Gość Wintereq Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Witam Mam mały problem: Dzisiaj zakupiłem nową płytę, problem w tym że zauważyłem że po graniu np. w CSa przez net lub inne gry komp się resetuje i muszę czyścić CMOS moje zdanie jest takie, że procesor się przegrzewa - zapomniałem z niego zdjąć używaną już kilka razy plaster (nie zostało go już zbyt wiele), więc jutro zapodam pastę termiczną po podkręceniu jest to samo, dochodzę do benchmarków i się resetuje, to może być głupie pytanie bo odpowiedź jest raczej oczywista że procesor się przegrzewa (obecnie w non-stresie - 44C) wentylator 2750 rpm CoolerMastera piszę, bo może posiadaczy nForce2 to nie zdziwi i znają jakieś problemy z tym chipsetem cd... no i rozmontowałem procka i zapodałem pastę termiczną (zwykła Titana jakaś Creme )... miałem wielkie problemy z założeniem wentylatora, okazało się, że na forach wielu serwisów piszą że akurat ten mój model ma za krótkie nóżki i brakuje 1 mm by załączyć na procek wentylka (musiałem zdjąć wiatrak i docisnąć) po włączeniu kompa ustawiłem 166*12 - 2000 Mhz, Winda ruszyła wszystko cool, daje 3Dmarka2001SE (karta graficzna podkręcona na 300/600) i doszło do testu na rybkach i się komp wyłączył... mam przecież pamieci DDR333, procek dobrej serii, wentylator nie za dobry ale wielu podkręciło do 2600+ a ja nie mogę do 2400+.. dodatkowo załączyłem wentylator do obudowy... mam obecnie temp. CPU - 40 C a system 35 C coś dziwnego, pamięci nie wytrzymują 166 Mhz FSB???? P.S: używam najnowszego BIOSu z 6 czerwca konfig AMD Athlon XP 1700+(0.13) - AXDA1700DUT3C, JIUHB 0312XPGW EPoX 8RDA+ 256 DDR333 RAM SpecTek Gainward PP! Ultra/650 64 MB DDR (3.5ns) Seagate 60 GB Barracuda IV LG FLATRON 775FT" LG 16x/10x/40x Q-Tec 400 W P.S: napięcie 1.6V - dziwne bo program USDM pokazuje 1.648V ustawiłem wszystko na default - 133*11 na 1.6V i pamieci na 166 MHz i jak pograłem kilka chwil w CSa to się zresetował, przecież nałożyłem pastę na procka i powinno wszystko grać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 ten zasilacz jest podejrzany .Q-Tec to az taki dobry nie jest(jest wrecz cienki) i nie wyrabia .Podaj najlepiej wszystkie napiecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Podaj wszystkie napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 vdd - 1.6V vcore - 1.648v vdimm - 2.624v +5V - 5.080V +12V - 11.977V -12V - 12.939V -5V - 5.853V vbat - 3.072v 5vsb - 5.018v powiem, że drukarkę i skaner mam odłączone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 z ostatniej chwili: z ostatniej chwili, sflashowałem oryginalny BIOS i dalej się dzieje to samo są resety w 3Dmarkach i grach, temp. nie przekracza 43 C a jednak co dziwne w menedżerze urządzeń mam napisane dysk Seagate Barracuda IV SCSI ! i to samo SCSI do CDRW ! odinstalowałem więc stery, zobacze co się będzie dziać (tylko do IDE dziwne, musiałem kable pomieszać, bo mam ustawione na Primary Master CDRW a na Secondary Master dysk, a powinno być odwrotnie no ale dziwne, bo nawet przy default ustawieniach komp się resetuje po jakimś czasie zaznaczam, że opcja System Shutdown jest wyłączona więc komp się sam nie wyłącza! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Winter ... nic sie nie przejmuj ... to zasilacz na 100% ... skąd wiem ???? : mój konfig masz na dole .... ale składalem ostatnio kompa na server i mi tylko zabrakło zasilacza, jako że sam miałem Deer 350W takie leciutkie conieco za 70 zł, postanowiłem nie dokupywać jakiegoś badziewia tylko kupić tego Qteca 400 dual fana do swojego sprzęta (mial być cichszy i wydajniejszy BUAHHAHAHA) a Deera 350 walnonc do celerona 1200 tego do linuxowego servera. Co sie okazało ... tak jak komp mi chodzi na 2100Mhz na tym Deerze , to na Qtechu w różnych momentach komp mi sie wyłącza i nie chce sie włączyć dopuki nie zresetuje biosa. Jak zresetuje zworką biosa to sie włącza i chodzi dalej ... jedyne co moge zrobić to obniżyc napięcie proca (z 1.7V [chyba] ) i dac mniej niz 2000+ ... wtedy jest w miare stabilnie ... teraz od prawie 2 miechów lece spowrotem na deerze i ANI RAZU MI SIE KOMP NIE WYLACZYL NIE ZWIESIL itd ... STABILNY JAK SKAŁA ;)))) wywal Qtecha ... lub fortrona 300 lub inna porzadna 300, lub nawet takiego deera 350, (400 sa podobno ciężkie i ladnie trzymaja napiecia , mam 1 kumpla co ma i jest happy, i na forum ktos kiedys chwaloł ta 400 deer cieżka i porzadna podobno, ja z mojej strony moge powiedziec