Skocz do zawartości
netti

Upgrade PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam w najlbiższym czasie zrobić upgrade mojego pc (głównie do gier fps typu bfv csgo), gdyż mój już nie daje rady. Budżet ok. 3000zł

Obecna konfiguracja:

i5 6400 

1x 8 gb ram kingston hyperx 2133 MHz 

gtx 960 4 GB

Gigabyte GA-B150M-D3H

aerocool kcas 700w (wiem że ten zasilacz na 1 miejscu do wymiany)

I pytanie czy da się jeszcze na tej platformie coś zrobić czy już raczej nowego pc składać? 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj MSI AfterBurner i sprawdź co jest bardziej obciążone - CPU czy karta .

Obstawiam że procek daje radę ale karta nie wyrabia już , GTX960 nigdy nie był demonem wydajności .

GTX1060 / GTX1070 + dołożenie ramu , jak starczy kasy to zasilacz np. Seasonic Focus Plus lub Corsair RMX - 550W lub 650 W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem w bf1 użycie procesora i karty graficznej i raczej to procesor nie wyrabia. Na niskich użycie procesora praktycznie cały czas 100% podczas gdy karta 60-70% (64 graczy). Co ciekawe różnica w fps między ultra a niskimi wynosiła około 10-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy multi battlefield liczy się procesor z więcej niż 4 wątkami.

wersja nr 1, stara platforma:

Pokaż ukrytą zawartość

wersja nr 2, nowa platforma, intel (uwaga - drogo w ch..):

Pokaż ukrytą zawartość

wersja nr 3, nowa platforma, ryzen

Pokaż ukrytą zawartość

Mam nadzieję, że w swoim kompie masz dysk SSD (przynajmniej na system).

Nic nie napisałeś o obudowie, żeby nie było potem zdziwienia, że "kupujesz płytę ATX, masz obudowę minitower i nagle płyta za duża".

Ja bym wybierał miedzy 1 a 3 wariantem.

Edytowane przez mrcszyman
kosmetyka, edit2 dopisek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupienie kości ram da ci duży zysk FPS z powodu aktywowania dual channel.
Najsłabszym elementem zestawu zaraz po pojedyńczej kości ram jest GTX960.
Zasilacz nie jest najgorszy, nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze. Twój PC pociągnie w porywach 200W. Nie widzę też sensu ładowania kasy w zasilacz gold, chyba że przeszkadza ci głośność twojego obecnego zasilacz no to zasilacze pokroju focus plus gold 550W, corsair rm550x będą znacząco cichsze, prawie bezgłośne. Zwykły bronze 450W/550W wystarczy, a ty już masz bronze 700W(bieda edition, ale jeśli jest sprawny i ma działające zabezpieczenia no to nie ma sensu kombinować).

Oczywiście możesz pójść na całość i wymienić wszystko. To zależy jakich przyrostów oczekujesz.

Samo dokupienie ramu lub zwykła wymiana na 2x4gb da spory przyrost, GPU duży przyrost. Używane GTX1060 po taniości i jesteś ustawiony. Sprawdź czego się możesz spodziewać w testach na necie.

Po dokupieniu/wymianie RAM możesz spróbować OC poprzez zmniejszenie opóźnień pamięci -> da dodatkowy, ale minimalny przyrost. Czynnośc prosta. Ustawiasz maksymalne bezpieczne napięcie pamięci (sprawdź w poradnikach OC), zmniejszasz timingi o 1 i testujesz stabilność memtestem, gdy pamięci są niestabilne wracasz o 1 w góre i testujesz po kolei pojedynczo, które możesz obniżyć, a które powodują niestabilność (im dalej timing w kolejności na liście tym mniejsze zyski daje), następnie zmniejszasz stopniowo napięcie, aż do możliwie najniższego stabilnego i minimalne podnosisz finalne napięcie żeby się później nie zastanawiać czy to przypadkiem ram nie jest niestabilny.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.12.2018 o 13:46, mrcszyman napisał(a):

Przy multi battlefield liczy się procesor z więcej niż 4 wątkami.

wersja nr 1, stara platforma:

Pokaż ukrytą zawartość

wersja nr 2, nowa platforma, intel (uwaga - drogo w ch..):

Pokaż ukrytą zawartość

wersja nr 3, nowa platforma, ryzen

Pokaż ukrytą zawartość

Mam nadzieję, że w swoim kompie masz dysk SSD (przynajmniej na system).

Nic nie napisałeś o obudowie, żeby nie było potem zdziwienia, że "kupujesz płytę ATX, masz obudowę minitower i nagle płyta za duża".

Ja bym wybierał miedzy 1 a 3 wariantem.

Rozwiń  

Jak dla mnie opcja nr.1 najlepsza aczkolwiek zainteresowały mnie nowe ryzeny (3000) i sam do konca nie wiem czy warto na nie czekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli i5 6400 ma dawać radę, to powodzenia w grze w takiej płynności. Stuttering gwarantowany.

Pokaż ukrytą zawartość

Powyższe filmy tego nie oddadzą, ale "na żywo" będzie cieniutko.

Ryzeny ZEN2 serii 3000 to przynajmniej połowa roku 2019 - odpowiedz sobie sam, czy warto czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za lekki odkop ale wole zapytać dla pewności.

Aktualnie w komputerze posiadam RAM:  Module Part Number: KHX2133C14D4/8G (według programu HWINFO64), kiedy wpisuje w google tą nazwe to praktycznie wszędzie jest juz nie dostępna ta pamięć i czy jeżeli kupię tą pamięć: https://www.morele.net/pamiec-hyperx-ddr4-8-gb-2133mhz-cl-14-hx421c14fb2-8-869003/ 

To będzie działać w dual-channel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi