Skocz do zawartości
Aduhi

Kolorowe krawędzie obiektów w grach i na youtubie

Polecane posty

Witam.

Mam szybkie pytanie odnośnie tego, co pojawia się na ekranie co jakiś czas podczas grania lub oglądania youtube'a. Otóż krawędzie obiektów (jakieś drzewa, płoty, rysy twarzy itp.) stają się kolorowe - najczęściej zielone albo różowe... Czasem się to pojawia, żeby znikło następnego dnia. Co to może być ? (Karta graficzna nówka w tamtym roku wymieniana, zasilacz wydawałoby się, że solidny...)

Moja konfiguracja:

i7 4771

16GB ram ddr3

gigabyte by5m - d3h

zasilacz fsp hexa +500

karta graficzna - gigabyte gtx 1050 ti (była zmieniana z gigabyte gtx 760, który - jeśli mnie pamięć nie myli - miał bardzo podobne objawy i wreszcie się zepsuł).

Edytowano przez Aduhi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mogą być artafakty GPU. 
Zobacz czy masz to samo na iGPU.

Możesz też odpalić na obecnym GPU, test OCCT GPU, i Tess Mark, i 3D Mark przynajmniej 11.

W tych benchmarkach artefakty GPU mogą szybciej wyjść. FurMark trochę rzadziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w ogóle nie ma tego problemu co wczoraj (dlatego nie porównam działania z iGPU) . Wczoraj GTA 5 co chwilę przycinało tak, że nie dało się nic zrobić (nie żaden spadek fpsów, tylko konkretne ścinki), a na youtubie i w Dircie Rally pojawiały się zielono - różowe krawędzie obiektów. Dzisiaj (gdy ,o dziwo, wszystko działa jak powinno) zrobiłem testy w OCCT, Tess Marku i 3D Marku. Z GPU nie było żadnych problemów (76 stopni po 14 minutach wygrzewania w OCCT + wynik 3D Marka wstawię w załączniku), natomiast nie wiem czy to jest normalne, ale po włączeniu z ciekawości testu CPU w OCCT (tego pierwszego, nie linpack) temperatura doszła do 89 stopni i test się zakończył automatycznie, bo temperatura przekroczyła 85 *C.

Czy to może mieć jakiś związek z problemami, które wyżej wymieniłem?

Chłodzenie procesora to SilentiumPC Vera 3 HE 1224, niczego w komputerze nie podkręcałem.

Jeszcze przypomniałem sobie, że w momencie, gdy zepsuła się stara karta graficzna, oddałem komputer do serwisu, w którym kupiłem ten zestaw w 2015 roku, więc teoretycznie wszystko powinno być w obudowie w porządku (cooler dobrze założony itp.). Raczej poinformowaliby mnie, że coś nie gra.

 

3d mark 3.jpg

2019-02-10-12h52-Temperature-Core #0.png

2019-02-10-12h52-Temperature-Core #1.png

2019-02-10-12h52-Temperature-Core #2.png

2019-02-10-12h52-Temperature-Core #3.png

Edytowano przez Aduhi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj znowu się to pojawiło. OCCT:

test GPU - stabilne 76*C po 25 minutach

test CPU (tym razem linpack) - upłynęło mniej niż 1,5 minuty i temperatury skoczyły powyżej 85 *C na procku

Tak to wygląda: zobaczcie na twarz Ronaldo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odświeżam temat. Czy możliwe, że jest to wina procesora? Wyłączyłem kartę graficzną, ale nie mogłem sprawdzić czy problem dalej występuje, bo monitor nie przełączył się na zintegrowaną (nic nie mogłem zrobić, jak tylko włączyć komputer od nowa). 

Czy te temperatury nie są aby zbyt wysokie nawet jak na test occt? Chłodzenie kupowałem "z zapasem", a sam procesor przecież nie ma możliwości podkręcania. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, wątpię aby to było to, ale ja tak kiedyś miałem jak bawiłem się opcją upłynniania ruchu na monitorze. Po redukcji problem ustąpił.

Edytowano przez Pawel2040

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Możliwe, że winna jest pamięć lub sam sterownik.
-Zostaw w płycie tylko jedną kość ram
-zresetuj CMOS
-przeinstaluj sterowniki używając DDU: https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
-Usuń jakiekolwiek aplikacje od peryferiów typu Razer Synapse, Logitech Gaming Software, itp.

Najlepiej jakbyś zamieścił print screen, a jeśli na print screenie tego nie widać to zdjęcie.

Zmień pastę na procesorze. Procesor ci się przegrzewa. Przy okazji sprawdź czy nie wygiąłeś pinów w sockecie.
Zamieść screenshoty z sensor w HWinfo64. Głównie napięcia procesora, ale najlepiej wszystko. (obciąż PC na parę minut z włączonym programem)

Edytowano przez Nemayu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.