majster-bieda Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Witajcie. Nurtuje mnie pewna sprawa. Mój konfig to: Asus P8Z68-V PRO Mam dwa SSD wpięte w szary port (kontroler intel). GoodRam IDRM 240 i Plextor M5s 120 HWInfo pokazuje mi że wszystko działa w SATA III, natomiast HD Tune dla obu dysków pokazuje: Problem jest z wydajnością obu dysków - Prędkość w HD Tune oscyluje w okolicach 300MB/s. Sterowniki są aktualne, w Bios Sata jest ustawione na AHCI. Bios w wersji najnowszej dla tej płyty 3603. Poniżej przykładowy benchmark. Dodam jeszcze że na kontrolerze Marvell (dodatkowy na tej płycie) jest jeszcze gorzej. Tak ma być czy da się coś jeszcze z tym zrobić? Mam też wpięte 4 dyski 1TB w porty SATA II, ale to chyba nie ma znaczenia. Pozdrawiam Kuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 Sprawdź co pokazuje najnowszy Crystal Disk Info.Sprawdź w instrukcji płyty głównej jakie standardy obsługuje.Sprawdź w menadżerze urządzeń, czy nie ma jakiś ograniczeń ustawowych.Sprawdź kable.Sprawdź jak będzie działać po podłączeniu pojedynczo pod kontroler. Sata2 - max 370MB/s, teoretycznie. Mam dokładnie to samo wpięte w dość starą płytę gigabyte, ktora ma 2x sata3 i 4x sata2. Oba pod sata3 i oba działają bez problemów z pełną prędkością. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 Olej HD Tune przy sprawdzaniu czegokolwiek przy SSD , wersja darmowa to już zabytek - program jest z 2008, co innego wersja Pro - ostatnia wersja jest z połowy 2017 roku . Choć i tak lepszy będzie CDI do sprawdzenia SSD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...