Grimus23 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) Dzień Dobry, Chciałbym prosić o pomoc odnośnie wyboru monitora. Niejako od jego wyboru, będzie zależał zakup komponentów komputera. Na początku interesowały mnie ustawienia FHD do 24 cali. Jednak uznałem, że mogę pokusić się o zakup monitora 1440p. I tu zaczynają się schody. Przy tej rozdzielczości gtx 1070 będzie dawał radę na najwyższych ustawieniach w większości gier. Jeśli nie, to może dołożę do 1070 ti, lub przy sprzyjających cenach do 2070. Z uwagi na większą rozdzielczość uznałem, że 27 będzie optymalne. I teraz tak; Czy jednak IPS, pośrednie VA/MVA czy jednak TN? W zasadzie będzie służył (monitor) do ogólnego użytkowania i rozrywki. Nie gram w CS, ewentualnie PUBG, Wiedźmin, Cyberpunk (w przyszłości), Total War. W zasadzie wszystkie gatunki. Jakie odświeżanie? Czy 60hz wystarczy czy kupować te wychwalane 144hz. Nie gram zawodowo. Jeśli chodzi o IPS 1440p to tu jest tylko przykład: Monitor Dell U2715H Z kolei 1440p 144hz, ale TN: iiyama G-Master Red Eagle GB2760QSU Powyższe monitory do tylko przykładu. Jednak nie chciałbym przekroczyć 2 tysięcy za monitor, ponieważ to zmienia budżet jednostki centralnej. Pozdrawiam Edit: Rzucił mi się w oczy ten AOC Q3279VWFD8, jednak do FreeSync pewnie potrzeba jest karta AMD. W zasadzie tylko Vega pasuje, tylko obawiam się, że w połączeniu z ryzenem, zasilacz musiałby mieć niebotyczne wartości. Edytowane 1 Października 2018 przez Grimus23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimus23 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) FXJ dziękuję za odpowiedź. Czyli nie jest warto przedkładać herców nad jakość matrycy. Wyklarował się wybór pomiędzy 4 modelami: Dell U2715H HPZ27n G2 iiyama XUB2792QSU - najwięcej kolorów i FreeSync (chociaż będzie pracował najprawdopodobniej z GeForcem) AOC Q2790PQU/BT - najkrótszy czas reakcji. Edytowane 2 Października 2018 przez Grimus23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Może jedno i drugie AOC C27G1 https://www.x-kom.pl/p/435743-monitor-led-27-289-aoc-c27g1-curved-czarny.html ekran nie jest Tn tylko VA taki połączony IPS i TN :P 144hz i 1 ms opóźnienia + świetna cena 1100 zł! Z IPS to Acer Nitro VG270BMIIX https://www.x-kom.pl/p/440000-monitor-led-27-289-acer-nitro-vg270bmiix-czarny.html + 75hz i 1 ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimus23 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Ale to są monitory Fhd. Ja jednak wolałbym 1440p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...