aaar3k Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam, pytanie może dość proste, ale nie mam styczności z podstawkami AM4 i procesorami AMD. Żeby nie przedłużać, czy Athlon 200ge + ASUS PRIME B450M-A pozwolą mi na podłączenie 6 dysków sata ? Port m2 będzie nie wykorzystany. Na stronie producenta widnieje informacja : Cytat AMD B450 chipset : 4 x port SATA 6Gb/s, Obsługa Raid 0, 1, 10 AMD Ryzen™ 2nd Generation/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics/ Ryzen™ 1st Generation Processors : 2 x port SATA 6Gb/s, Obsługa Raid 0, 1, 10 Nie bardzo jednak wiem jak to odczytać. 4 porty będą działać na pewno, a 2 dodatkowe tylko na serii Ryzen ? Z góry dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) płyta nie obsłuży innych procesorów jak ryzen :) [edit, racja trochę przesadziłem z klasyfikacją] fizycznie ten asus ma 6 portów sata na płycie, 4 na dole, poziomo zwrócone, dwa są wyżej przy prawej krawędzi. Te dwa będą nieaktywne, gdybyś podłączył dysk do żłącze m2 (nad złączem pci-e karty graficznej). Poczytaj uwagi na samym dole specyfikacji: Cytat 2*Gniazdo M.2 współdzieli przepustowość z gniazdami SATA_5/6, dlatego gniazda SATA_5/6 nie mogą być wykorzystywane, gdy jest zainstalowane urządzenie M.2. Edytowane 19 Lutego 2019 przez mrcszyman dopisek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaar3k Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Jeżeli wg. Twojego rozumowania Athlon = Ryzen to się zgodzę, ale ja nie jestem pewny czy na stronie producenta właśnie tak uważają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Athlon 200GE będzie obsługiwany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...