zawada124 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2018 Cześć, czy jest w windowsie 10 opcja przeniesienia pliku NTLDR z jednego dysk na drugi? Jeśli nie, to czy jest jakaś opcja podczas instalacji windowsa żeby wskazać gdzie on się ma utworzyć? Mam system zainstalowany na dysku SSD, a NTLDR zrobił się na dysku HDD, przez co po jego wyjęciu system nie startuje. Naprawa przy uruchamianiu z instalki w10 nie pomaga. Wydaje mi się to bardzo idiotyczne że kluczowy plik potrzebny do startu systemu nie jest na dysku systemowym. Czy może być to przez to że HDD był kiedyś dyskiem systemowym i pomimo formatowania, zostały jakieś pliki na nim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2018 1. Na czas instalacji windows, dobrze jest odpiąć wszystkie inne dyski. Tyle lat, a MS nie wyciągnął żadnych wniosków... 2. BIOS czy EFI? Masz na tym dysku z windowsem partycję rozruchową, czy też jest na drugim dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawada124 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2018 Dysk C ( SSD) to partycja rozruchowa, zrzut awaryjny i podstawowa. Dysk D (HDD) to partycja systemowa(? system jest na C zainstalowany...), plik stronicowania, aktywna, podstawowa. Mam EFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 Windows 10 jak i i wszystkie Windows od czasów Visty nie używa ani nie tworzy nigdzie pliku NTLDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawada124 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2018 Dnia 9.10.2018 o 23:58, SGJ napisał: Windows 10 jak i i wszystkie Windows od czasów Visty nie używa ani nie tworzy nigdzie pliku NTLDR. Niby masz rację, ale w takim razie dlaczego jak odłączę HDD na którym nie mam systemu, to dostaję komunikat NTDLR is missing? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2018 Bo masz partycję podstawową która nie była ustawiona jako rozruchowa przez instalator. Albo z płyty instalacyjnej opcja naprawy, albo klepanie ręcznie, ale w tym przypadku to już zalezy czy to jest MBR czy GPT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...