Azathermenian Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 Mój zestaw : Dysk SSD : A-DATA 128gb 2.5 Zasilacz: Chieftec 500W Pamięć DDR3: GoodRam 8GB 1600 MHZ Karta graficzna: Gigabyte GF GTX960 2GB 128 WindForce 2xOC Płyta główna: ASRock H81M Procesor: i5-4460 3.2Hz Na wstępie chce zaznaczyć, że jestem zielony w tych sprawach więc proszę o odrobinę wyrozumienia. Budżet jaki chce przeznaczyć na upgrade to około 700-1000zł jeśli wystarczy wymiana samej karty albo około 1500-1800 jeśli bez wymiany procka się nie obejdzie. Wiem, że mogę wsadzić i7-4770 za który zapłacę w granicach 700zł za używkę, i tutaj mam pytanie, czy na pewno warto inwestować w taki procesor jeśli posiada On również 4 rdzenie co moja i5 ? Będzie duża różnica ? A jeśli chodzi o resztę podzespołów to nic nie trzeba wymieniać ? Razem z procesorem muszę wymienić także jego chłodzenie czy może być z mojego starego procka ? Jeśli chodzi o kartę to zastanawiałem się nad używaną 1070 lub może czymś odrobinę tańszym. Chyba, że macie jeszcze jakieś inne pomysły ? Moim celem jest aby nowe aktualne tytuły płynnie działały na najwyższych ustawieniach graficznych jak najtańszym kosztem. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 I7 ma cztery rdzenie i 8 wątków, co w nowszych grach da się już odczuć. Teraz nowa karta to 1400zł,używana to do 1000zł maks powinna się znaleźć. Lecz i tak będzie Cię blokować pamięć RAM. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Chłodzenie możesz zostawić od swojego CPU TDP twojego CPU i i7-4770 jest to samo. Wymiana na i7 ma sens, za swojego też coś weźmiesz. Wymiana twojego GTX960, to faktycznie aby coś realnie odczuć to GTX 1070. W twoim budżecie oczywiście tylko używka. Napisz czy masz RAM 2x4GB, czy 8GB w jednej kości. Jeśli w jednej kości to zdecydowanie kup drugą kostkę 8GB tak aby było w dual, co da odczuwalną różnicę w grach. Zakładam, że monitor FHD? Edytowane 15 Grudnia 2018 przez barwniak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 Monitor FHD i RAM 2x4GB. Jeśli chodzi o kartę to warto się pakować w te pokoparkowe ? czy już bezpieczniej będzie dopłacić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 Pokoparkowe nie są złe. Zwykle (Ci co się znają) obniża się napięcia dla lepszej wydajności energetycznej. Są specjalne biosy do kart na ten cel. Byle brać te co mają jeszcze gwarancje ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 A jeśli chodzi o kartę 1070 to kazdy jej rodzaj i każda jej wielkość będzie pasować ? Oraz czego mam się przestrzegać podczas zakładania nowego procesora ? Bo w zasadzie oprócz kostek ramu to nigdy nic nie wymieniałem w komputerze, dlatego nie wiem na ile skomplikowana może być taka operacja. Mam użyć jakichś specjalnych past ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Przymierzam się do zakupu procesora i7 4790 za 750zł https://allegro.pl/oferta/intel-core-i7-4790-4x3-6-ghz-pasta-7726318429 Oraz Karty 1070 1150zł https://allegro.pl/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-1070-8gb-gddr5-i7594696449.html Może być taki zestawik ? Jest to opłacalne biorąc pod uwagę cenę oraz te konkretne aukcje ? Myślałem wcześniej nad 4770 ale jest Ona może o 80zł tańsza od 4790, więc może lepiej dopłacić te parę groszy ? Oraz jeszcze jedna sprawa, prawdopodobnie pierwszym podzespołem jaki nabędę będzie procesor, i tutaj mam pytanie, czy bezproblemowo mogę go zamontować aby pracował sobie przez jakiś czas z moim GTX 960 ? Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Azathermenian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...