Jump to content
Ves29

Komputer nie odpala po restarcie

Recommended Posts

Witam, mam problem z komputerem, mianowicie przestał reagować na przycisk Power. Problem zaczął się 3 miesiące temu po przeprowadzce (tak, komputer był zabezpieczony w środku) ale sam z siebie zniknął i było wszystko ok aż do wczoraj, odłączałem go od prądu na jakiś czas, wyciągałem baterie z płyty głównej i nic, jedynie co pomaga to wyciągniecie obojętnie której kości RAM, wtedy komputer się włącza, czasami tuż przed logiem Windowsa pojawia się czarny ekran z kursorem myszki na około 1 min i później działa normalnie, aż do wyłączenia komputera, wtedy trzeba znów wyciągać RAM, próbowałem zamieniać kości miejscami, odpalać na jednej kości, zmieniać profile XMP, sprawdzałem piny w socket i wszystkie idealnie proste, czasami przy próbie włączenia zapali się podświetlenie obudowy i płyty ale wentylatory oraz reszta nie rusza. Po włączeniu katowałem kompa OCCT, Valley Benchmark oraz Memtest i działa stabilnie

Konfiguracja:

CPU: i5 4690k
Karta Graficzna: G1 970
RAM: 2x Kingston HyperX 4gb 2400MHZ
Płyta Główna: Asus z97 Pro Gamer
PSU: XFX Pro 750w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Złóż kompa poza obudową i posprawdzaj wszystkie kable zasilania. Uruchamiaj PC poprzez zwarcie pinów power śrubokrętem.
Na płycie głównej masz czerwone diody, które zapalają się po kolei podczas bootowania i ta która nie zgaśnie komunikuje co powoduje błąd.

Sprawdź zworkę CMOS czy ci się nie wysunęła i czy jest w odpowiedniej pozycji. To jak ona wygląda i gdzie się znajduje znajdziesz w manualu płyty głównej w rozdziale reset CMOS lub coś w podobie. Po tym, że wyciągasz baterię wnioskuje, że nie zaglądałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyściłem go wczoraj i wszystko składałem poza obudową i dalej to samo, co ciekawe jak włożyłem wszystko do obudowy to działało wszystko chwilę (2 razy resetowałem ale za trzecim już nie chciał działać) CMOS resetowałem i nic. Jedyne co to dioda SB_PWR ciągle się świeci (nie ważne czy PC jest włączony czy nie).

 

p.s. zaobserwowałem, że jak wyciągam RAM (przy odłączonym zasilaniu) to na 0.5 sekundy wszystko się włącza (podświetlenie karty graficznej i wentylatory).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy problemem może być podpięcie Monitora przez DP? ponieważ jak podłącze go przez HDMI to działa normalnie.

Jak napisałem we wcześniejszej odpowiedzi, że chwile działał normalnie to monitor był podłączony pod zintegrowaną kartę poprzez HDMI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...