eyah Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Cześć, Wiem, że temat ogólnie znany, ale szukam alternatywy do pogiętych nóżek. Sprawa wygląda następująco, mam sparowane i5 8400 z płytą gigabyte B360N. Do tego Ballistix Sport LT DDR4, 2x8GB, 2666MHz, CL16. Komputer początkowo uruchamiał się z 2 kościami ramu ale po jakimś czasie resetował się. Po jakimś czasie przestał się uruchamiać z kością wsadzoną w 1 bank pamięci na płycie glównej. Tzn dokładnie to wygląda tak, że po uruchomieniu długo mieli, pare razy wczytuje bios ale przy uruchomieniu windowsa wyrzuca bluescreen(tak za każdym razem). Komputer w miare stabilnie pracuje jak wsadze tylko 1 kość ramu w bank 2 (pojawiały się restarty, z niewiadomych przyczyn, może system więc nie dramatyzuje tutaj). Widać różnice w uruchomieniu - wszystko wczytuje się szybko, bez "mielenia". Wysłałem procesor ram oraz płytę główną na gwarancję, w ramach gwarancji dostałem ram i procesor nowy. Płyta główna jest "po naprawie" (nie pytajcie jakiej, bo to chyba największa tajemnica gigabyte, że nie dają takiej informacji). Wczoraj przyszła owa plyta główna, składam zestaw, znów to samo. Znacie inną możliwość niż krzywe piny na płycie ? Przed wysłaniem na reklamacje sprawdzałem je i były proste więc to nie było przyczyną, teraz też wykluczyłbym je. Stawiam na płytę, ale nerw mnie bierze na myśl, że to nowy komputer a drugi raz mam wysłać plyte główną i czekać znowu miesiąc i może akurat teraz to naprawią. Miał ktoś taki przypadek ? Wszystkie pozostałe częsci były kupowane razem jako nowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Takie objawy to zasilacz lub płyta. Trzeba było nie oddawać płyty na gwarancji, tylko jak kupowałeś w sieci to oddać w 14 dni i kupić nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Potrwała chwila po kupnie zanim złożyłem ten zestaw więc tutaj zwrot w 14 dni odpadł z mojej winy. Okej, sprawdze zasilacz, może akurat to to, jak nie to będe odsyłał dalej płytę główną. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...