Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam, słyszałem ze ten laptop ma wolny slot na dołożenie drugiego dysku. Chciałem zapytać jaki dysk do niego w cenie do 300 zł, ale najważniejsze: aby pasował rozmiarem i podłączeniem bo nie znam sie na tym i nie wiem o co chodzi z tymi "m.2 " itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Jaką pojemność potrzebujesz ? Do 300 zł można dostać dobre dyski 480-512 GB np. Crucial MX500 500GB za 299 zł w x-kom.pl w wersji SATA 2,5" i za 319 zł w wersji na port M.2 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Najlepiej by było 512 GB. Chodzi mi o to żeby była wyraźna różnica w prędkości też. I chce zostawić stary HDD a tylko dołożyć SSD na system, programy i parę gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Z dysków o tej pojemności to najlepiej wypada właśnie MX500 w tej cenie . W stosunku do HDD z lapka to będzie ogromny skok wydajności , ew. dołożyć kasę do modeli 960GB - 1 TB , tyle że to koszt 450+ zł za sensowne SSD a nie padaki na kościach QLC . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Mógłbyś wstawić konrketny link do tego cruciala na ten port do tego laptopa? Tak żebym na pewno kupił dobry żeby pasował. Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 https://www.ceneo.pl/58983508 https://www.ceneo.pl/59069420 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Ok dzięki wielkie. A mam jeszcze pytanie. Jak zainstalować windows 7 żeby ssd był jako partycja systemowa a hdd osobna partycja na inne pierdółki? Czy mam wypiąć hdd przy instalacji? Jak potem utworzyć partycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Mialem windows 10 i to byla porazka. Windows 7 działa kilka razy szybciej. O co chodzi z tym "ship mode"? Ten laptop wykorzysta potencjal tego dysku co wyslales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Ale po co odłączać to zasilanie? Mam fabrycznego windowsa 10 na tym laptopie z nim go dostałem. To jak go przerzucić na ssd? Nie lepiej już tą 7 zainstalować? Edytowane 19 Lutego 2019 przez Thorinos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 To prościej wyjąć baterie :P Ale ten windows jest darmowy? Jak to potem zrobić zainstaluje windows na ssd podepne hdd i co zrobić żeby hdd to była druga partycja ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Wiesz co, szczerze powiem że noe rozumiem co napisałeś :) nie jestem aż tak w temacie. Z kluczem rozumiem ale tą drugą część Edytowane 19 Lutego 2019 przez Thorinos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 A czemu tak upierasz sie przy windows 10 skoro mówisz że nie ma różnicy w wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 Bo na windowsie 10 użycie dysku jest prawie cały czas 100% i to samo miał kolega. Po czasie wszystko zwalnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 A co konkretnie masz na myśli pisząc "zainstaluje na czysto"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2019 Narazie to mam problem bo włożyłem ssd a jest brak mozliwosci instalacji systemu na tym dysku... pisze sprawdź ustawienia w BIOSie ale tu jest bardzo okrojony BIOS probowalem kilku opcji nie ma tu za bardzo czego przestawiac. W informacjach widzi dysk SSD adata. HDD wypiąłem na czas instalacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2019 Zrobiłem tak wszystko ok system sie instaluje ALE potem po ponownym uruchomieniu już nie startuje tak jakby z tego ssd.... tak jakby go nie widział i czarny ekran białe napisy i stop... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorinos Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2019 Jest gitarka wszystko śmiga system ładuje się w około 5 sekund jestem w szoku coś pięknego ;P Wielkie dzięki wszystkim za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...