tylko ze ten deer 350 nie jest moze super, ale u mnie chodzi tam gdzie Qtech sie wyłącza. PS. Qutecha oczywiście oddaje jak tylko bede mial czas go z kompa wykręcic ;)) Winter zmień temat na "Q-tech 400W problem wyłącza się only reset biosu pomaga" zeby jak ktos kupi tego qtecha łatwiej znalazł ten wątek ... myślalem ze mój qtech jest walniety i chcialem zeby mi go wymienili na inny egzemplarz, ale po tymposcie wiem ze to badziewie do niekreconych kompów only ;(( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Winter ... nic sie nie przejmuj ... to zasilacz na 100% ... skąd wiem ???? : mój konfig masz na dole .... ale składalem ostatnio kompa na server i mi tylko zabrakło zasilacza, jako że sam miałem Deer 350W takie leciutkie conieco za 70 zł, postanowiłem nie dokupywać jakiegoś badziewia tylko kupić tego Qteca 400 dual fana do swojego sprzęta (mial być cichszy i wydajniejszy BUAHHAHAHA) a Deera 350 walnonc do celerona 1200 tego do linuxowego servera. Co sie okazało ... tak jak komp mi chodzi na 2100Mhz na tym Deerze , to na Qtechu w różnych momentach komp mi sie wyłącza i nie chce sie włączyć dopuki nie zresetuje biosa. Jak zresetuje zworką biosa to sie włącza i chodzi dalej ... jedyne co moge zrobić to obniżyc napięcie proca (z 1.7V [chyba] ) i dac mniej niz 2000+ ... wtedy jest w miare stabilnie ... teraz od prawie 2 miechów lece spowrotem na deerze i ANI RAZU MI SIE KOMP NIE WYLACZYL NIE ZWIESIL itd ... STABILNY JAK SKAŁA ;)))) wywal Qtecha ... lub fortrona 300 lub inna porzadna 300, lub nawet takiego deera 350, (400 sa podobno ciężkie i ladnie trzymaja napiecia , mam 1 kumpla co ma i jest happy, i na forum ktos kiedys chwaloł ta 400 deer cieżka i porzadna podobno, ja z mojej strony moge powiedziec tylko ze ten deer 350 nie jest moze super, ale u mnie chodzi tam gdzie Qtech sie wyłącza. co do deer'a 400W .Jakis czas temu prowadzilem z Lagierem dyskusje na temat zasilaczy i nawet wklejalem fotki tego deer'a.Jak na swoja cene(115zl) to zasilacz jest rewelacyjny, o wiele mocniejszy niz 350W deer .Mialem dwie 350-tki i poszly z dymem w kilkaminut,natomiast 400-tka radzila sobie dzielnie UPDATE: znalazlem ten post na temat deer'a : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=363...&highlight=deer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 A krecac na 2000 podniosles napiecie?? (to nie dlt3c ze nie trzeba) Patrzac na napiecia to troche kuleje 12V. Zasilacz do sprawdzenia i pokombinuj z napieciem. I te pamieci to tesh wcale nie takie super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 jak kręciłem na 2000 Mhz podniosłem napięcie na 1.7V - BIOS pokazywał Vcore 1.744V ! czyli już coś nie tak też coś mi się wydawało nie tak, po instalacji wszystkiego podłączyłem kabel ATX i bum, nie włączył się i troszkę zaśmierdziało jakby spalone, docisnąłem kabel i poszło... usunąłem sterowniki SW IDE i w jednej gierki chodzi ale jutro pójdę zapytać się o zmianę na HuntKeya 300W btw: ile kosztuje ten Qtec 400W, chyba coś koło 130-140 zł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuZaczek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 No cos kolo 120zl kosztuje. Rozumiem ze na PClabie nie rozwiazali tego problemu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 no i pograłem chwilkę w CSa i wyłączył się komp nie instaluje sterowników, bo one na pewno nie pomogą przecież żadne sterowniki nie wyłączają kompa na amen, muszę wtedy trochę pobajerować z CLEAN CMOS i wyłączeniem wtyczki zasilania ATX to musi być wina zasilacza, obym miał rację ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 ... zasilacza, obym miał rację ;( Obym Ja miał racje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 tylko przypadkiem znowu nie kup jakiegos q-tec'a,jak juz to bierz deer'a 400W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 hmm a gdzie mozna dorwa tego deera? jakosnie idzie mi szukanie a ostatnio tez jestem na kupnie bo FSP okazaly sie chybanie kompatybilne z moim sprzetem :((((( - sprawdzilem 5 zasilek i na wszystkich to samo - resety przy obciazeniu - a wiem ze sprzet jest sprawny bo moje 250W ciagnie go wyzej niz FSP :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 hmm a gdzie mozna dorwa tego deera? jakosnie idzie mi szukanie a ostatnio tez jestem na kupnie bo FSP okazaly sie chybanie kompatybilne z moim sprzetem :((((( - sprawdzilem 5 zasilek i na wszystkich to samo - resety przy obciazeniu - a wiem ze sprzet jest sprawny bo moje 250W ciagnie go wyzej niz FSP :/ tutaj : http://www.4max.pl/produkt.asp?g=38&gg=21&id=64 lub troszke taniej tutaj : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14796938 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 spox chyba sie szarpne wreszcie na bude chiefteca :) t problemzasilki sie rozwiaze :) wie ktos ile kosztuje przesyla z chieftec.pl? