xprt7 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2018 Czy duża jest różnica między 1 ms vs 5 ms? Jest w ogóle zauważalna? Interesują mnie 3 monitory, każdy IPS 75 hz różnica to 1 ms vs 4 ms vs 5 ms i właśnie znalazłem ciekawy artykuł: "Czas reakcji matrycy jest ściśle powiązany z innym parametrem. Mowa o częstotliwości odświeżania, która mówi nam, jak często na sekundę matryca monitora odświeża obraz. Wystarczą proste obliczenia, aby te zależności zauważyć. Jeśli dysponujemy modelem monitora z odświeżaniem 60 Hz, to oznacza to, że obraz na ekranie jest odświeżany co każde 16,7 ms. Skąd taka liczba? Sekunda ma 1000 ms, a skoro obraz zmienia się 60 razy na sekundę, to dzieje się to co każde 16,7 ms. Proste. A skoro odświeżanie odbywa się w takim odstępie czasowym, to po co nam matryca, w której piksele będą w stanie zmieniać swój stan co 1 ms? I tak tego nie wykorzystamy. Sytuacja staje się nieco bardziej skomplikowana w przypadku bardziej zaawansowanych konstrukcji, np. monitorów 144 Hz. Znowu musimy podzielić 1000 ms na 144. Dzięki temu dowiemy się, że w monitorach gamingowych obraz odświeżany jest co 6,9 ms. Czyli znowu czas reakcji matrycy na poziomie 1 ms jest niepotrzebny. Dla monitorów 165 Hz obraz odświeżany jest co 6 ms, a dla najbardziej zaawansowanych modeli 240 Hz mniej więcej co 4,16 ms. Nie ma sensu szukać modeli o lepszych parametrach, bo i tak ich w żaden sposób nie wykorzystamy." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2018 kompletnie na to nie patrz. ponozej 10 ns i tak nie zauwazysz roznicy. Za to kolory, jakosc obrazu, czern. Na tym sie skup. Poczytsj recenzje. Nie warto brac TN ktory ma slabe barwy i czern tylko dlatego ze daje 1 ns. Ja bym poszukal czegos na matrycy VA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...