Nerus Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Hej, potrzebuję chłodzenia do procka, I5-8600K, do 600zł, jakie polecacie na tą chwilę? Edytowane 2 Lutego 2019 przez Nerus Zapomniałem dodać ceny :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 40 minut temu, FxJ napisał: https://www.fractal-design.com/home/product/water-cooling/celsius-s36 Fractal Design Celsius S36 (FD-WCU-CELSIUS-S36-BK) - 569zł Też właśnie tak myślałem. Jeszcze jedno pytanie nie zamknę się w tej cenie, jeżeli chodzi o customowe buildy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Nie masz najmniejszych szans na customa w tak niskiej cenie. Poniżej 1800 zł - zapomnij. Po za tym do i5 8600K styknie Ci dobre AIO, ten Fractal S36 chłodzi delidowanego 7900X@4.7 GHz u klienta. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Ogólnie rzecz biorąc, potrzebowałem dostać info dosyć szybko i zadzwoniłem do firmy pcforce.pl, poprosiłem o jakieś chłodzenie do 600 zł i w sumie wybrałem zestaw EK Water Blocks EK-MLC Phoenix 360 Core + Phoenix CPU-Cooler- Intel/AM4, wyniosło mnie to jakieś 700 zł. Niezłe chłodzenie + możliwość rozbudowy. Co do procka to będę robił lapping + delidding — wymiana pasty na ciekły metal Grizzly. Także myślę że będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2019 Jak dla mnie szkoda tracić gwarę w wypadku tego procka. O ile delid wykonany prawidłowo i schludnie to nie problem, bo procki RMA przechodzą to lapping jest równoznaczny z utratą gwary. Ten procek nie jest na tyle gorący, żeby miało to sens. Delida, jasne walnij albo daj znać to Ci polecę mojego człeka od tego który robi delidy mistrzowskie ( nawet 7980XE robi przepięknie, a to trudny procek ). Natomiast lapping odradzam, będziesz potem przy odsprzedaży procka się z tym męczył, a Intel gwary nie uznaje jak masz IHS "zeżarty" nawet przez LM. Pod IHS pchaj co chcesz, ale o stan wizualny IHS dbaj :) Podrzuć zestaw który Ci zaproponowali, obadam co tam jest ( teraz czasu na szukanie nie mam ) testy pewnej gry która ma premierę na dniach, robię ;-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Hej, jestem już po delidzie i lappingu i to swojego nowego procka 8600K i starego 4790K, nie było problemu. Co do 8600K to temperatury spadły mi o 30 stopni 20 przez delid i do tego o 10 za chłodzenie wodne (EK WB PHOENIX 360 + EK-MLC Phoenix CPU). Jestem mega zadowolony. Jeżeli chodzi o delid to wszystko fajnie mi poszło, zdjąłem IHSa, zabezpieczyłem procka lakierem do elektroniki, podmieniłem pastę na ciekły metal i użyłem sylikonu od K2 350 stopni za jakieś 2zł, oba procki śmigają :) Te zdjęcia to test na stocku, na 5GHz miałem temperatury rzędu 66 stopni. Edytowane 14 Marca 2019 przez Nerus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...