Skocz do zawartości
wargavoc

Asrock P67 Pro3 OC problem

Polecane posty

Witajcie,

dostałem nowe chłodzenie wodne i poszalałem z OC mojego i5 2500k (staruszek ale daje rade).

Niestety przez przeoczenie wrzuciłem przez przypadek napięcie przy 5 GHz powyżej 1,5V... i po chwili obciążenia był shut down. Myślałem, że spaliłem procka jednak wszystko się uruchomiło ponownie i dopiero zorientowałem się ze napięcie jest tak podniesione przy następnym uruchomieniu komputera.

Tego dnia komputer miał shutdowny przy uruchamianiu komputera, pomyślałem "przegrzała się płyta" wiec zostawiłem komputer na kolejny dzień.

Okazało się, że default wszystko działa, odpala się occt działa bez zarzutu, jednak jak spróbuje wkręcić procesor np. na 4,5 Ghz to pod obciążeniem dostaje shutdownu...

Czy słusznie podejrzewam, że uszkodziłem sekcję zasilania na płycie? Czy może jest to uszkodzony procesor?

Co o tym sądzicie i co proponujecie abym sprawdził?

 

Z góry dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że kiedyś mądrze VRM posmarowałem pastą termoprzewodząca zamiast termopadów....

radiatorki były gorące wiem stwierdzięłm ze wszystko działa ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podkleolem termopady do sekcji zasilania - efekt ten sam
Prześwietlilem plyte, nie widzę niczego niepokojącego , nie widzę jakiś przepalen, przebarwień :(

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.