Azathermenian Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, gdy zaczynam grać w różne wymagające gry np. Assassin's Origins, to przez około 2-3 min są lekkie ścinki trwające ułamki sekund jednak powtarzające się dosyć często. Mój sprzęt Dysk SSD : A-DATA 128gb 2.5 Zasilacz: Chieftec 500W Pamięć DDR3: GoodRam 8GB 1600 MHZ Karta graficzna: Zotac GeForce GTX 1070 Mini 8GB GDDR5 Płyta główna: ASRock H81M Procesor: i7 4790 + SilentiumPC Fera 3 Dysk Twardy 500GB Wszystkie temperatury są ok, w grze na najwyższych ustawieniach jest stabilnie 60fps+. Tylko rozchodzi się o te drobne, częste ścinki występujące tylko przez pierwsze minuty. Grę mam zainstalowaną na dysku twardym, który jest już dość stary, mam go jeszcze po 2 wcześniejszych kompach, więc może mieć już z 6+ lat i jego wydajność już pewnie nie jest najlepsza. Czy to może być problemem? Jest jeszcze jedna sprawa, komputer po wymianie karty i procka zaczął dość głośno buczeć. Tak jak na wcześniejszym zestawie z GTX 960 i i5 4460 buczał pod obciążeniem, tak teraz jest tak samo ale na pulpicie bez obciążenia, a w grach jeszcze głośniej. Czy to może być przez zasilacz? Czy może karta z racji swoich małych rozmiarów po prostu głośniej działa ? Dodam, że cały zestaw oprócz karty i procka użytkuje już przez ok. 4 lata, no i oprócz dysku. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Azathermenian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2018 Karta może być po prostu głośna i tyle, może nie ma trybu półpasywnego, nie bez powodu dopłaca się czasami do droższych modeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) skoro przedtem buczał tylko pod obciażeniem a teraz stale to pewnie zasilacz chodzi na maxa [przystaw ucho i posłuchaj co konkretnie buczy] co to za model tego chiefteca czasem nie jakiś budżetowy? ram w 1 kości czy dwóch? stary dysk może być dużym ograniczeniem Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zasilacz: https://www.ceneo.pl/20120827 RAM w 2 kościach Trochę go posłuchałem i najgłośniej działa właśnie ten dysk, ale to raczej nie On zaczął głośniej działać po mojej konfiguracji tylko właśnie zasilacz. Z racji, że jest przytwierdzony na samej podstawie to słychać go z każdej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) No to masz odpowiedź, zmiana zasilacza, choć nie chce mi się wierzyć, że buczy nawet bez obciążenia. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2018 Kwestia buczenia bez obciążenia już chyba rozwiązana, jak wkładałem kartę i procka to zmieniłem trochę położenie Dysku, dałem go niżej żeby wentylatora nie zasłaniał, zostawiłem go niestabilnie i drgania z dysku przenosiły się na obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...