pawlakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Witam wszystkich Mam plyte glowna msi kt4v i grafike msi geforce 4ti4200 64MB agp 8x. Jak zainstaluje via4in1 i uaktywni sie agp to wlaczajac jakakolwiek gre lub np 3dMarka to wrzystko sie zawisza. Gdy odinstaluje via4in1 to wszystko dziala. Co jest grane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Podaj jaki masz chipset via czy sis ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 No oczywiscie ze via skoro instaluje via4in1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 :lol: to chyba mozna wytlumaczyc logicznie kiedy nie masz zainstalowanego viaagp karta dziala w trybie "oszczednym" nie zuzywa wowczas prawie wcale pradu kiedy masz zainstalowane viaagp karta dziala na full i zuzywa full pradu. to pozwala stwierdzic niemal z 90% pewnoscią ze winny jest zasilacz (brakuje mu mocy). Oczywiscie moga tez byc inne przyczyny, ja stawiam na to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Spróbuj wyłączyć w biosie AGP8 i FW. Do tego wyłącz przydział przerwania dla grafiki może to pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 :lol: to chyba mozna wytlumaczyc logicznie kiedy nie masz zainstalowanego viaagp karta dziala w trybie "oszczednym" nie zuzywa wowczas prawie wcale pradu kiedy masz zainstalowane viaagp karta dziala na full i zuzywa full pradu. to pozwala stwierdzic niemal z 90% pewnoscią ze winny jest zasilacz (brakuje mu mocy). Oczywiscie moga tez byc inne przyczyny, ja stawiam na to. No nie wiem Mam ciefteca 360Wdf, chyba udzwignie athlona 1700+,plyte, grafike, baracude, 512 ramu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 no to jak masz chiefteca to pozostale 10%, czyli jak wyzej wylacz AGPx8 i Fast Write (wlasciwie powinien byc wlaczony ale...) Tak samo mozesz tez wylaczyc przydzielanie IRQ dla grafy, moze masz np konflikt z dzwiekowka albo sieciowką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Spróbuj wyłączyć w biosie AGP8 i FW. Do tego wyłącz przydział przerwania dla grafiki może to pomoże. Jak jest zainstalowany via4in1 to nie da sie zmnienic trybu agp na inny niz 8(samo sie tak wykrywa i nawet nie ma opcji do zmiany), przerywan chyba taz nie mozna ale jeszcze to posprawdzam. Najdziwniejsze jest to ze wczesniej wszystko dzialalo dobrze nagle ciach i juz jest zle. uaktualnienie przy pomocy programu geforce tweak utility udalo mi sie wlaczyc agp 4x i wylaczyc FW przy zainstalowanym via4in1 i jak narazie dziala. Najbardziej ciekawi mnie to ze wczesniej wszystko bylo dobrze wlaczone agp 8x i FW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Spróbuj wyłączyć w biosie AGP8 i FW. Do tego wyłącz przydział przerwania dla grafiki może to pomoże. Jak jest zainstalowany via4in1 to nie da sie zmnienic trybu agp na inny niz 8(samo sie tak wykrywa i nawet nie ma opcji do zmiany), przerywan chyba taz nie mozna ale jeszcze to posprawdzam. Najdziwniejsze jest to ze wczesniej wszystko dzialalo dobrze nagle ciach i juz jest zle. no mowil o wylaczenbiu agp x8 i fast writes ale w biosie ja raczej stawiam na to drugie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Po zabawie w przestawianie agp i FW wyszko mi cos takiego: wlaczone FW i agp 4x - dziala wylaczone FW i agp 4x - dziala wylaczone FW i agp 8x - nie dziala wlaczone FW i agp 8x - nie dziala Nie wiem na ile to dziala, to sie zobaczy jak pogram w cos chwilke. Dziwne to wszystko a najbardziej to ze wczesniej wszytko bylo dobrze. Moze uszkodziala sie grafika lub plyta glowna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Hmmm, faktycznie dziwne, albo moze np wczesniej nie zwrociles uwage ze bylo 4x a teraz wlaczyles 8x i sie zaczelo, trudno powiedziec - testuj i sie upewnij ze dziala 100% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Napewno wczesniej bylo agp 8x, tego jestem pewien na 100% No nic, bede testowal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 chyba na razie nie ma takich rzeczy ktore bylyby w stanie korzystac z takiego dobrodziejstwa jakim jest AGPx8, poza tym FW czesto zwalniaja/obnizaja stabilnosc wiec po ci one? testuj.