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 no więc uruchomiłem program Prime 95 i temp. po kilku minutach doszla do 48C i komp się wyłączył kilka sekund przed tym popatrzyłem na napięcia: -12V poszło na -13.109 a -5V na -6.09 mam tylko jedno pytanie, ostatnio zakładałem procka jeszcze raz (miałem plaster już zużyty, więc zapodałem pastę), troszkę za dużo nawaliłem, tycio poszło na jeden rezystorek więc go oczyściłem, potem oczyściłem tą pastę bo był ojej nieco za dużo i dałem ale mniej... komp się włączył więc jakby coś było nie tak to procek już by padł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 ujemnymi napieciami sie az tanie przejmuj - nie sa az tak konieczne - a jak zachowywaly sie +? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 VCOREA: 1.6V VCOREB: 1.65V VDIMM: 2.624V +5VSB: 5.54V VBAT: 3.14V +5V: 5.08V +12V: 11,9V -12V: -12.94V -5V: -5.90V według SpeedFana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 a jak ci sie komp wylacza?? tak ze wlaczasz go przyciskiem czy musisz najpiewr wyjac kabel?? czy moze poprostu reset, a moze zawias z czarnym ekranem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 wyłącza kompa tak jakby prądu nie było, wtedy nic nie poradzę i muszę wyciągnąć wtyczkę od zasilania i często CLEAN CMOS gram w CSa i w pewnym momencie się wyłącza, takie rzeczy jak głośniki czy monitor chodzą wtedy na "standby" :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 jak dla mnie to ewidentnie zasilka - tak mam jak przeciaze moja 250W - tyko nie potrzebuje clean cmosa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 też tak myślę i wysłałem już informacje na GG do gościa ze sklepu co jest grane i co się dzieje, więc im szybciej to wymienię tym lepiej dla kompa, bo potem może się spalić a wraz z nim coś jeszcze i będzie tak samo jak miesiąc temu jak mi się spalił zasilacz to musiałem kupić nową kość RAM, płytę i zasilacz - na szczęście płytę i zasilacz dali nowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 przy podkręceniu procesora na 2400+ wszystko chula, ale dzieje się to samo, wyłącza się na amen, czyli zasilacz - przynajmniej wiem co jest grane :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Polecam zasiłkę Feel'a 300W designed for P4 (ciężka wersja). Ostatnio spaliłem Codeshit i zmieniłem na taki. Kosztował 65zł. A proc nie do zajechania na tym , no chyba że zrobisz z niego grilla :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 odsyłam do tego linka: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=38197 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 masz tu napięcia do porównania na chieftecu 420W: VCOREA: 1.57V VCOREB: 1.74V VDIMM: 2.62V +5VSB: 5.54V VBAT: 3.22V +5V: 4.97V +12V: 12.28V -12V: -12.03V -5V: -5.10V a sprawdzałeś czy po odłączeniu wszytskich zbednych urzadzen tez ci sie wiesza?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 mam wszystko prawie odłączone, skaner drukarka, nawet światło w obudowie neonowe, wyłączyłem zintegrowaną LANówkę, IEEE1394, kierownicę :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 zapodałem zasilacz 235W noname sprzed dwóch lat zamiast tego Qteca 400W co mi kompa wyłączał i chodzi! włączyłem testy w 3Dmarku2001 i 03 dla obciążenia i się nie wyłączył i chodzi! teraz chodzę po stronach, pisze te słowa, gadam na GG, i daje torture test w prime test i chodzi !!! czyżby zasilacz 235W był lepszy od 400W ?!??!?! hahahaha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 zapodałem zasilacz 235W noname sprzed dwóch lat zamiast tego Qteca 400W co mi kompa wyłączał i chodzi! włączyłem testy w 3Dmarku2001 i 03 dla obciążenia i się nie wyłączył i chodzi! teraz chodzę po stronach, pisze te słowa, gadam na GG, i daje torture test w prime test i chodzi !!! czyżby zasilacz 235W był lepszy od 400W ?!??!?! hahahaha od q-tec'a prawie wszystkie zasilacze sa lepsze :wink: codegen'owi czasami wyjdzie jakas perelka,a q-tec jak robil szmel,tak robi dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...