Micky92 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Cześć. Składam komputer, głównie z używanych części (bo nowe na tą platformę już praktycznie nie występują). Kupiłem za nieduże pieniądze intela i5-3570k, teraz potrzebuję dobrać resztę podzespołów, I tutaj potrzebuję troszkę pomocy, bo trochę wypadłem z obiegu (zatrzymałem się na czasie Phenoma II, późnie były tylko zestawy biurowe, które nie wymagały zbyt wiele myślenia przy kompletowaniu zestawu). Po pierwsze, płyta główna. Jaki chipset, p67, z68 czy z77? Jedną płytę na z77 widziałem nową na allegro, reszta to używane w podobnych cenach. Biorę pod uwagę te trzy, z racji tego, że skoro procesor z K, to chcę mieć możliwość podkręcenia go jeżeli zajdzie taka potrzeba. Po drugie, ram. Wystarczy częstotliwość 1600 mhz, czy szukać czegoś z wyższym taktowaniem? Co do pojemności to 16 GB to minimum, żeby specjalnie nie męczyć dysku swapem. Dysk hdd mam, przekładam ze starego komputera, do tego jakiś ssd i będzie w porządku. Jako że chciałbym zagrać czasami w starsze gry (pokroju wiedźmina 2, czy jakichś fps równie wymagających graficznie, do nowszych rzeczy mam ps4), jaką grafikę dobrać? Zasilacz, chłodzenie, obudowa lecą ze starego komputera. Chłodzenie to bequiet Pure Rock Slim, zasilacz bequiet Pure Power L7-430 (realnie pewnie około 350-380W mocy, także do jakiejś niezbyt pazernej na prąd grafiki powinno wystarczyć). Jeżeli to ma jakieś znaczenie, to w zależności czy będzie wykorzystywany jako htpc, czy do gier/wirtualizacji win server 2012, całość będzie pracowała pod kontrolą Linuxa Mint (chociaż skoro chcę się podszkolić trochę z sieciówki, nie wiem czy nie przejdę przykładowo na Debiana albo CentOS) lub win 10 + win server 2012 na Hyper-V. Co do budżetu, nie chciałbym przekraczać 1000-1200 zł za całość. Wiem też, że to stara platforma, ale gdybym chciał to złożyć na nowych komponentach, kosztowałoby to znacznie więcej, a taka wydajność jak to będzie miało, na pewno przez dłuższy czas mi wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...