DrMorphin3 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 Witam wszystkich. Mam zamiar wymienić mój zestaw GPU : 2x GeForce GTX 970 4 GB MSI Gaming, na GeForce GTX 1080 ti . Mam pytanie - czy taka wymiana ma sens przy tym starszym sprzęcie- chodzi mi głównie o zjawisko ,, bottlenecking'' , w tym przypadku procesora do karty graficznej. Gram głownie w rozdzielczościach 1440p i gdy sprzęt pozwala to w 4K i zwykle celuję w 50-60 fps do gry . Mój ,, monitor '' ( mam podłączony komputera telewizor Samsung UE65KS9500 - wiem nietypowo, ale podoba mi się taki setup- i raczej nie planuję już wracać do gry na zwykłym monitorze)- oferuje on rozdzielczość 4K (3840x2160) , ale maks 60 fps - i mi osobiście tyle wystarcza. Na różnych forach czytałem, że właśnie w wyższych rozdzielczościach 1440p i 4k zjawisko ,,bottleneck'' nie jest tak wyraźnie zaznaczone. Pragnę wymienić karty graficzne, gdyż zestaw 970 sli ma ewidentnie za mało VRAM do wyższych niż 1080p rozdzielczości - co wyraźnie odczuwam podczas grania, a dodatkowo coraz mniej gier wspiera w pełni SLI i trzeba się nakombinować,żeby to w ogóle działało ( a i wtedy częste są artefakty). Pojedyncza 970 sli to dla mnie wyraźnie za mało do nowych gier. Chciałbym poużywać tę konfigurację jeszcze ze 2 lata ( dlatego planuję kupno jakiejś używki Gtx 1080 ti- mam na oku PNY GeForce GTX 1080 Ti XLR8 OC GAMING 11GB jeszcze na gwarancji 2 lata za 2600 zł od znajomego)- a z wymianą procesora na nowy łączy się także wymiana MOBO i RAM, może i chłodzenia CPU- na co ,w tym momencie, nie bardzo mogę sobie pozwolić. Za 2 lata i tak planuję wymienić większość głównych komponentów. Czy sądzicie czy ten mój proc ( podkręcony od kupna , cały czas stabilny- mój zestaw poniżej) uciągnie jeszcze GTX 1080 ti w wyższych rozdzielczościach ( dodam, że proc działa bardzo przyzwoicie z 2x gtx 970 sli) ? Ma ktoś doświadczenie z gtx 1080 ti na Haswellu? Dziękuję za ewentualną pomoc . Zestaw aktualny: Procesor: Intel i5-4670K podkręcony do 4,4 GHz ( cztero rdzeniowy Haswell na podstawce LGA 1150) Chłodzenie CPU: Thermalright Macho HR-02 rev. A Black MOBO : Asrock Z87 Extreme 4 Pamięć RAM: Crucial Ballistix 16GB (4x4GB) DDR3 1600MHz CL9 ( profil XMP1) Dysk SSD : OCZ Vertex 450 128 GB Dyski HDD: 2x Western Digital Caviar 6400 AACS 640 GB + dysk zewnętrzny WD MY Passport 071a 1 TB Zasilacz: EVGA B3 850 W ( 80 Bronze plus) GPU : 2x GeForce GTX 970 4 gb MSI Gaming- w trybie sli Obudowa : CoolerMaster HAF 912 PLUS system: Windows 10 64 bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 Można pomyśleć nad wymianą, ale cudów też się nie spodziewaj. Mój 6700K czasem nie daje rady 1080Ti. Ale to zależy od gry. No i jak gram w 4K to też może mieć znaczenie przy większym użyciu procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) jak masz możliwość to jeszcze oprócz karty zmień proca na i7k skoro słabo ze wsparciem sli to tym bardziej bym się tego pozbył Edytowane 30 Września 2018 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 Tu masz odpowiedz na wszystkie pytania i testy; https://youtu.be/mx_X7M4FjAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...