Shub Niggurath Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2019 Szukam monitora 4K w budżecie 3500 pln, o wielkości >27 cali. Zastosowanie monitora to głównie praca biurowa, Internet, okazyjne oglądanie filmów, okazyjnie obróbka domowego video, nic profesjonalnego. Żadnych gier :) Monitor ma być na lata. Przykładowo mój obecny Philips ma ponad 10 lat i dalej robi robotę, ale jednak czas już wymienić cały sprzęt łącznie z komputerem Monitor ma być pod komputer, który w niedługim czasie będę składał. Ma to być w miarę wydajna maszyna w budżecie 4500 pln również na lata. Na co jest sensownie przeznaczyć dzisiaj te 3,5k? Z tego co zdążyłem się zorientować przy takich zastosowaniach w grę wchodzą matryce IPS lub VA. Nie wiem natomiast jak to jest z LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shub Niggurath Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2019 55 minut temu, FxJ napisał: Nie wystarczyłby by ci monitor WQHD 27" ? Być może taka rozdzielczość by mi w tej chwili wystarczała, jednak tak jak napisałem chciałbym, by ten sprzęt posłużył długie lata i miał pewien zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opie89 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Myślę że spokojnie IPS-a możesz brać, matryca VA ma gorsze kąty widzenia, ale za to lepszą czerń i kontrast. IPS ma dobrą jasność, kolory, barwy, kąty widzenia w pionie i poziomie. Za min. 3700 zł jest taki 32 calowy LG 32UD99-W, świetny sprzęt z HDR, duże opcje konfiguracji. Może niedługo stanieje do poziomu założonego budżetu, może gdzieś na promocji będzie. Z tańszych za ok 3200 zł BenQ PD3200U. Po prostu dobry, profesjonalny sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisan Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Jeżeli nie zależny Ci na czerni to śmiało można iść w dobrego IPS np. model PD3200U z firmy Benq. Nie wypalają się jakoś szybko a posiadają wysokie nasycenie kolorów plus najlepsze kąty widzenia. W/w model w zupełności powinien wystarczyć do zaawansowanego użytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o IPS 32" 4K, to fenomenalny (jak na IPS) kontrast ma LG 32UD99-W - zmierzone 1613:1 ! https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/32ud99-w Edytowane 16 Lutego 2019 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Tylko to nadal 1600:1 a nie 3000:1 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...