Schleppel Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 Witam. Szukam laptopa na prezent gwiazdkowy dla mamy. [1] Kobieta, 60 lat [2] Tak, Windows 10 byłby przydatny [3] Raczej nie ma tu specyficznych wymagań, poza tym, aby nie był za mały lub za ciężki. Mógłby być jeszcze wytrzymały. [4] Napęd DVD powinien być. Kwestia SSD do rozpatrzenia - czy komputer będzie mocno zamulał, jak go nie będzie? Za SSD przemawia fakt, że mama planuje zakup zewnętrznego dysku, aby trzymać na nim swoje zdjęcia i filmy. [5a] Maksymalnie 2300 zł, choć bardziej w okolicach 2000. Tylko nowe lub ewentualnie powystawowe. Sam laptop, bez sprzętu dodatkowego. [5b] Będzie to raczej jedyny komputer mojej mamy i będzie się starała go wykorzystywać jak najdłużej. [5c] Zakup na teraz, aby znalazł się pod choinką. [6] Priorytetem jest optymalne działanie w przeglądaniu stron internetowych, pisaniu dokumentów i oglądaniu filmów. Z chwilą, kiedy te wymagania zostaną spełnione, można pomyśleć o dobrym wykonaniu [7] Konieczny jest port HDMI do podłączenia komputera do telewizora. Cała reszta raczej nieważna. [8] Raczej tylko dom, ewentualnie czasem gdzieś z nim wyjedzie do znajomych. [9] Mama nie gra w żadne gry, więc zakładam, że jeżeli można na czymś oszczędzić, to na dobrym GPU. Starczy takie, które uciągnie film w HD. [10] Przeglądarka internetowa, LibreOffice, VLC lub jakiś jego ekwiwalent do odtwarzania filmów. [11] Brak [12] Brak [13] Brak [14] Brak Jak widać, wymagania raczej nie są jakieś szczególnie wysokie i bardziej chodzi mi o to, aby nie kupić jakiegoś ewidentnego bubla, niż aby kupić jakąś niesamowitą rakietę. Przejrzałem na szybko poprzednie posty na forum i dowiedziałem się, aby procesorem celować co najmniej w Intel Core i3-7100U, natomiast były to posty sprzed blisko roku. Czy coś w tej materii się zmieniło? Na co jeszcze bardzo uważać? Byłbym wdzięczny za konkretne propozycje modeli laptopów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 W tej kwocie nie kupuj nowego laptopa. Kup poleasingowy Dell Latitude. W cenie 2000zł możesz liczyć na i5/i7 M/QM Sandy/Ivy z 8GB RAM i 256GB SSD z Win 10 pro. Proszę przykład Zmiecie w jakości, trwałości i szybkości każdy nowy w tej cenie. https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-e6530-i7-3740qm-16-256-nvidia-fhd-fv-7713729054 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opie89 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 Myślę że Dell najbardziej solidny będzie. Skoro sprzęt dla starszej Pani, to nie potrzebuje zapewne sprzętu z kosmosu, byle bez zwiech przeglądać Internet. Blisko tej górnej granicy Dell I3567-5149BLK Core i5-7200U 15,6" 8GB HDD 1TB Intel HD 620 Win10, repakowany, czyli nóweczka, tyle że nie w oryginalnym opakowaniu producenta, tylko zastępczym. Gwarancja 2 lata sklepu, więc lepiej niż w używkach/outletach. Sam sprzęt wydajny, procek i5 7 generacja, 8 GB Ram, grafika integra, matryca FullHD - błyszcząca, ale z funkcją Anti-Glare, czyli powłoką przeciwodblaskową. Dysk 1 TB HDD. SSD niestety brak, ale nie uważam aby to była jakaś konieczność, laptop będzie działał i tak bardzo szybko i wydajnie. Różnica będzie głównie odczuwalna przy starcie systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Mamie chcesz outlet kupić :/ nie polecam! Z takim prockiem Acer Aspire 3 https://www.x-kom.pl/p/452614-notebook-laptop-156-acer-aspire-3-ryzen-3-8gb-2401000-win10-fhd.html jeszcze z kodem acer-akcesoria gratisy za 500 zł torba antywirus + dłuższa gwarancja :) AMD Ryzen 3 2200U Szybki dysk SSD M.2:240 GB Windows 10 Home PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korelka Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2019 Myślę, że poleciłabym ten sam laptop co poprzedni użytkownik. Acer jest bardzo dobrym laptopem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...