Skocz do zawartości
_OskaR

NVIDIA GeForce GTX 1600 (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawił się pierwszy test GTXa 1660 Super. Wrzucam trzy wykresy porównawcze z video, reszta w środku. Zgodnie z przewidywaniami karta plasuje się wydajnościowo pomiędzy GTXem 1660, a GTXem 1660 Ti. Najtańsze wersje kart z chłodzeniem z dwoma wentylatorami można znaleźć w sklepach za 1079-1089zł. Testowany Gaming X od MSI świetnie się podkręca.

Tu test wersji od Gigabyte'a

wykres1.png

wykres2.png

wykres3.png

Edytowane przez Michikun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, gulnar napisał:

po waszych namowach w rozważaniach jaka kartę kupić udało mi się 1660 kupić za 900 zł (nowa, z gwarancją). Te kolejne 2 setki to już bym nie dołożył heh. Nie wiem czy to jest aż taki przeskok?

Trzeba wziąć pod uwagę, że w testach szły karty za 1199zł, te za 1099zł pewnie są trochę słabsze. Czyli w twoim wypadku to już 300zł różnicy. Zwykły GTX 1660 się fajnie podkręca i to jest wciąż fajna karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupna karty graficznej: MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB GDDR6
https://www.x-kom.pl/p/520235-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-gtx-1660-super-gaming-x-6gb-gddr6.html

Mam pytania dotyczące kompatybilności mojego dotychczasowego sprzętu z tą kartą.
Posiadam:

- płyta główna - MSI B85M-E45
https://www.komputronik.pl/product/218542/msi-b85m-e45.html

- zasilacz - SilentiumPC Vero L1 500 Wat
https://www.silentiumpc.com/pl/product/vero-l1-500w-80plus/

- obudowa komputera - ATX Tracer Cobra TRO-212
https://www.komputronik.pl/product/81106/tracer-tro-212-cobra-shiny-400w-seria-s-.html

Czy karta graficzna będzie współpracować z płytą główną i czy moc zasilacza jest wystarczająca?
Czy karta graficzna zmieści się w tej obudowie (ewentualnie jaką nową obudowę polecacie)?

Komputer wykorzystywany do prac graficznych w 2D (Adobe).

Dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Michikun napisał:

Wszystko pasuje, karta też okej. Pamiętaj, że karty z serii GTX 1660 Super kupisz nawet za 200zł mniej od tego modelu, który podlinkowałeś. Wtedy kasę możesz przeznaczyć na nową obudowę.

Akurat 200 zł nie robi mi dużej różnicy - rozważałem też kupno tego tańszego modelu.
Mam jeszcze napęd DVD, który chciałbym zostawić.
Kolega na innym forum polecił mi obudowę o typie " RG4 / SG1TG"  - co oznaczają te symbole?
Jaką przewiewną obudowę Kolega by polecił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat 200 zł nie robi mi dużej różnicy - rozważałem też kupno tego tańszego modelu.
Mam jeszcze napęd DVD, który chciałbym zostawić.
Kolega na innym forum polecił mi obudowę o typie " RG4 / SG1TG"  - co oznaczają te symbole?
Jaką przewiewną obudowę Kolega by polecił?
Phanteks p400a lub fractal meshify c

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem niedawno Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB GDDR6 i mam z tą kartą pewien problem. Przy ustawieniu poniżej 40% prędkości wentylatorów nie pracują one ze stabilną prędkością tylko zwalniają i przyspieszają a w skrajnej sytuacji wyłączają się i włączają co kilka sekund, przykład na nagranym przeze mnie filmie https://youtu.be/CF9EketB3ns - ustawione 10% prędkości wentylatorów w programie msi afterburner. Czy ktoś ma ten sam problem i w tych kartach jest to standard czy zamawiać kolejną sztukę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak grasz i karta osiąga większą temp to napewno jakieś czujniki wymuszają działanie wentylatorów... To się nazywa hybrydowe chłodzenie ja bym to zostawił na auto

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.02.2020 o 11:30, Pppiotrrrr napisał:

Witam, kupiłem niedawno Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB GDDR6 i mam z tą kartą pewien problem. Przy ustawieniu poniżej 40% prędkości wentylatorów nie pracują one ze stabilną prędkością tylko zwalniają i przyspieszają a w skrajnej sytuacji wyłączają się i włączają co kilka sekund, przykład na nagranym przeze mnie filmie https://youtu.be/CF9EketB3ns - ustawione 10% prędkości wentylatorów w programie msi afterburner. Czy ktoś ma ten sam problem i w tych kartach jest to standard czy zamawiać kolejną sztukę?

