Axer Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2018 Cześć Częściowo problem powinien być w zakładce o chłodzeniu, ale zahacza też o dobór innych podzespołów. Wiem że to problemy pierwszego świata, ale to w końcu pieniądze i warto mądrze je wydawać. Obecnie posiadam sprzęt taki jak w sygnaturce. Chciałem i5-8400, ale jak wiadomo z racji zawyżonych cen zakupiłem (ale jeszcze nie odebrałem, bo niekończący się remont w mieszkaniu ) takie rzeczy: MSI B450A-Pro ( bez LED i nie iTX, i do 400pln, bo jeśli x470 to tylko Pro Carbon a to już za dużo do R5 2600 ) Ryzen 5 2600 (i tak lepszy od obecnego a do tego nie podkręcam za dużo) 2x8GB Predator Hyper x 3000MHz CL15 -> ( uniwersalność) Adata SX8200 480GB NVME ( Wiem TLC, ale tylko na system i programy użytkowe bez gier) SilentiumPC Regnum RG4F Frost White ( bo buda trafia spod biurka na biurko :) ) 2x 140mm be quiet! Pure Wings 2 PWM (Silentium za głośne i mniejsze CFM ) 1x 120mm be quiet! Pure Wings 2 PWM (Silentium za głośne i mniejsze CFM ) + obecny 8 letni zasilacz... Początkowo chciałem przełożyć starego grandisa na nowy procesor i już nawet odebrałem blaszki od SilentiumPC do zamocowania na AM4, ale zastanawiam się czy nie pójść z duchem czasu i nie wskoczyć na chłodzenie wodne w postaci AIO. Waham się między dwoma: SilentiumPC Navis 240 Pro -> https://goo.gl/BEojX6 Cooler Master Master MasterLiquid 240 -> https://goo.gl/TNrjkL Założenie jest takie, ze będzie to chłodzenie "tymczasowe" do wyjścia Zen3, a właściwie do pierwszej iteracji DDR5. Okres ten określam na około 1-2 lata. Po wyjściu na świat wymienionych przed chwilą komponentów będę chciał złożyć kompa na kolejne 4 lata lub dłużej. Cena nie jest tutaj jakimś mocnym wyznacznikiem bo nawet dziś mógłbym kupić Kraken-a X62, ale jak widać, wąż w kieszeni nie za bardzo mi na to pozwala ;) . Wydaje mi się więc, że średniej jakości chłodzenie na ten okres będzie w sam raz, ale nie odrzucam droższej opcji. Do Silentium przekonuje mnie gwarancja 60msc i "krajowość" produktu, a do CM doświadczenie i czas na rynku i może trochę wykonanie. Oba mają swoje plusy i minusy ( połączenie i głośność), dlatego wybór między nimi jest tak ciężki. mam zamkniętą budę i nie gustuję w LED, wiec nie ma to dla mnie znaczenia. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie wymyślił innych wariantów zwłaszcza, że moja buda to narzędzie pracy i czasami zabieram ją na przejażdżki po mieście. Założenie, że nowa jednostka stoi w domu, a stara jednostka jeździ co jakiś czas (2-3 razy w msc). Mam jeszcze stara starą kartę HD7790. Moc starego procesora wystarczy na zadania które wykonuje w terenie, ale w zadaniach które i tak realizuję w domu, to już powoli za mało.Windowsa zakładam na poziomie około 300pln z licencją ESD. Generalnie jak do tej pory przy jeżdżeniu nic się nie stało, ale jednak ciężkie wieżowe chłodzenie nie jest najlepsze do wożenia, nawet na najlepszej amortyzacji. Zawszę wożę w poziomie oczywiście. Variant 1- jeden ale dobry, przyszłościowy ??? - koszt 270-670pln kupienie chłodzenia wodnego np.: -> Navis 240, MasterLiquid 240, Kraken x62 ??? przełożenie starego zasilacza do nowej budy co zostanie to na handel ;) Variant 2 - posiadanie dwóch komputerów - koszt około 900pln kupienie nowego zasilacza np.: -> SeaSonic Focus Plus 650W - do nowej budy kupienie chłodzenia wodnego do starego np.: -> SilentiumPC Navis 120 - ze starego przekładam do nowego Grandisa kupienie windows 10 - do nowej lub starej budy Variant 3A - posiadnie dwóch kompów - kosz około 800pln przełożenie starego zasilacza do nowej budy kupienie nowego zasilacza np.: SilentiumPC Elementum E2 SI 450W - do starej budy kupienie windows 10 - do nowej lub starej budy kupienie chłodzenia wodnego do nowego kompa np.: -> Navis 240, MasterLiquid 240 Variant 3B - posiadanie dwóch komputerów - koszt około 500-650pln kupienie chłodzenia wodnego do starego kompa np.: -> SilentiumPC Navis 120 - ze starego przekładam do nowego Grandisa kupienie windows 10 - do nowej lub starej budy kupienie nowego zasilacza np.: SilentiumPC Elementum E2 SI 450W - do starej budy przełożenie starego zasilacza do nowej budy A może rzucić to wszystko i wyjechać w Bieszczady ? ;) Wiem, że wszystko zależy ode mnie, ale może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub sugestie ? A może komuś chłodzenie wodne przy wożeniu popsuło szyki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2018 Chłodzenie typu AiO do 8400 ma średnio sens. Za 2 lata jak wyjdzie Zen 3 z DDR 5 to prawdopodobnie to chłodzenie nie będzie pasować. AiO niestety też nie jest trwałe. Nie które modele mają problemy z korozją/utlenianiem się aluminium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axer Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2018 Widzisz trochę niezrozumiałeś, bo prawdopodobnie za dużo napisałem. więc jeszcze raz Variant 1 - 1 jednostka Dokupuje do tego co już kupiłem (R5 2600 )któreś z AiO o które pytałem a resztę co zostanie opycham na alledrogo BCM. Variant 2 - 2 jednostki Ja mam FX-8350 i to do niego miałoby pójść AiO, ponieważ jego używałbym jak taki "mobilny" komputer :) . Moje obecne chłodzenie w postaci grandisa 1236v2 poszłoby do R5 2600 i cała jednostka byłaby stacjonarna. Chyba po prostu szkoda mi mojego FX-a tak pozbyć się/sprzedawać, bo to naprawdę wystarczający procesor do większości zadań i nawet ostatnio po upgradzie Adobe photoshop i lightroom CC zaczęły nawet przyjemnie działać. Filmów już wprawdzie nie obrobisz i klatkarz w grach dość mały, ale po prostu chciałbym mieć komputer dla Siebie (R5 2600), a nie dzielić z Żoną i córkami :) Chciwości Samolubstwo ! ;) Będę się smażył w piekle (o ile istnieje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2018 AiO to zabawki tym bardziej w wariantach bieda edyszon, o których myślisz. Kup solidne chłodzenie powietrzem w stylu Le Grand Macho RT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axer Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2018 Doskonale to rozumiem, ale w przypadku mobilności, na pewno lepiej się sprawdzą niż ciężkie wieżowe chłodzenie które zawsze z racji wagi i drgań w czasie transportu, może uszkodzić płytę, lub nawet procesor. Jeszcze raz napiszę, że to AiO to bardziej do chłodzenia FX-8350, gdzie u kolegi sprawdzał się już Corsair H80i, Ale, może rzeczywiście przekombinowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...