BOGuś13 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Hej. Powoli zaczynam przygotowywać się do zmiany mojego 3770k na coś nowszego. Nie wiem na razie jaką podstawkę wybrać: 1151/2066 oraz na podstawie podstawki jaki procesor. Po głowie chodzi mi 1151 oraz 7700k. Co myślicie o takim zestawie? Czy może lepiej 6700 lub coś nowszego: 8700k lub 9700k? Grafika 1080. Komputer głównie do grania. Nie posiadam aspiracji do grania w 184k i milionie FPS. Wystarczy mi stałe 120 klatek w 1440p. Planuję rozwój poprzez lepszą grafikę lub dołożenie SLI. Sprzet może być nowy lub używany dlatego budżet się dopasuje w zależności od tego co będzie bardziej opłacalne. Edytowane 13 Listopada 2018 przez BOGuś13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2018 Jak już zamierzasz ładować się w nowy sprzęt, to raczej odpuść sobie ślepy zaułek tzn 6tą, czy 7mą generację. Kupuj 8 lub 9tą. Więcej rdzeni i wyższe zegary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2018 O I7 G7 zapomnij . Teraz u Intela jest 6-rdzeniowe I7 8xxx oraz 6-rdzeniowe / 8 -rdzeniowe I7 / I9 . LGA 2066 do grania się średnio nadaje , głównie z powodu swojej ceny , choć po SLI z topowych kart jest wskazane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Bierz 8600k, chyba najlepsza obecnie opcja do grania, 1200 zł np. na x-kom teraz kosztuje, 8700k jest droższe chyba o ponad 800 zł, za tę różnicę można sobie pozwolić np. na 1080 Ti. Na pewno zastanów się co chcesz z tym zestawem robić w przyszłości, bo jak planujesz SLI to lepiej brać coś z HEDT, ale wiadomo, że koszty tej platformy razem z SLI są nieporównywalne z kupieniem np. 8600k i 1080/1080 Ti, a 1080 Ti spokojnie Ci wystarczy do grania w takiej rozdzielczości. Edytowane 13 Listopada 2018 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGuś13 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2018 Czyli zestawy 8600K/8700K. 7700K nie biorę w takim razie pod uwagę. Zastanawiam się jeszcze nad 9700K, tylko nie wiem czy warto iść w 8/8 czy 6/12 do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) To jest kwestia tego ile chcesz wydać, bo do grania spokojnie starczy nawet te podstawowe 6/6 jeszcze na długo. Równie dobrze mogę Ci powiedzieć, że najlepiej jest sobie kupić 20 rdzeniowego HEDT i SLI, można wróżyć z fusów, bo nawet nie podałeś ile chcesz na to wydać. Możesz dopłacać w nieskończoność i ulepszać zestaw aż dojdziesz do 30k. Fajnie by było dołożyć do 8 rdzeni na przyszłość, ale różnica w cenie jest taka, że spokojnie sobie pograsz we wszystkie gry na ultra na 1080 Ti z 8600k, ewentualnie 8700k, a za resztę pieniędzy sobie możesz wymienić procek za 2-3 lata jakby nagle nastąpił jakiś skok technologiczny w grach, który by tego wymagał. Chyba, że nie patrzysz na to, żeby zestaw był trochę tańszy, to bierz 9700k z 8 rdzeniami :] Różnica w stosunku do 8600k to 1200 zł, czyli dwukrotna, w stosunku do 8700k 500 zł. Jeśli tak jak pisałeś chcesz w przyszłości wymienić grafikę na lepszą, to wiadomo, że najlepiej jest brać najlepszy dostępny procesor, ale ceny wyglądają tak jak podałem. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGuś13 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Nie podaje budżetu bo nie widze problemu by dołożyć trochę, jeśli rzeczywiście będzie warto. Mniej więcej widać o jaką półkę cenową mi chodzi. Tak jak pisałem top high end nie jest mi potrzebny do szczęścia, jednak dopytuje się o serie 9 ponieważ nie jest dużo drozsza od serii 8 a wprowadzono znaczna zmianę w postaci 2 dodatkowy rzeczywistych radzeni na koszt rezygnacji z 6 wątków. Nie znam się aż tak na procesorach i nie wiem jak ma się to do rzeczywistej wydajności w grach. Grafikę zmieniam znacznie częściej niż procesor, więc pewnie będzie jak z obecnym zestawem: 5 lat i 4 generacje kart na 1 procku. Komputery składaliśmy jednocześnie z kolegą i jego 3570k znacznie wcześniej odmówił współpracy z nowymi tytułami, a poza procesorami nasze komputery były praktycznie identyczne. Jeśli rzeczywiście lepiej jest kupić I5 i później ewentualne wymienić na coś nowszego pasującego do podstawki 1151 to rzeczywiście pójdę w tym kierunku. Edytowane 14 Listopada 2018 przez BOGuś13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2018 Bierz 9700K, jest lut a nie glut. Płytę Z390 i OC 5GHz przy rozsądnych temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Jak chcesz procesor na 5 lat to celuj w 9700k, widziałem że wspominałeś o 7700k, dlatego myślałem, że może chciałbyś trochę zaoszczędzić, więc doradzałem 8600k, bo za różnicę masz nawet 2 segmenty wyżej kartę graficzną. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...