KiSej Posted January 4, 2019 Report post Posted January 4, 2019 (edited) Tak jak w temacie, mysz cały czas się świeci nawet jak komputer jest wyłączony. Czytałem na innych forach i może być to związane z zasilaniem USB po wyłączeniu komputera, ale w BIOSie nie znalazłem żadnych ustawień związanych z Energy-related Products (ErP) czy Power on by Mouse. Jedyna opcja jaką znalazłem to Asmedia USB 3.0 Battery Charging Function, ale jest ona wyłączona (disabled), więc to chyba nie o to chodzi, bo mysz się nadal świeci po wyłączeniu komputera. Jakieś pomysły co z tym zrobić? Zastanawiałem się czy może aktualizacja BIOSu dodałaby jakieś nowe opcje, które umożliwiłyby rozwiązanie tego problemu. Płyta główna jaką posiadam to ASUS H81M-PLUS. Wersja BIOSu 2106, a najnowsza dostępna wersja to 2205. Na wszelki wypadek podaje model myszki - Logitech G102 Prodigy. Edited January 4, 2019 by KiSej Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MiG29 Posted January 4, 2019 Report post Posted January 4, 2019 Rozwiązanie jest proste, sam stosuję bo mi klawa i myszka świeci po wyłączeniu kompa: Ustawienia - system - zasilanie i uśpienie - opcje zasilania - po prawej stronie jest: - dodatkowe opcje zasilania - wybierz działanie przycisków zasilania - na dole w ustawieniach zasilania odkliknij "Włącz szybkie uruchamianie" W biosie też to gdzieś jest, ale pomimo wyłączenia tam, nie zawsze działa. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
KiSej Posted January 4, 2019 Report post Posted January 4, 2019 Wielkie dzięki! Problem rozwiązany. A już chciałem BIOSa aktualizować (trochę się cykałem, bo jestem zielony w tym temacie) licząc, że wprowadzi to jakieś nowe funkcje, które okażą się przydatne dla rozwiązania mojego problemu. Jeszcze raz wielkie dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MiG29 Posted January 4, 2019 Report post Posted January 4, 2019 Spoko, ale pamiętaj, że teraz windows ładuje się o 2 milisekundy dłużnej :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
solaris7 Posted January 22, 2019 Report post Posted January 22, 2019 Dnia 4.01.2019 o 15:24, MiG29 napisał: Rozwiązanie jest proste, sam stosuję bo mi klawa i myszka świeci po wyłączeniu kompa: Ustawienia - system - zasilanie i uśpienie - opcje zasilania - po prawej stronie jest: - dodatkowe opcje zasilania - wybierz działanie przycisków zasilania - na dole w ustawieniach zasilania odkliknij "Włącz szybkie uruchamianie" W biosie też to gdzieś jest, ale pomimo wyłączenia tam, nie zawsze działa. Dzięki za ten post, w życiu bym na to nie wpadł że jest taka funkcja w windzie, a tez sie z tym problemem męczyłem Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
COZICOSSAK Posted July 18, 2020 Report post Posted July 18, 2020 W dniu 4.01.2019 o 15:24, MiG29 napisał: Rozwiązanie jest proste, sam stosuję bo mi klawa i myszka świeci po wyłączeniu kompa: Ustawienia - system - zasilanie i uśpienie - opcje zasilania - po prawej stronie jest: - dodatkowe opcje zasilania - wybierz działanie przycisków zasilania - na dole w ustawieniach zasilania odkliknij "Włącz szybkie uruchamianie" W biosie też to gdzieś jest, ale pomimo wyłączenia tam, nie zawsze działa. Dzięki.Jedyny przydatny komentarz jaki widziałem a patrzyłem na wielu forach i na prawie wszystkich piszą jacyś debile że"no płyty GA tak mają i albo zmiana płyty albo wyłączanie zasilacza" ? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MarcinNovi Posted March 25, 2021 Report post Posted March 25, 2021 Czy istnieje inny sposób? Ten powyżej niestety u mnie na niewiele się zdaje. Świeci cały czas :( Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Getwell Posted March 25, 2021 Report post Posted March 25, 2021 2 godziny temu, MarcinNovi napisał: Czy istnieje inny sposób? Ten powyżej niestety u mnie na niewiele się zdaje. Świeci cały czas 😞 Hej, możesz po prostu odłączać myszkę po skończonej pracy (na noc). Moim zdaniem to najmniej inwazyjne i sam robię tak na co dzień Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Extremerator Posted September 17 Report post Posted September 17 Dziękuję ślicznie. Jedyna przydatna odpowiedź. Pomogło - Win 10 Pro, rok 2023 :) W dniu 4.01.2019 o 15:24, MiG29 napisał(a): Rozwiązanie jest proste, sam stosuję bo mi klawa i myszka świeci po wyłączeniu kompa: Ustawienia - system - zasilanie i uśpienie - opcje zasilania - po prawej stronie jest: - dodatkowe opcje zasilania - wybierz działanie przycisków zasilania - na dole w ustawieniach zasilania odkliknij "Włącz szybkie uruchamianie" W biosie też to gdzieś jest, ale pomimo wyłączenia tam, nie zawsze działa. Dzięki bardzo 🙂 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...