Kacperejros Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Dzień dobry / Dobry wieczór Ostatnimi dniami nabyłem zestaw jak poniżej : Po złożeniu z zaaplikowaniem na procesor pasty thermal grizzly kryonaut (pasta ma 2 lata, kupiłem ją do laptopa) i walce z oryginalnym USB stickiem Microsoftu (odradzam zakup, skończyło się na zrobieniu własnego pendriva) system ruszył. Podkreciłem RAM do 2933MHz, cpu został na automatyczncyh ustawieniach, podobnie GPU. I teraz mam problem. Ryzen na Shadow Rocku 2 w IDLE ma 45-56*C a przy teście Blenderem temperatura jedzie do 84-85 stopni (i pewnie pojechałaby dalej gdyby nie koniec renderingu). W Wiedźminie 3 na 1080p 60fps Ultra temperatura skacze do 70-72st. Obudowa ma 1 wentylator 1200rpm który zamontowałem z przodu i dmucha on zimne powietrze z zewnątrz do środka obudowy, przy stanie IDLE wentylator procesora kręci się na 1100-1200rpm. Niepokoją mnie te temperatury, gdyż mam wrażenie że na stockowym coolerze uzyskałbym podobne (a Shadow Rock jest imo trochę wydajniejszy od Wraith Spire). Czy ktoś może podpowiedzieć co powinienem sprawdzić/usprawnić? Mój jedyny typ to stara pasta termoprzewodząca, jednak nie wiem czy zamknięta hermetycznie i w zakręconej strzykawce pasta może stracić właściwości. Z góry dzięki za podpowiedzi. Edytowane 27 Września 2018 przez Kacperejros Poprawienie tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Czym mierzysz temperatury? Sprawdź w programie Ryzen Master. Ile pasty nałożyłeś? Rozkręć wszystko i załóż ponownie. Wentylator nie jest na radiatorze tył na przód? Przy jednym wentylatorze w obudowie pozostałbym przy klasycznym wyciągu z tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperejros Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Temperatura sprawdzana Ryzen Masterem i CPUID HWMonitorem. Pastę nakładałem równomiernie na całą powierzchnie procesora dość "grubo" . Wentylator jest w dobrą stronę. Spróbuję rozebrać i zastosować "świeższą" pastę + zamontować wentylator jako wyciąg jak sugerujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 dołóż z tyłu obudowy wentylator [minimum 12cm] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperejros Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Po zamontowaniu 120mm z tyłu zamiast z przodu i zmianie pasty na tą z zestawu mam 79-80 stopni w pełnym stresie więc już trochę lepiej. Zamówiłem dodatkowe wentylatory na przód obudowy i zobaczę wtedy jak z temperaturą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 jak możesz to jeszcze wentylator na górze obudowy załóż grizzly kryonaut to b dobra pasta powinna być lepsza niż ta od chłodzenia [tylko nie wiem czy sie starzeje] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2018 Pastę się nakłada na środek, wielkość ziarnka ryżu(niegotowanego!) i docisk chłodzenia powinien załatwić sprawę. Za dużo pasty dałeś. 2 sprawa, sam posiadam DR TF i zdaje się że kierunek mocowania chłodzenia ma znaczenie, sprawdź w instrukcji czy dobrze zamocowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...