spaslax Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Witam. Parę dni temu zakupiłem dysk Samsung 500GB 970 EVO NVMe M.2 i staram się go uruchomić na płycie MSI Z97 Mpower Max AC. Z tego co czytałem to MSI wprowadziło aktualizację Biosu 1.80 z obsługą NVMe Express http://www.benchmark.pl/aktualnosci/msi-obsluga-nvm-express-plyta-x99-z97-h97-aktualizacja-bios.html lecz dysk jest nigdzie nie widoczny. W biose też nie widzę zmiany na M.2. Pytanie czy płyta nie obsługuje tego dyski i jechać go oddać czy dokupić adapter np taki https://www.komputronik.pl/product/361003/delock-karta-pci-express-x4-1x-nvme-m-2-key-m-110-low-profile.html Aktualnie używam zwykłego ssd z win7 i chciałem na nowym dysku postawić win10 bez używania starego. Edytowane 30 Października 2018 przez spaslax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2018 Sprawdzałeś najnowszy BIOS 1.B i clr CMOS po wszystkim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spaslax Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Tak i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Z takiej przejściówki nie masz możliwości wystartowania Windows. Masz ustawienia AHCI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Jeszcze jedna kwestia - instrukcja twierdzi, że dyski NVMe będą obsługiwane tylko w trybie UEFI - masz tak ustawione? ** Intel RST only supports PCIe M.2 SSD with UEFI ROM, does not support Legacy ROM. ▶▶Windows 8/ 8.1 Configuration Sets Windows 8/ 8.1 detailed configuration and behaviors. Press <Enter> to enter the sub-menu. ▶▶Windows 8/ 8.1 Feature [Disabled] Enables the supports for Windows 8 or disables for other operating systems. Before enabling this item, make sure all installed devices & utilities (hardware & software) should meet the Windows 8 requirements. [Enabled] The system will switch to UEFI mode to meet the Windows 8 requirement. [Disabled] Disables this function Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Na P67 mam taką przejściówkę i ze zmodyfikowanym Biosem spokojnie startuje Winda. Tip że jeżeli będziesz instalował to odepnij wszystkie pozostałe dyski na czas instalacji. Wadą tego rozwiązania jest to że karta graficzna przechodzi w tryb x8 zamiast x16. Pozdrawiam! Edytowane 31 Października 2018 przez ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...