Payti Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Witam, mam problem z moimi RAM'ami i płytką. Pamięci to TwinMOS PC2700 512MB na kościach M.Tec pracujące w DUAL. Z tego co czytałem to spokojnie na 200 MHz magistrali chodzą. Płyta to Epox 8RDA+ v1.1 i wg. CPU-Z nFoce2 to rev. C1 a MCP-T to z tego co pamiętam A3. Jak ustawie pamięci na 200 MHz to np. przez noc testów w Goldmemory, gdy nie było zbyt ciepło, pojawiły się 3 przypadkowe błędy ( bajty całkowicie przekłamane ). Dziś przy upale na 200 MHz i timingach 7-3-3-2.5 przez 2 godz. nazbierały się 4 błędy. Narazie nie zwiększałem Vdimm - ustawione było na 2.63V AUTO w biosie Epox'a. Co może powodować takie błędy, grzejące się mostki czy jednak RAM. Miał ktoś z grupowiczów podobny problem? Zależy mi przedewszystkim by kompa wykorzystać na max ale całkowicie stabilnie, ponieważ często pracuje nad dość poważnymi obliczeniami. -=Payti=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Musisz zrobić Vdd Moda na 1,85V By chodziło ci synchronicznie na 200MHz. Bo teraz masz pewnie napiecie Vdd w granicach 1,56-1-6V , przyczyna błędów może być za niskie napiecie Vdd.Masz duża szansę bo masz Stepping C1 na NB, chociaż słyszałem , że te programy źle odczytują steppin , więc ściągnij radiator na NB i zobacz co jest napisane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Podnies napiecie na pamiatkach do 2.77V I wtedy testuj. Narazie nic ni9e dlub przy plycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...