Tomix96 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2018 Witajcie ;) Mam dość nie typowy problem z moim laptopem Toshiba Satellite l50d-b-147 do którego poprzedni właściciel dołożył dodatkowo 8 gb Ramu. Dokładnie nie umiem zdiagnozować co mu jest. Problem polega na tym, że nie za każdym razem chce się włączyć ekran. Po włączeniu laptopa zaswieca się Num Lock i jeśli nie zapali się po raz drugi to znaczy, że i ekran się nie włączy i laptop sobie działa w tle ale nie ma obrazu. Jeśli już się pojawi obraz to laptop działa normalnie do kolejnego uruchomienia. Raz na jakiś czas pojawia się informacja: "CMOS battery is low" co może być przyczyną mojego problemu ale nie umiem jej znaleźć w moim laptopie o ile posiada zewnętrzną baterię. Nie umiem stwierdzić gdzie leży problem ale mam nadzieję, że wy mi pomożecie. Za co z góry Dziękuję. *Sprawdzałem już ramy które zdawają się być sprawne.*Kable wyglądają w porządku*Resetowałem BIOS do ustawień fabrycznych*Próbowałem zainstalować/zaktualizować bios z poziomu Windowsa ale posiadam już najnowszą wersję i nie mogłem zainstalować ani starszej wersji ani zaktualizować tą którą posiadam z numerem 1.60. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2018 Bateria Cmos do wymiany. Rozebrać lapsa i wymienić na nową ( dlatego ma ciężki start ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomix96 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2018 Bateria Cmos do wymiany. Rozebrać lapsa i wymienić na nową ( dlatego ma ciężki start )Dzięki za odpowiedź. ;)Wiesz może gdzie ją mogę znaleźć i jak się do niej dostać? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Znajdziejsz ja na płycie głownej... niestety Tosia = rozbebeszenie całego laptopa. I na zdjeciach w necie nie mogę jej namierzyć gdzie dokładnie ona jest. Lub jest dopinana na kablu do złącza dlatego jej nie widze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomix96 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Z tego co czytałem mój laptop nie posiada wymiennej beterii CMOS. :/ Można ją jedynie zresetować na płycie głównej ale nie mam pojęcia jak. :( Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...