Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zwracam się do was z prośbą o ocenę, czy załączona przeze mnie konfiguracja z morele.net jest kompletna. Nie jestem znawcą tematu podzespołów komputerowych, nie zamierzam składać komputera sam - niech zrobią to osoby, które się na tym znają (lub niech będą to osoby, których kompetencji mogę wymagać w ramach gwarancji ;p).

Po zapoznaniu się z artykułem na purepc odnośnie zestawów PC postanowiłem na jego podstawie zbudować zestaw PC dla siebie (a właściwie skopiować wszystko i dodać pozostałe niezbędne komponenty). Wyszedł mi taki oto zestaw ze sklepu morele.net:

ZESTAW

Zależy mi na tym by dostarczono mi PC, które będzie od razu działał po tym jak podłączę go do zasilania i wszystkich urządzeń peryferyjnych.

Moje pytania

Czy podany powyżej zestaw PC jest kompletny (czy nie pominąłem jakiegoś istotnego komponentu)?

Czy coś byście zmienili, dodali?

Czy wybrana przeze mnie obudowa jest kompatybilna z płytą główną i kartą graficzną?

PS

Pytania mogą się wam wydać trywialne, ale proszę zrozumcie - wydaję na ten komputer niemałe pieniądze i nie chcę czegoś sknocić. Dzięki za wyrozumiałość i pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, tesel napisał:

Po co mu mącisz z tym słabym ryzenem? Wybrał sensowny zestaw i niech się tego trzyma.Jeśli komputer ma służyć do gier to ryzen jest kiepskim wyborem w tej sytuacji.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, B@nita napisał:

Po co mu mącisz z tym słabym ryzenem? Wybrał sensowny zestaw i niech się tego trzyma.Jeśli komputer ma służyć do gier to ryzen jest kiepskim wyborem w tej sytuacji.

Nie chcę szukać oszczędności na procku. Nie zamierzam grać w 4k ani nawet w rozdziałkach powyżej 1920x1080. Bardziej zależy mi na dużej płynności rozgrywki niż na ulrta max w każdym ustawieniu graficznym.

Co do dysków SSD i HDD. Widzę, że proponujecie jakieś zmiany. Co jest nie tak z dyskiem z konfiguracji? Czy jest to zbyt budżetowy egzemplarz? Podział na dysk 500GB SSD i 1TB HDD wychodzi bardzo podobnie cenowo do 1TB SSD(może taka konfiguracja lub taka konfiguracja). Czy jest to lepsza opcja?

I ostatnie pytanie czy konfiguracja jest kompletna? Jak złoże to zamówienie to poskładają mi z tego kompletnego pc?

Edytowane przez MichalPiaskowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, B@nita napisał:

.Jeśli komputer ma służyć do gier to ryzen jest kiepskim wyborem w tej sytuacji.

czasami za dużo bajdużysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, MichalPiaskowski napisał:

I ostatnie pytanie czy konfiguracja jest kompletna? Jak złoże to zamówienie to poskładają mi z tego kompletnego pc?

Będę wdzięczny za odpowiedź na powyższe pytanie. Będę wtedy mógł z czystym sercem zamknąć ten topic :)

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, B@nita napisał:

Rozwiń, może się czegoś nauczę.

ale po co na starość masz się męczyć

ogólnie autor i tak oc pewnie nie zrobi a zgodnie z tym testem https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_5_2600x_vs_intel_core_i5_8600k

ryży jest wystarczający [a 2070 nie jest znowu taką słabą kartą]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, tesel napisał:

ale po co na starość mam się męczyć

Poprawiłem bo wdarła ci się literówka.

Ryży wystarczający, pytanie na jak długo?? Po za tym podkręcony 2600 bo takim jest ten ryży z x-em, praktycznie nic w grach nie daje po za większym poborem energii i temperaturą.Baty dostaje nawet od i5 8400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już by trzeba było zapytać kogoś bardziej obeznanego w temacie zasilaczy. W polecanych zestawach masz fractala 650 i Fortrona hydro gdzie o ile się nie mylę są bebechy seasonica, czyli jedne z najlepszych.Generalnie jak nie będziesz kręcił procesora to ten korsarz też styknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, FxJ napisał:

A widziałeś ich fabrykę w Polsce lub innym kraju nie będącym Chinami?

Czy Silentium jest producentem czegokolwiek co sprzedaje pod swoją marką?

jak miło że masz trochę odwagi i potrafisz się obiektywnie ocenić. 

Troche słabe...

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.02.2019 o 17:57, Firedash napisał(a):

@B@nita No ale akurat jeśli chodzi o SPC to nie ma co się czepiać, bo w tej kategorii cenowej sprzedają bardzo dobry sprzęt, i nawet zasilacze mają już chyba na japońskich kondensatorach, a nie na badziewiu jak kiedyś.

Mhm, jasne  to nadal te same chińskie ulepy od SAMA.

Ani to opłacalne ani tym bardziej dobre.

Przykład pierwszy z brzegu 

https://www.x-kom.pl/p/1078938-zasilacz-do-komputera-endorfy-supremo-fm5-750w-80-plus-gold.html

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-atx-3-0-80plus-gold-750w-p8118216

https://www.x-kom.pl/p/1203584-zasilacz-do-komputera-xpg-core-reactor-ii-750w-80-plus-gold-atx-30.html

W tej samej cenie mamy ATX 3.0, o lepszej jakości, trybie polpasywnym i dłuższej gwarancji nie wspominając.

Edytowane przez Dikson
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi