reyden Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 Witam Poszukuję chłodzenia do procesora z sygnaturki , niekręcony E5200 na socket 775 , obecnie procek jest chłodzony przez Pentagram Karakorum ( z mocowaniem na kołki a nie śruby ) Budżet 100-120 zł , opcjonalnie można lekko przekroczyć jak chłodzenie jest tego warte , ważny jest sposób montażu - wspomniane śruby + ew. backplate a nie kołki z czasów S775 . Opcjonalnie zestaw umożliwiający przeróbkę zapinki od Karakorum z kołków na śruby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 Do procesora za 5-10 zł z allegro rozważasz zakup chłodzenia za 100 zł? BOX nawet ten cienki sobie poradzi, aż za dobrze. Opcjonalnie możesz poszukać gdzieś tych wersji z czasów P4 z miedzianym rdzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 A co nie tak z tym Pentagram Karakorum? W zupełności wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Reyden szczerze ale chyba czas najwyższy wymienić tego trupa i nie obrażaj się na mnie czy coś, no bo trochę w tym prawdy jest. Zestaw i5 2500 + Płyta H61 + 8 GB DDR3 i już masz coś dobrego za nieduże pieniądze. Box tam będzie nawet starczał jeśłi chodzi o chłodzenie takiego i5 2500. ew . jakiś Spartan od SilentiumPC i masz dużo wydajniejszy komputer. E5200 to już przeżytek. Przemyśl kupno nowej platformy. Jeśli cienko z funduszami to taki zestaw z Allegro to jakieś tam rozwiązanie. Edytowane 5 Października 2018 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 Devil: wiesz, jeżeli to maszyna do www i maili, to czemu nie. Szczerze to moi rodzice też mają kompa na E5200 i do sprawdzania rozkładu ZKM i wyników LOTTO im starcza. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Z tego co pamiętam to chyba grał też w WoT. Ale skoro to komp do www i filmów tylko to ok można oczywiście zostawić. Nie wiem tylko jak z działaniem najnowszych systemów na takim procku. To już trochę lat ma przecież. A siedzenie na XP dzisiaj to troszkę masochizm nie uważasz ? Mimo że bardzo dobrze wspominam XP mimo swoich wad jak każdy Windows. Można też postawić jakiegoś Linuxa i też oglądać filmy czy przeglądać WWW. Więc w sumie zgodzę się z Tobą że można operować dalej na takich platformach, ale po tylu latach ja bym jednak wymienił ten E5200 póki można jeszcze trafić takie zestawy z i5 2xxx. Czasem idzie wyrwać za mniej niż 500 zł cały zestaw płyta + prooc + RAM. Wystarczy tylko zasilacz, dysk SSD i jakaś karta graficzna pokroju HD 7700 czy coś podobnego i mamy całkiem wydajny zestaw na którym można pograć w parę ciekawych gier również z tych nowszych przy odpowiednio ustawionych detalach. Edytowane 5 Października 2018 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) U mnie na C2D T7600/4GB/SSD, W10 śmigał normalnie. Tylko filmów HD i FHD nie dało się w przeglądarkach już oglądać, bo GPU nie wspomagało. No ale zbaczamy z tematu... Edytowane 5 Października 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deton24 Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) OP chyba chodzi o to, że łamią mu się plastikowe bolce pod zapinką, i być może CPU traci seal, przez co temperatura się robi wysoka. W tym miejscu zacytuję Klausa: "Najlepiej to wizyta w budmarkecie, zakup śrubek m3 25 mm długości w liczbie sztuk 4. Do tego 8 podkładek zwykłych, ewentualnie 4 sprężynujące + 4 nakrętki do tego. + Poskręcać i po problemie." Jak nie chcesz do tego za każdym razem przy demontażu chłodzenia zdejmować płyty, to dokup do tego backplate. Ostatnio widziałem za kilkanaście zł uniwersalny pod różne podstawki na Allegro. Pewnie z Aliexpress jeszcze taniej się coś znajdzie takiego. BTW. Najtańsze 4 core na 775 to Xeon X3220/E5420. Czasami też da się wyrwać X5450 za 50 zł BCM. Oczywiście z Chin jeszcze można popatrzeć. BIOS i adapter do tego, i PC dostaje drugie życie. Choć bez łatek i w samej pracy biurowej, nie uważam zmiany na C2Q za szczególnie zauważalną. Czasami bardziej przez RAM przeglądarka zdechnie jak się za dużo naotwiera bez SSD jako OS. Edytowane 10 Października 2018 przez deton24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2018 W nic już praktycznie nie gram , po części z tego że mój HD4850 odszedł do krainy wiecznych marków i awaryjnie został wstawiony jakiś G210 nówka bo była pilna potrzeba ( płyta bez integry ) . Przez jakiś czas zastanawiałem się m.in. nad zmianą E5200 na jakiegoś Xeona S771 i dorzucenie GT1030 ( wsparcie dla X265 i jednak grafa mocniejsza niż G210 ) . Ale odpuściłem i coraz bardziej się zastanawiam nad całkowitą wymianą budy na jakieś polesingowe Pentium SB lub wyżej z 4-8GB ram DDR3 . SSD mam 120 GB , może go też zmienię na coś większego i do polesingowca dorzucę GT1030 / GTX750Ti . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2018 No i to chyba będzie najlepsza opcja - cały komp za 500-700PLN i do tego jakiś 1030, czy 1050 za 300-400PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...