under555 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2018 Witajcie, obudowa to bequiet silent base 800(dwa wentyle przód i jeden z tyłu; tak jak ze sklepu wychodziły) Chłodzenie na procku(8gen) to noctua d14 czy jakoś tak (dwa wentylatory na nim oryginalne Noctua, jeden mniejszy i na oko to jeden 120mm a drugi 140mm) karta graficzna to zotac amp extreme gtx 1080ti RAMy mają radiatory i płyta też zasilacz to rmx750 corsair dyski tylko ssd Zależy mi na ciszy ale z drugiej strony na wielogodzinnych rozgrywkach,żeby temperatury były niskie (i5 8600k jest po skalpie + ma dobre chłodzenie ale będzie i tak średnio niska temp. bo ok 5Ghz będzie stał) a grafika także będzie podkręcana płyta główna to asrock gaming k6 mam także kontroler wentylatorów Nesteq Fanmax na 8 wentylatorów Jak to zgrać,żeby było stosunkowo cicho i chłodno? Czy lepiej bazować na tych trzech wentylatorach, które pewnie będą w trybie auto i w stresie pokręcą się głosniej czy lepiej dorzucić jeszcze bequiet Pure Wings 2 120mm i 140mm kolejny? jest teraz 2x 140mm na przodzie + 1x120mm na tyle Można dołożyć 2x 140/120mm na górę + chyba 1x 120mm na dół Lepiej mieć więcej ale rzezy chodziły ciszej? Chcę już ten temat dopiąć, złożyć kompa i w końcu odpocząć od modyfikacji Zależałoby mi na zrobieniu czegoś w rodzaju dwóch trybów albo na kontrolerze wentylatorów albo w aplikacji do płyty jakoś (nie BIOSie) tak, jak w laptopie miałem Jen tryb jakiś eco gdzie procek wolno działa itp. i w takim idle cisza absolutna (np. słuchanie muzyki na spotify czy coś na yt) a drugi tryb pod mega mocno obciążonego kompa (długie sesje grania pod OC) Jakbyście to ugryźli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zmień z przodu dwa fabryczne wentylatory bequiet na ciche i bardziej wydajne 140ki od Noctua.140 bequiet daj do góry ustawione na lov.Niestety góra tej obudowy ma taki sobie przepływ powietrza.Większe szybkości wentylatorów u góry niewiele dadzą a zrobi się głośniej.Jeden 140 mm wentylator ustawiony na 70 % może być cichy.Dwa takie same na 70 % to już skok hałasu odczuwalny w sposób irytujący. Ogólnie ta obudowa Bequiet to obudowa wyciszona.Nie spodziewam się żebyś zbił temp do jakiegoś spektakularnego poziomu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Wciągające z przodu i na spodzie obudowy, wyciągające z tyłu i na górze. Na górze zamontuj tylko jeden wentylator na tylnej części bo ten z przodu będzie bez sensu konkurował o powietrze z wieżowym radiatorem na procku i będzie chłodne powietrze, które ledwo wpadło do obudowy wyciągał i efekt będzie jakbyś wymontował jeden wentylator wciągający, a będzie głośniej o te dwa wentylatory, które nic nie chłodzą. Im więcej wentylatorów tym niższe RPM przy tej samej temperaturze=ciszej. Nie zostawiaj też ich na auto, najlepiej tyle ile się da wpiąć w płytę główną i ustawić automatycznie regulowaną krzywą obrotów (jeśli kontroler nie ma takiej funkcji, a chyba nie ma). Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...