Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
BOGuś13

Skaczące temperatury na I7 9700K

Polecane posty

Hej.  

Mam problem ze świeżo złożonym zestawem. Płyta: MSI Z390 Tomahawk, chłodzenie Deepcool Capitan 240 EX RGB. Komputer w BIOS ma ok. 39 stopni. Wymusiłem pracę w BIOS chłodzenia na 100% obrotów, ale to nic nie pomaga i temperatura stoi w granicach 40. W ustawieniach chłodzenia nie widzi obrotów wentylatora CPU, ale zmiana krzywej prędkości wpływa na obroty wentylatorów (wcześniej pracował tylko, teraz chodzą oba). Obroty pompy stałe 2250. Gdy windows wstanie trzyma ok. 35 stopni, z tym, że poszczególne rdzenie potrafią nagle skoczyć na 100% wydajności i w ciągu chwili zwiększyć swoją temperaturę o 20 stopni. Po czym nagle spadają do normalnej temperatury. Udało mi się zrobić benchmark, i procesor osiągnął 84 stopnie. Po wyłączeniu benchmarka ok 30 minut wracał do tych 35 stopni. Zdjąłem chłodzenie i ponownie nałożyłem pastę (Gelid Extreme). Rezultaty takie same (za pierwszym razem nakładem łopatką, tym razem 2 paski na ok 2/3 długości CPU każdy). Odpalenie BF5 owocuje wyłączeniem kompa po ok 20 sekundach (ustawiłem wyłączanie systemu przy 90 stopniach żeby go nie ugotować). Nie mam pomysłu co mu dolega. Czy macie pomysł co to może być?

Edytowano przez BOGuś13

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chłodzenie zakładałem i zdejmowałem 3 razy i efekt jest taki sam. Ustawienia w BIOS są standardowe. Nie robiłem żadnego OC. Komputer działa sobie ok i trzyma 60-80 stropni a później wędruje do 90 i wyłącza go Core Temp bo tak ustawiłem mu limit

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ustawiłem w BIOS całe chłodzenie na 100% odczas grania trzyma sobie 60-70 stopni ale nagle skacze na 90 i się wyłącza. W iddle voltage 0.69 i ok. 1GHZ.

Edytowano przez BOGuś13

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok. 1.25. Zasilanie procesora idzie z 8 pin (płyta ma 8+4, ale słyszałem, że 4 potrzebna jest tylko do dużego OC).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Buda MSI MAG PYLON. Chłodnica z wentylatorami zamocowana na przodzie w układzie push (2 szt.), do tego trzeci na dole (jak na wszystkich zdjęciach budy). Na tyle 1 i na górze 1. Łącznie 5 szt. Jedyna różnica to założenie na chłodnice wody wentylatorów z obudowy żeby nie psuć wyglądu. Dotykałem chłodnicy i jest ciepła, więc pompa działa. Podobno te procesory bardzo mocno się grzeją. Czy chłodzenie może nie wyrabiać z powodu innych wentylatorów niż fabryczne lub może samo z siebie jest słabe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

te dwa z przodu wciagają powietrze do budy jak rozumiem a tylni i górny wyciagają?

[tego z dołu przerzuciłbym na górę żeby też wyciągał powietrze]

a próbowałes sprawdzić temperaturę bez tej szyby z przodu tylko sama siatka

albo zamontować chłodnicę na górze budy - sprawdź 

a i ja cienką warstwą smaruje cały procek - 

Edytowano przez tesel
  • Upvote 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Już tłumaczę:

- z przodu budy są 3 wentylatory wpychajace do środka powietrze. Za dwoma od góry jest chłodnica.

- z tyłu obudowy jest jeden wyciągający

- na górze obudowy od tyłu jest 1 wyciągający.

Nie sprawdzałem jak działa bez szyby z przodu budy (jutro będę w domu to zobaczę co to daje). 

Apropos chłodnicy na górze to niestety nie da się jej tam założyć bo przeszkadza radiator od MoBo.

Zakładałem chłodzenie 3 razy i za każdym razem po zdjęciu minimalny nadmiar pasty wychodził poza obrys czapki procesora, a pozostająca warstwa była bardzo cienka. 

Czy może być coś w Biosie (jakiś protokół lub brak aktualizacji) co powoduje wysokie napięcie (to 1.25 wydaje mi się całkiem normalne pod obciążeniem). 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jakieś automatyczne oc w biosie nie jest czasem włączone?

może za wolno chodza te wentyle na chłodnicy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

BIOS na płycie ma opcję OC mode, ale jest wyłączona. Procesor grzał się do prawie 100 stopni nawet gdy chłodzenie było ustawione na 100% niezależnie od obciążenia. Czy to możliwe, że buda uniemożliwia przepływ powietrza? W około szyby jest jakieś 5-10mm luzu na całym obwodzie. Czy faktycznie 9700K jest aż tak mocno gdzejacym się procesorem? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziwna sprawa. Ja na moim 9600k mam 28 stopni do 30 w spoczynku. W grach nie widziałem więcej niż 60. Płyta główna ta sama. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nareszcie udało mi się wrócić do komputera. Oddałem go do serwisu w celu zrobienia diagnostyki. Stwierdzili, że wszystko ok. Wymienili pastę, wrzucili nowy BIOS i zrobili jakiś swój benchmarka gdzie CPU podobno osiągnął max. około 40 stopni (swoją drogą nie wiem jak skoro ma niewiele mniej w iddle). Włączyłem u siebie Bf 5 i po 20 minutach najcieplejszy rdzeń ma 84 stopnie. Podczas robienia benchmark za pomocą 3d Mark Time Spy z założonym szklanym frontem osiąga 75 stopni. Bez frontu 68. Widziałem, że V-Core dobija do 1.31V. Zastanawiam się jak na temperatury ma wpływ użycie wentyli od MSI a nie z zestawu do chłodzenia chłodnicy. Kręcą się one dosyć wolno i przy ustawieniu ok. 30% obrotów dla temperatury 35 stopni jeden potrafi nawet się często zwyczajnie zatrzymać. Czy to normalne? Zmieniłem krzywą pracy wentylatorów i niewiele ma to wpływu na temperatury CPU (szybciej zbija bez obciążania). 

Edytowano przez BOGuś13

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pompka podłaczona pod podpowiednie złacze na płycie? 

kojarze że niektóre płyty maja oznaczone złacze do pompki

ogólnie to coś dziwne to wszystko jakby za mało powietrza przepływało przez budę [może dodaj jakieś zdjęcia]

ustaw w biosie na sztywno napięcie [ 1.25 albo mniej ] może być niestabilnie ]

wyłacz turbo i sprawdź

Edytowano przez tesel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam złącze do pompki i jest tam wpięta. Wydaje mi się, że to może być kwestia ilości pompowanego powietrza. Zamienię wentylatory świecące z zestawu z budą na wentylatory z chłodzenia. One mają znaczenie większy przepływ. Jak okaże się, że to wina wentylatorów to będzie zabawnie. W takim razie MSI zakłada jakieś padła do swoich obudów. Jutro będę w domu to zrobię zdjęcia. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.