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 nie ma co sie martwic ze bedziesz mial 'tylko' AGP4x. twoja grafa i tak nie skorzysta w zauwazalny sposob z AGP8x. jak narazie mozna powiedziec ze 8x to tylko marketing i nic wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 wiesz niektore mobos na kt400 i nie tylko ale glownie (w szczegolnosci asus) mialy problemy z obsluga agp x8 i przejawialo sie to m.in. w taki sposob jak u ciebie pewnie u ciebie jest to samo ze twoja mobo zle wspolpracuje z karta w trybie agp x8 ale tak jak napisal wojtt ozesz spokojnie pracowac w trybie agp x4 bo nic na tym nie tracisz pozdro Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 wiesz niektore mobos na kt400 i nie tylko ale glownie (w szczegolnosci asus) mialy problemy z obsluga agp x8 i przejawialo sie to m.in. w taki sposob jak u ciebie pewnie u ciebie jest to samo ze twoja mobo zle wspolpracuje z karta w trybie agp x8 ale tak jak napisal wojtt ozesz spokojnie pracowac w trybie agp x4 bo nic na tym nie tracisz pozdro Lagier Wiem ze agp 8x to tylko pic na wode wiec narazie niech dziala siebie w agp 4x ale dlaczego wczesniej wszytko bylo dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 wiesz niektore mobos na kt400 i nie tylko ale glownie (w szczegolnosci asus) mialy problemy z obsluga agp x8 i przejawialo sie to m.in. w taki sposob jak u ciebie pewnie u ciebie jest to samo ze twoja mobo zle wspolpracuje z karta w trybie agp x8 ale tak jak napisal wojtt ozesz spokojnie pracowac w trybie agp x4 bo nic na tym nie tracisz pozdro Lagier Wiem ze agp 8x to tylko pic na wode wiec narazie niech dziala siebie w agp 4x ale dlaczego wczesniej wszytko bylo dobrze? moze wczesniej miales starsza wersje Via4in1 a teraz masz jakas najnowsza...? sprobuj poinstalowac starsze wersje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 wiesz niektore mobos na kt400 i nie tylko ale glownie (w szczegolnosci asus) mialy problemy z obsluga agp x8 i przejawialo sie to m.in. w taki sposob jak u ciebie pewnie u ciebie jest to samo ze twoja mobo zle wspolpracuje z karta w trybie agp x8 ale tak jak napisal wojtt ozesz spokojnie pracowac w trybie agp x4 bo nic na tym nie tracisz pozdro Lagier Wiem ze agp 8x to tylko pic na wode wiec narazie niech dziala siebie w agp 4x ale dlaczego wczesniej wszytko bylo dobrze? moze wczesniej miales starsza wersje Via4in1 a teraz masz jakas najnowsza...? sprobuj poinstalowac starsze wersje. probowalem od tych co byly na plycie od plyty glownej po najnowsze i zawsze to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 wiesz niektore mobos na kt400 i nie tylko ale glownie (w szczegolnosci asus) mialy problemy z obsluga agp x8 i przejawialo sie to m.in. w taki sposob jak u ciebie pewnie u ciebie jest to samo ze twoja mobo zle wspolpracuje z karta w trybie agp x8 ale tak jak napisal wojtt ozesz spokojnie pracowac w trybie agp x4 bo nic na tym nie tracisz pozdro Lagier Wiem ze agp 8x to tylko pic na wode wiec narazie niech dziala siebie w agp 4x ale dlaczego wczesniej wszytko bylo dobrze? moze wczesniej miales starsza wersje Via4in1 a teraz masz jakas najnowsza...? sprobuj poinstalowac starsze wersje. probowalem od tych co byly na plycie od plyty glownej po najnowsze i zawsze to samo heh to chyba jedyny ratunek to potestowanie karty na innym kompie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 a nie grzebales nic w biosie od tamtej pory??? sproboj zrobic clear cmos ustawic tylko proca na default i wlaczyc agpx8 i wtedy sprawdzic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 a nie grzebales nic w biosie od tamtej pory??? sproboj zrobic clear cmos ustawic tylko proca na default i wlaczyc agpx8 i wtedy sprawdzic Zrobilem tak ja mowiles clear comos i wlaczylem agp na 8x. Zadzialal 3d mark ale drugi raz juz nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 a nie grzebales nic w biosie od tamtej pory??? sproboj zrobic clear cmos ustawic tylko proca na default i wlaczyc agpx8 i wtedy sprawdzic Zrobilem tak ja mowiles clear comos i wlaczylem agp na 8x. Zadzialal 3d mark ale drugi raz juz nie. no to mozesz zapomniec o trybie agp x8 po prostu lataj na agp x4 chyba ze masz mozliwosc sprawdzenia innej karty by sie przekonac czy to wina karty czy mobo bo bedzie to wina raczej hardware niz software. A zapomnialem spytac na jakim systemie smigasz??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 a nie grzebales nic w biosie od tamtej pory??? sproboj zrobic clear cmos ustawic tylko proca na default i wlaczyc agpx8 i wtedy sprawdzic Zrobilem tak ja mowiles clear comos i wlaczylem agp na 8x. Zadzialal 3d mark ale drugi raz juz nie. no to mozesz zapomniec o trybie agp x8 po prostu lataj na agp x4 chyba ze masz mozliwosc sprawdzenia innej karty by sie przekonac czy to wina karty czy mobo bo bedzie to wina raczej hardware niz software. A zapomnialem spytac na jakim systemie smigasz??? Na winxp pro PL. Bede trzeba sprawdzic tak jak mowisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 :lol: to chyba mozna wytlumaczyc logicznie kiedy nie masz zainstalowanego viaagp karta dziala w trybie "oszczednym" nie zuzywa wowczas prawie wcale pradu kiedy masz zainstalowane viaagp karta dziala na full i zuzywa full pradu. to pozwala stwierdzic niemal z 90% pewnoscią ze winny jest zasilacz (brakuje mu mocy). Oczywiscie moga tez byc inne przyczyny, ja stawiam na to. jak najbardziej sie z tym zgadzam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Ludzie nie straszcie :!: , bo mam tą samą płyte główną, ale grafikę :cry: jak w podpisie, mógłby ktoś jeszcze sprawdzić, czy ta płyta ma problemy z kartami grafili AGP*8, czy to jest tak, jak piszą "przedpiścy :P " wina zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Ludzie nie straszcie :!: , bo mam tą samą płyte główną, ale grafikę :cry: jak w podpisie, mógłby ktoś jeszcze sprawdzić, czy ta płyta ma problemy z kartami grafili AGP*8, czy to jest tak, jak piszą "przedpiścy :P " wina zasilacza. U mnie wszystko bylo dobrze az do czasu gdy nagle cos sie stalo i przestalo dzialac. Taraz sobie dziala cacy na agp 4x. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Jedno jest pewne karta grafiki nie zużywa więcej prądu w AGP4 niż w AGP8. Więc nie jest to wina zasiłki. MOże to być wina wielu rzeczy niedopracowanego AGP3.0, niedopracowanych sterów, może coś byś w systemie. Ale w sumie to tylko gdybanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Hehe - wlasnie, bo w rezultacie to moze byc i wina np wirusa :-) to tak troszke polzartem, a tak powazniej to was zaskocze u mnie ostatnio dzialaly sie cuda z winy... karty dzwiekowej, w ogole cud ze udalo mi sie wpasc na to ze to dzwiekowka bo w zyciu bym nie podejrzewal ze to moze byc to, byly to objawy w zupelnosci nie wskazujace na karte muzyczna. Tak wiec co by duzo nie mowic przyczyn jest masa, a ze wszyscy najbardziej stawiaja na zasilacz jest zrozumiale bo takie czasy nastaly kiedy sprzet coraz bardziej pradozerny a zasilacze nie dosc ze maja napisane 300W a daja 150-200W, to jeszcze jak patrze np na typowe pomiary Codegenow jakich na rynku najwiecej 3,3V = 3,48-3,69, 5V = 4,54V itd itd i to w normalnym trybie pracy a nie w stresie nie wspominajac juz o O/C itd to az dziwi mnie ze to jest dopuszczane do produkcji. :roll: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 U mnie wszystko bylo dobrze az do czasu gdy nagle cos sie stalo i przestalo dzialac. Taraz sobie dziala cacy na agp 4x. A wlasnie a moze Ty podkreciles magistrale i AGP nie wyrabia 8x??? I dlatego wczesniej chodzilo a teraz nie? No bo skoro chodzilo na AGP 8x a teraz nie chodzi, to znaczy ze musiales zmienic jakies ustawienia, lub sterowniki, sprzet powinien byc ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakus Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 U mnie wszystko bylo dobrze az do czasu gdy nagle cos sie stalo i przestalo dzialac. Taraz sobie dziala cacy na agp 4x. A wlasnie a moze Ty podkreciles magistrale i AGP nie wyrabia 8x??? I dlatego wczesniej chodzilo a teraz nie? No bo skoro chodzilo na AGP 8x a teraz nie chodzi, to znaczy ze musiales zmienic jakies ustawienia, lub sterowniki, sprzet powinien byc ok. Wszystko teraz chodzi na default. Zrobilem clear comos. Formatowalem dysk i wszystko instalowalem od zera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...