Quake96 Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 Witam :) Mam dość nietypowy dziś problem. Otóż posiadam "retro" laptopa z Windowsem 98 Second Edition. Nagrałem ostatnio kilka płytek z kompilacjami plików popakowanymi bodaj aktualną wersją WinRARa na Windows 7. Problem polega na tym, że na Windows 98 te archiwa nie chcą się za diabli otworzyć. Nie da się ich ani wypakować, ani podejrzeć. Program zwraca za każdym razem komunikat "Archiwum ma niewłaściwy format lub jest uszkodzone". Na 98 zainstalowaną mam chyba najnowszą wspópracującą z tym OSem wersję WinRARa, czyli 3.93. Próbowałem też instalacji 7zip pod Windows 98, w wersji 9.20, ale problem nie ustępuje. Macie jakiś sprawdzony sposób na współpracę współczesnych archiwów z tak starym OSem? I nie proponujcie mi zmiany systemu na Win2000 czy coś w tym guście ;) Ewentualnie czym jeszcze raz spakować te pliki na Windows 7, tak by 98 je odczytał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 Spróbuj opcji z archiwum samorozpakowujących się . Ew. spakuj pliki tą samą wersją WR / 7zip , jak na W98 masz wersję 3.93 to takowej użyć na Win 7 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) Podejrzewam, że w grę wchodzi konflikt wersji RARa. Bodaj od wersji 5 wprowadzono zmiany w metodzie kompresji, skutkujące brakiem kombatybilności nowo tworzonych archiwów ze starszymi wersjami programu. Nie mam teraz tego softu pod ręką, ale Internet mówi, że przy tworzeniu archiwum można wybrać, czy kompresja ma się odbywać przy pomocy nowego algorytmu RAR5, czy też starszego, kompatybilnego z poprzednimi wersjami archiwizatora. Edytowane 6 Listopada 2018 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 Winrar od wersji 5 używa nowego formatu kompresji. Jak jest mozliwość przepakowania na nowszym systemie to trzeba użyć starszego formatu a najlepiej przenosny to jest zwykły ZIP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...