mwmichal Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć, chcę wsadzić do komputera 2 dyski twarde żeby pracowały w raid 1. Zależy mi na tym żeby były w miarę ciche. Budżet to 800-900zł max za min. 2x3 TB. W tej cenie znajduję tylko Toshibę P300 (3TB) albo WD RED Intelipower (też 3TB). WD będzie dużo cichsze niż Toshiba? Dyski będą używane do zrzucania zdjęć z aparatu i ich obróbki w lightroomie/photoshopie. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez mwmichal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 dużo zależy od budy ale wd red będą cichsze na pewno i mają o rok dłuższą gwarancję tyle że nie wiem czy nie mieli jakiejś walniętej serii własnie o pojemności 3tb wiec dużo zależy od sczcześcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwmichal Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 buda to Fractal Design Meshify MINI C, możesz coś więcej powiedzieć o tej walniętej serii? Co dokładnie się działo z tymi dyskami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2019 w tej budzie to pokusiłbym się o dwa dyski 4tb bo więcej się do niej nie zmieści wg opisu każdy producent miał jakąś serię dysków które padały jak muchy np ibm i ich słynna seria przezwana deathstar, jakbyś się zdecydował na wd red 3tb to ze względu na to kupowałbym je raczej w większym sklepie mają większą siłę przebicia przy ewentualnych reklamacjach. ogólnie warto poczytać raporty awaryjności dysków Firmy BackBlaze https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/statystyki_awaryjnosci_dyskow_twardych_w_q1_2018 tu masz odnośnik do najnowszych z tym że ze względu na potrzebną ci pojemność poszukaj starszych dyski 3-4tb to o ile pamiętam były podstawą do tych raportów jakieś dwa lata temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...