juh Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Dostałem nietypową prośbę. Użytkownik komputera zakupił dwie licencje Windows 10 i prosił mnie bym zainstalował mu na SSD jedną kopię a na HDD drugą. Wybór z którego dysku ma startować będzie odbywać się przez boot menu płyty głównej. Problem w tym że jak zainstaluję na SSD a później na HDD to komputer widzi tylko tą ostatnią zainstalowaną kopię. Zastanawiam się jak to ugryźć. Jedyne co mi przychodzi do głowy to najpierw instalacja na SSD. Później odłączyć SSD i wpiąć HDD i zainstalować Windowsa. Po tej czynności wpiąć oba i wtedy startuję system z dysku który chcę. To może się udać? Edytowane 23 Października 2018 przez juh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingdeimons Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2018 Metoda z wypinaniem dysku i instalacji systemu gdy tylko 1 jest podpięty powinna zadziałać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2018 Jeżeli to EFI - po instalacji OS na drugim dysku, jeżeli pierwszy był odłączony na czas instalacji, trzeba wejść w bios i utworzyć drugi wpis EFI boot - wskazując partycje EFI na drugim dysku. Jak zostanie utworzona, w menu quick boot płyty powinny być od razu oba wpisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...