Ves29 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2019 Witam, mam problem z komputerem, mianowicie przestał reagować na przycisk Power. Problem zaczął się 3 miesiące temu po przeprowadzce (tak, komputer był zabezpieczony w środku) ale sam z siebie zniknął i było wszystko ok aż do wczoraj, odłączałem go od prądu na jakiś czas, wyciągałem baterie z płyty głównej i nic, jedynie co pomaga to wyciągniecie obojętnie której kości RAM, wtedy komputer się włącza, czasami tuż przed logiem Windowsa pojawia się czarny ekran z kursorem myszki na około 1 min i później działa normalnie, aż do wyłączenia komputera, wtedy trzeba znów wyciągać RAM, próbowałem zamieniać kości miejscami, odpalać na jednej kości, zmieniać profile XMP, sprawdzałem piny w socket i wszystkie idealnie proste, czasami przy próbie włączenia zapali się podświetlenie obudowy i płyty ale wentylatory oraz reszta nie rusza. Po włączeniu katowałem kompa OCCT, Valley Benchmark oraz Memtest i działa stabilnie Konfiguracja: CPU: i5 4690k Karta Graficzna: G1 970 RAM: 2x Kingston HyperX 4gb 2400MHZ Płyta Główna: Asus z97 Pro Gamer PSU: XFX Pro 750w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2019 Masz uszkodzone kondensatory na płycie głównej, lub zamienioną wtyczkę EPS podobny obiaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ves29 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2019 Dnia 13.02.2019 o 15:30, Setnik napisał: Masz uszkodzone kondensatory na płycie głównej, lub zamienioną wtyczkę EPS podobny obiaw Kondensatory oglądałem i żaden nie jest spuchnięty, a wtyczek nie odłączałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2019 Nie musi być spuchnięty mógł wyschnąć i nie trzyma napięcia. zobacz jeszcze do zasilacza jak nie jest na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Złóż kompa poza obudową i posprawdzaj wszystkie kable zasilania. Uruchamiaj PC poprzez zwarcie pinów power śrubokrętem. Na płycie głównej masz czerwone diody, które zapalają się po kolei podczas bootowania i ta która nie zgaśnie komunikuje co powoduje błąd. Sprawdź zworkę CMOS czy ci się nie wysunęła i czy jest w odpowiedniej pozycji. To jak ona wygląda i gdzie się znajduje znajdziesz w manualu płyty głównej w rozdziale reset CMOS lub coś w podobie. Po tym, że wyciągasz baterię wnioskuje, że nie zaglądałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ves29 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Czyściłem go wczoraj i wszystko składałem poza obudową i dalej to samo, co ciekawe jak włożyłem wszystko do obudowy to działało wszystko chwilę (2 razy resetowałem ale za trzecim już nie chciał działać) CMOS resetowałem i nic. Jedyne co to dioda SB_PWR ciągle się świeci (nie ważne czy PC jest włączony czy nie). p.s. zaobserwowałem, że jak wyciągam RAM (przy odłączonym zasilaniu) to na 0.5 sekundy wszystko się włącza (podświetlenie karty graficznej i wentylatory). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ves29 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Czy problemem może być podpięcie Monitora przez DP? ponieważ jak podłącze go przez HDMI to działa normalnie. Jak napisałem we wcześniejszej odpowiedzi, że chwile działał normalnie to monitor był podłączony pod zintegrowaną kartę poprzez HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...