crux Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Cześć, Mój stacjonarny PC robi w domu za zbieracz kurzu, czas się go pozbyć. Zastanawiałem się jednak co zrobić z archiwum zdjęć i filmów, które mam na dysku a laptop niestety ma ledwie 180 GB SSD więc bez szans na kopię. Uznałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie jakiś rodzaj zewnętrznego dysku z dostępem po kablu. Jednak chciałbym pójść krok dalej, postawiłem więc wymagania: 1. Dysk zewnętrzny z dostępem nie tylko fizycznie po kablu, ale również przez net, 2. Oprogramowanie dedykowane dla Windows 10 jak i dla Android oraz iOS + dostęp z PS4 po WiFi, 3. Rozwiązanie ekonomiczne, max 1000zl za komplet, 4. Prędkość streaming umożliwiająca swobodne oglądanie filmów fullhd, 5. Najlepiej 2 dyski w raid (w sensie jeden jest backupem, chyba to się raid nazywa, wybaczcie brak wiedzy), przy tej opcji rozważam zwiększenie nieco budżetu. Jak dotąd znalazłem WD My Cloud, co o tym rozwiązaniu sądzicie? Czy jest jakaś alternatywa? Co polecacie? Dzieki i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 Niestety doczytałem o WD My Cloud Home i to rozwiązanie leży pod względem wydajności, sporo negatywnych komentarzy. Jakaś inne rekomendacje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 NAS Synology DS218 play lub DS 218, do tego 2x WD RED o pojemności według potrzeb. https://www.synology.com/pl-pl/products/compare/DS218/DS218play Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 To rozwiązanie sporo przekracza założony budżet niestety, ale dziękuję za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 Niestety twój budżet pozwala na zakup dwóch dobrych dysków powiedzmy 4 TB każdy. A gdzie reszta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 3 minuty temu, radiergummi napisał: Niestety twój budżet pozwala na zakup dwóch dobrych dysków powiedzmy 4 TB każdy. A gdzie reszta? Powiedział bym, że nie starczy nawet na 2x4TB WD RED, gdzie to jest średnia półka. 1 godzinę temu, crux napisał: To rozwiązanie sporo przekracza założony budżet niestety, ale dziękuję za info. Możesz też nabyć aktualnie najtańszy Synology DS 218J, ale to oszczędzisz raptem ~300zł. Taniej to już używki np. https://allegro.pl/oferta/nas-synology-diskstation-ds214se-3tb-3tb-7755061479 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2019 Dzieki Panowie, przemyślę sprawę budżetu. Rozumiem, że Synology jako marka pod względem parametry cena/jakość jest zdecydowanie warta rozwazenia? Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2019 U mnie w pracy stosujemy Qnap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...