Skocz do zawartości
Thorinos

Konfiguracja sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie odnośnie mojego komputera. Otóż chciałem trochę zwiększyć jego potencjał w grach ale nie wiem co będzie bardziej opłacalne i co do czego będzie pasować proszę o pomoc. A więc najpierw moja obecna konfiguracja:

Płyta główna ASUS F2A55

Zasilacz OCZ ZS-SERIES 650W

Procesor AMD A10-5700 APU 3,40 GHz (4,0 GHz w TURBO BOOST)

Karta graficzna GIGABYTE GeForce GTX 560 1GB GDDR5 (szyna 256 bit)

Pamięć RAM 8 GB Kingston 1600 MHz

Dysk twardy HDD SEGATE 1TB

Nagrywarka CD/DVD

Teraz pytania: Czy opłaca mi się dołożyć drugą kartę graficzną taką samą w SLI (Koszt używanej około 100-150 zł) ? Czy zasilacz poradzi sobie wtedy czy jego też trzeba wymienić? Wyczytałem, ze płyta główna obsługuje CrossFire, ale czy jest możliwość podpięcia Geforce x2 w SLI w tym przypadku? Jeśli nie to jaką kartę graficzną zakupić do tej konfiguracji sprzętu aby była wydajniejsza?

Dodam, że w planach jest dołożenie dysku SSD 250 GB na partycję systemową.

Edytowane przez Thorinos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.01.2019 o 11:25, Thorinos napisał(a):

To znaczy mam wyrzucić mojego GTX560 i wrzucić GTX1050 dobrz rozumiem ? I to pójdzie na tym zasilaczu?

Rozwiń  

GTX 1050 bierze mniej jak GTX 560 :)

Co do SSD to bierz 500GB Crucial MX 500 za 300zł :) Będzie też na parę gier.

https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx500-500gb-sata3-ct500mx500ssd1-979472/

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na komputery stacjonarne gtx 1050 są dwa rodzaje, wersja z 2GB VRAMu oraz 3GB. Wersje 4GB są na laptopy.

Tak, 1050-tka jest wyraźnie lepsza od Twojej starej karty.

SLI/CROSSFIRE bez sensu dla dwóch gtx 560

Ten Twój ram to jedna kość, czy dwie?

A10-5700 jest słabiuteńki, ciekawe, czy po dodaniu gtx 1050 będzie jakaś zauważalna różnica w wydajności. Ten CPU to dwa moduły 4 wątki, więc...

Nie widzę kwoty budżetu na modernizację - ile zamierzasz wydać na nowe rzeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O pieniądzach nie myślałem do jakiej kwoty. Tą kartę używaną kupie w granicach 400-500 zł. Co do RAMu to mam jedną kość. A jaki procesor do tej płyty głównej mógłbym zapodać lepszy? 

Edytowane przez Thorinos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najmocniejszy z listy wydaje się być a10-6800k, ewentualnie athlon x4 760k (zgaduję, bo chyba wszystkie z listy to 2 modułowce 4 wątkowce)

https://pclab.pl/art53197.html - w tym teście a10-6800 w połaczeniu z grafiką hd7970 jest gorsze od i3-3220, który to też rewelacyjny na dzisiejsze czasy nie jest. a10-6800k vs a10-5800k to 5% przewaga pierwszego nad drugim (w grach, bez oc).

Przypuszczalnie (internet pokazuje tylko benchmarki) 6800k vs 5700 w ówczesnych (~2012-2013r) grach to 100% - 90%. Dziś te procki wołają o emeryturę i odstawienie na półkę. Jest oferta na alledziadostwogro a10-6800k za 240zł - moim zdaniem to topienie pieniędzy.

Pokaż ukrytą zawartość

w spojlerze filmik z a10-7800 + gtx 1050: procesor to prawie ten sam poziom co a10-5700, w większości przypadków będzie bottleneckiem dla gtxa, tzn w wielu przypadkach gier obciążenie wątków będzie wysokie na poziomie 80-100%, a karty np 20-30%. Także masz obraz tego, czego się możesz spodziewać, gdy nabędziesz pascala 1050.

Nie masz SSDka, polecamy gorąco zakupić jakiś na system. ~120GB to może już dziś za mało, a ceny ssd tak już spadły, że warto brać nawet i modele ~500GB.

ceny "szrotowych ssd" 120-128GB od około 90zł w górę, 240-256GB od około 130zł w górę, 480-500GB od 240zł w górę. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kasę na cały nowy sprzęt, zajrzyj:

https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2019

zależy ile chcesz wydać i co oczekujesz od nowego pc - propozycje od 2200-2600 to już niezle maszynki.

jak chcesz troszkę przysępić, zostawiasz swoj ram, dysk hdd i zasilacz, reszta do wymiany na używane jednostki np pod intela 2-3-4 generacji plus odpowiednia grafika wedle tego, czego oczekujesz i ile chcesz wydać, plus kupno drugiej kosci ram 8GB, aby pracowało to w dual channel

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi