Lowermann Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zmiana Z i5 na r5 2600 Hej forumowicze, posiadam obecnie taką oto platformę I5-6600k, MSI-Z270 Tomahawk OPT Boostr, G.Skill 2x4 GB Ripjaws V DDR4 Red 2666 CL15 Corsair 2x8 GB Vengence LPX DDR4 3200 CL16 SilentiumPC Grandis XE1236 ver.2 Phanteks Eclipse P400, Gigabyte GTX 970 G1 Gaming LG 23MP65 Chieftec modularny CTF-600, Dysk Intel Optane NVMe 16GB SSD Plextor M6 128 GB, 2TB Toshiba Chcę to wymienić na: (w zasadzie to proc i płytę już zakupiłem) R5 2600 ASRock Fatal1ty B450 Przełożyć moje pamięci do nowej platformy (jeżeli będą działąć poprawnie) Wykorzystać dysk Dysk Intel Optane NVMe 16GB z technologią StoreMI do przyśpieszenia talerzowca (mój obecny procesor nie działa z optane i nie mogę go wykorzystać do tego) Teraz co do karty graficznej, albo GtX 970 wymienić na rt 590 by skorzystać z funkcji free synch, albo kupić gtx 1070 do platformy amd. Resztę gratów przełożyć do nowej platformy Teraz w sumie mógłbym za 1000 zł kupić i7-7700k sprzedać mojego za 650 zł więc dopłacając 350 zł miałbym dużo lepszy proc ale... no właśnie intel to już platforma zamknięta i nie włożę już nowszego proca na 1151 bo intel sobie zablokował obsługę tego proca na z270, musiałbym wymienić płytę główną ponownie, przypuszczam że płyty na b450 obsłużą procesory i przyszłej generacji. Komputera nie tylko używam do grania ale i do pracy, jakaś kompresja plików, składanie filmików. Teraz do was pytanie, co wy o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2018 Jak głównie do grania to zostań przy Intelu, jak głównie do pracy, to więcej rdzeni się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2018 Jak wyzej. Zostalbym z Intelem jezeli komp wiecej czasu jest wykorzystywany do grania. Dodatkowe rdzenie owszem sprawdza sie, ale tylko w przypadku prac i programow korzystajacych z wielu rdzeni. Ja bym nawet zostal z tym co masz. I5 6600K to wciaz mocna jedostka. Dysk SSD mozna kupic po taniosci 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dysk SSD już mam, tutaj bardziej mi zależy na Free Synch oraz monitor z free synch, technologia g-synch nvidii to droga zabawka, monitor najtańszy z g-synch to prawie 2 k zł z free synch to kwota koło 1000 zł. Jedyny minus to to że nie ma obecnie od amd dobrej karty graficznej. Najmocniejsza jednostka to rt 590, czyli coś między gtx 1060 a 1070. Tak jak mówiłem, graty już zamówiłem jeżeli chodzi o płytę główną i procesor. To prawda że w grach intel jest szybszy, lecz jeżeli chodzi o gry które gram, czyli pubg, wot oraz przymierzam się do bfv, to mój proc z 4 rdzeniami jest troszkę słabszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2018 Możesz wyłapać np. Vega 56 w cenie 1600-1700 zł, wydajność na poziomie gtx 1070, sam się aktualnie nad tym zastanawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2018 A widzisz, jakoś to przeoczyłem. Musze testy pooglądać jak to wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 Masz tysiaczek sprzedasz swoją za 650 zł to jest 1070 https://www.x-kom.pl/p/309923-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1070-g1-gaming-8gb-gddr5.html jeszcze do karty gratisy dostajesz możesz je sprzedać :) są takie grupy na FB tam się opłaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2018 Spoko Patronix, ale jak już wcześniej wspominałem chcę coś z technologią freesync od czerwonych. Na technologię g-sync od zielonych nie stać mnie :) Chyba narazie przesiedzę na swoim gtx 970 do przyszłego roku i poczekam co zaprezentują nowego czerwoni. A Rtx z ficzerem raytracingu mi nie jest potrzebne. Ale ciekawa propozycja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...