keppel123 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Witam moja cała specyfikacja to: -I7 6700 bez K -Msi z270 tomahawk -16 GB ram Corsair Vengeance LPX DDR4 3000mhz 2 kości po 8gb na dual chanellu - GTX 1070 I moje pytanie brzmi odnośnie taktowania pamięci ram, oczywiście domyślnie płyta główna ustawiła mi je na 2133mhz, czytałem wiele tematów żeby odpalic profil XMP i wtedy ustawia się odpowiednie taktowanie ramu lecz po włączeniu XMP bclk ustawia mi się na 102.70 i procesor się lekko podkręca o 50mhz. Ustawiając manualnie taktowanie mogę ustawić 2933mhz. Po włączeniu XMP i krótkim teście w prime95 z maxymalnym obciążeniem procesora i ramu komputer się totalnie zawiesza i tylko przytrzymanie przycisku włączenia go wyłącza nawet reset nie reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 bios najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keppel123 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Najnowszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 3000 nie osiągniesz bez ruszania BCLK. Zostaw 2933 bo to prawidłowe ustawienia dla tych pamięci. Swoją drogą zachowanie płyty jest dziwne, ale to w końcu MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 A zasilacz jaki? BTW XMP podbija SA i IO votage, czasem za mocno. Plus napięcie CPU. To obciąża dodatkowo proca(więcej papu=więcej ciepła=większa szansa na zwiechę). Sprawdź te napięcia, jak są więcej niż 1.15 i 1.1 to zbij do tych wartości. Najlepiej przywróć poprzednie ustawienia, XMP wyłącz, i wrzuć pamięci bezpośrednio z 2133 na 3000 zapodając ich nominalne timingi dla 3000mhz(zczytaj se jakie powinny być z opakowania lub z CPU-Z, zakładka SPD, najbardziej z prawej powinny być domyślne z profilu XMP dla prędkości 3000Mhz, zrób zdjęcie tel lub zapisz...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...