Cześć, wybaczcie odkopanie.

Mam bardzo podobny problem z tym samym modelem - nie ma co prawda sytuacji gdzie wyłączają się i włączają, ale co chwile zmieniają prędkość co daje efekt dźaiękowy podobny do gazowania samochodu na postoju.

@Pppiotrrrr udało Ci się rozwiązać problem? Zwracałeś kartę i dostałeś nową bez tego defektu?

Co najlepsze, ja zwróciłem kartę której pracę wrzuciłem w powyższym filmie.

Kupiłem drugą z innego sklepu i problem jest taki sam, może minimalnie rzadziej się pojawia to zwalnianie-przyspieszanie, ale mimo wszystko jest to irytujące.

Ustawiałem manualną pracę wiatraków w aorus engine i to samo.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, niestety problem rozwiązuje w ten sposób że ustawiam sobie w MSI afterburner wartość % pracy wentylatorów na 39 - 42 % i jest wszytko ok :-) Od 39% wentylatory kręcą się stabilnie, poniżej tej wartości niestety zwalniają i przyspieszają.

Kupiłem nawet GTX 1660S innego producenta a dokładnie MSI i działo się to samo - nie wiem czy one wszystkie tak mają czy to wina płyty głównej.

Wróciłem z powrotem do Gigabyte gdyż MSI oprócz tego samego efektu miało jescze piszczące cewki i druga karta Gigabyte ma dokładnie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Niedawno odesłałem na gwarancję mojego RX 570 4GB i zastanawiam się czy czekać aż naprawią czy kupić używanego GTX 1660 / GTX 1660 Super? Czy wzrost wydajności będzie zauważalny? Czy to dobry czas na wymianę karty graf. czy lepiej poczekać na premierę nowych konsol?

PS. Gram w rozdzielczości 1920x1080 i jak na razie nie brakowało mi mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie po co chcesz wymieniać kartę? RX570 nie jest złą konstrukcją i pozwala na komfortowe granie. Ja u siebie mam rx570+i5 4430 i odczuwam, że procesor się w niektórych grach męczy przy tej karcie, a u ciebie wszystko powinno ładnie działać. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pisze ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi - mam problem: mianowicie złożyłem nowego kompa i zauważyłem że w grach zdarzją się delikatne "ściny" jakkolwiek to nie nazwać i spowodowane to jest spadkiem fps (tak mi się przynajmniej wydaje) Problem, nie pojawia się jakoś mega często jednak jest denerwujący. Sprawdzałem temperatury (68°C max)  i ilość klatek (od ok. 150 - 250 w cs go)  różnymi benchmarkami etc. nie mam pojęcia czym to jest spowodowane [gry które były odpalane to głównie CS:GO i GTA V] Poniżej załączam wykres z MSI Afterburner'a - nie wiem czy to jakiś trop ale zastanawia mnie POWER LIMIT na wykresie bo nagle jest na samej górze... Czy może szukać gdzie indzie przyczyny ?

Podaję specyfikację sprzętu:

• MB: Asrock B450M PRO4
  • PROC: AMD RYZEN 5 1600AF
  • GRAFIKA: ASUS GeForce GTX 1650 SUPER TUF 4GB 
  • RAM: Patriot 8GB 2x4GB 3000MHz CL16 Viper 4
  • Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 Bronze 500W 

System: win10

Sterowniki zaaktualizowane, bios też.

Próbowałem już zmienić w nvidi w ustawieniach zarządzania energią na maksymalną wydajność i windowsie zmienić, niestety problem dalej się powtarza...

Pozdrawiam i dzięki za pomoc ?

108932390_273395850634548_5939545816152613876_n.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób wykres ale poprawnie ?

Czyli daj wykres Użycie GPU, Taktowanie rdzenia MHz, Taktowanie Pamięci MHz, Temperatura GPU, Napięcie GPU, CPU usage <-- ale ogólne uzycie CPU oraz wykres Liczba klatek na sekundę.

To da nam wykres taki jaki mniej więcej potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mam pewien problem z ww. kartą graficzną lub telewizorem (uszkodzenie kabla już wykluczyłem). Raz na jakiś czas po uruchomieniu komputera kolory źle się wyświetlają począwszy od POST-u, lekarstwem jest wyciągnięcie i ponowne włożenie kabla HDMI do komputera. Czy rzeczywiście może to być karta, która ma troszkę ponad miesiąc? Poniżej załączam zdjęcie uchwyconej "usterki".

Pozdrawiam,

cheslavic

dbbd450712d83.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi