Jump to content
cinciol

MSI Z97 GUARD-PRO M.2

Recommended Posts

Hej, jestem posiadaczem wymienionej w tytule płyty, zakupionej już dość dawno na morelach i powoli zabieram się za upgrade systemu, zostając jednak na razie przy starym procku i mobo. Chciałem natomiast wreszcie kupić sobie SSD i tu zauważyłem, że moja płyta posiada gniazdo M.2, ale nigdzie nie mogę się dopatrzeć(na morelach ani u MSI) specyfikacji, a samemu nie znam się na tyle, by stwierdzić co to za typ. Podejrzewam, że są wśród was tacy, którym wystarczy jeden rzut oka żeby zrozumieć co to za gniazdo i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie uświadomił jaki dysk mogę w nim zamontować i czy jest to warte zabawy zamiast zwykłego sata 2,5" :) Pozdrawiam.

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-guard-pro-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-dvi-vga-dp-atx-z97-guard-pro-640727/

Zdjęcie pochodzi stąd i to chyba jedyne informacje jakie potrafiłem znaleźć.

mobo.Jpeg

Taki jak w moim ausie z97 pro, czyli nvme na szynie pcie x2. Obsłuży zarówno ssd nvme jak i sata3. Tyle że nvme nie będzie latał z pełną prędkością(np taki 960evo) a będzie przykrojony do 10gb/s, czyli w realu do ~~1000 odczyt 800 zapis...chyba.