Jump to content
JeroG

Co to sie spaliło? msi Z270

Recommended Posts

Witam mam problem grałem sobie i nagle zaczeło mi śmierdzieć z komputera spalonym plastikiem i odkryłęm że to  jakiś mały czarny kwadracik niewiem co to jest czy bezpieczyk czy cos waznego? narazie komputer chodzi i gram ale boje sie ze cos sie moze stac jak dorzuce karte graficzna bo narazie gram na samym procku

//  wyjąłem tą wtyczke (chyba ledy od radiatora) ale jak przycisnąłęm palcem to poparzyłem go, dosłownie wypalilo mi dziurę w skorze, jak czyms kolwiek tam przycisne to wypala i iskrzy a to nie dobrze

// zapomniałęm tego napisac ale na poczatku jak to sprzwdzalem to cos wycieklo z tego malutkiego kwadracika wytarlem to palcem

48424887_1202000719948361_647343531051974656_n.jpg

48430047_274307133247720_1126404814608007168_n.jpg

48913036_313757585908910_5102841590586540032_n.jpg

Edited by JeroG

Ten kabel idzie do LED 

To padł ci sterownik zasilajacy je ( jak nie swiecą )

Diabli wiedża co to za prostokątny element ( kondensator tantalowy albo dioda ) ale raczej tntala bym obstawiał ( czasami tak robią..)

Imo teraz płyta z kompa i wymycie tego w IPA i przejrzenie scieżek... 

• Upvote 2

Alkohol izopropylowy...  nim usuwa się naloty etc z elektroniki ..

Ps. Komp wstaje ? Jak led nie świecą to masz winowajce..  odbudować pewnie to by się dało ale laminat pewnie dobrze dostał w tym miejscu więc usunał bym tylko elementy uszkodzone i dał sobie spokój z odbudową podświetlenia ( dobrze wiem jak cieżko odbudowywuje się coś takiego by jeszcze to wyglądalo.. )

• Like 2
  • Upvote 1