Misyo Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Hej, Dostałem monitor i na tyle mnie zaciekawił, że postanowiłem znieść starego PCta ze strychu. Co mam: Monitor AOC AGON AG352UCG6 Curved, G-sync, 120Hz UltraWide QHD 3440x1440 Intel i7 4770K @ 3.5, 8GB pamięci Corsair. ASUS MAXIMUS VI IMPACT Z87 Asus Gtx770, 2GB. Całość zapakowana do obudowy mATX, procek chłodzony wodą, zestaw Corsair. Czy wymieniając kartę jestem w stanie na tym sprzęcie uzyskać sensowną jakość na tym monitorze? Jeżeli tak, to: 1. Jaką kartę minimum muszę wstawić 2. Jaką maksymalnie kartę mogę wsadzić aby prcesor / ram nie dusiły karty? Oczywiście kwestia podmiany pamięci też wchodzi w rachubę na np 2x8GB, więcej płyta nie łyknie.. Chciałbym pograć na tym komputerze i zobaczyć czy mnie to jeszcze bawi. Edytowane 19 Lutego 2019 przez Misyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 jakie złącza ma ten gtx770? bo po dvi to z tego co kojarze było fhd max w 60hz wiec pod taki monitor wymagana byłaby karta minimum z hdmi, a display port na starych kartach tez nie zawsze działa z nowymi zasilaczami (kombinowanie z różnymi kablami też nie zawsze pomaga) jaką kartę dokupić zależy od budżetu ja bym kupił 2070 ale to już niezła kasa wiec taki 2060 powinien dać sobie radę w qhd, za minimum do tej konfiguracji uznałbym za to radka 480 koniecznie wersję 8gb vram (używkę bo z nowych saie nie opłaca kupować przed wyjsciem ryzennów 3000 jakoś w połowie roku mam nadzieje) no właśnie z ramem jest problem bo wypadałoby go podwoić ale na tej platformie soię to nie opłaca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 1x Bezpośrednia obsługa podwójnego DVI-I 1x Bezpośrednia obsługa podwójnego DVI-D 1x Bezpośrednia obsługa HDMI 1x Bezpośrednia obsługa DisplayPort Ale pewnie hdmi 1.4 bo asus nic nie pisze o 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanMander Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 Procecek jest jak najbardziej ok, z tą płytą główną możesz go nawet podkręcić do 4.4-4.5 ghz co na pewno sporo poprawi. Warto dokupić 2 kość ramu, tak żeby bylo 16 Z taką grafiką nie wykorzystasz potencjału monitora. Jeśli podkręcisz procesor, to nie powinien on być bootlneckiem nawet dla 1080ti w 3440x1440, ale w full hd juz raczej by był. Żeby osiągnąć te 120 klatek w 3440x1440 musiałbyś kupić kartę high endową, ale taka 1070/1080 lub 2060/2070 też na pewno sporo wyciągnie z tego monitora i będzie wystarczająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Hej, Czyli tak jak się obawiałem... bez 2500pln nie zaczynaj tematu :) Chyba zdecyduję się na EVGA bo jest o 4cm krótsza od wspomnianych wyżej armorów. Mam obudowę Fractal Design Node 304 i Armor może nie wejść... Dobra opcja? LINK Edytowane 22 Lutego 2019 przez Misyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2019 FxJ - tylko jest mały detal - przy małym psu... przy standardowym, złącza od kabli wychodzą dokładnie na kartę i nie ma jak kabli puścić za bardzo... Zresztą, armor ma 309mm przy 310mm max co podaje Fractal... Trochę ciasno :) Czemu akurat armor? Czy podane EVGA będzie gorszę? Sorki za tak banalne pytania, jestem jakieś 10 lat w plecy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2019 No to człowiek uczy się całe życie :D :D :D Pojechałem dzisiaj do Poznania do Komputronik-a gdzie mają centralny magazyn w Komornikach... Nie chciałem zamawiać i czekać na dostawę.. Mowię, jadę i coś wybiorę. No i wybrałem ASUSa o TAKIEGO. Sprawdziłem długość, 26.8cm - SUPER :) Ale cholera już "grubości" nie sprawdziłem... do Mojej budy wchodzi karta max o szerokości 2 slotów. A ten ASUS to 2.7 :D Więc, nie wsadzę jej do budy... Karta leży sobie w kartoniku a ja siedzę na laptopie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Zwróć ją. Albo wymień na inną np. https://www.x-kom.pl/p/462166-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-2070-mini-8gb-gddr6.html#Opis Na stronie komputronika jej nie ma więc mogą nie dysponować Zotackiem Edytowane 24 Lutego 2019 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2019 Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał monitora 3440x1440p 120 Hz, to RTX 2080Ti będzie bardzo przydatny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2019 Pewnie, że mogę oddać... albo kupić inną obudowę a tą co mam na jakieś HTPC pójdzie :) Nie ma mnie teraz w domu, ale najpierw złożę to do kupy i zobaczę jak chodzi (poza obudową)... Co do 2080Ti, pewnie, tylko wydać 5K to jednak trochę dużo.. AAAA... zapomniałem.... nie wspominałem, że ja nie gram :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 Nie no dzisiaj to już przeszedłem sam siebie :) Starość mnie dopada... Poszedłem kupić obudowę, miała być tania, czarna i pomieścić RTX2070. Na stanie mieli jakieś SilentiumPC które pamiętam sprzed lat jak sobie tym łapy pociąłem nie raz oraz Corsaira... Kupiłem Corsair Carbide Series 100R CC-9011075-WW za ~230pln... Nic specjalnego ale powinno być OK. Przylazłem do domu, rozkręciłem starą puszkę i zabrałem się za montaż do nowej budy. Wszystko pięknie... oprócz tego, że teraz mi CHŁODZENIE NIE WCHODZI :D :D :D :D Mam jakiś zestaw LC Corsair z chłodnicą na wentylator 14cm... Buda ma 2 miejsca gdzie można to w teorii zamontować... no tak, max 12cm :D :D :D :D Przy okazji, karta ma dwa złącza - 6 i 8 pinowe. Mój zasilacz też ma takie kable plus w zestawie była jakaś przejściówka. Czy podłączam do OBU gniazd? Czy tylko do 1? Jeżeli do 2, to z jednego przewodu czy musi to być osobny przewód? No i ostatnie pytanie, czy zasilacz 500W (80 bronze corsair cx500m da radę bez OC?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 kupić planteks etho pro i zapomnieć o obu problemach... a i chłodniej będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 Jasne, kupię full towera do płyty ITX :) W sumie to parę lat nie składałem kompa i tak coraz bardziej mam ochotę złożyć coś od zera.. w sensie w/w komponenty użyć do jakiegoś htpc + zakupię gt1030 a RTX2070 pojdzie do nowego zestawu... Boję się tylko, że będzie tak jak ostatnio... wydam kupę kasy a komputer wyląduje na strychu albo gdzieś pod biurkiem bo i tak bede siedzieć na laptopie :) Ehh... dobra nie ważne. Napiszcie mi proszę czy ten zasilacz da radę czy nawet nie próbować i jak podłączyć tą grafę.. Mam z zasilacza taki przewód ale 6+2 razy dwa (jeden przewód ale dwa zestawy). Zasilacz ma złącze na drugi ale nie mogę znaleść prewodu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 No dobra, stary komp wraca do starej budy i idzie do salony jako htpc (może zmienie grafę tylko na gt1030 by był passive)... Złożyłem coś takiego, proszę o opinie oraz ZA i Przeciw :) Procesor Intel Core i9-9900K Octa Core, 5.0GHz,16MB,14nm,BOX - 2399pln MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC - 1029pln Patriot Viper 4 16GB [2x8GB 3400MHz DDR4 CL16] - 609pln Adata XPG SX8200 PRO M.2 NVMe PCIe 512GB - 479pln Corsair HX750i 750W CP-9020072-EU - 589pln Obudowa be quiet! Dark Base 700 (BGW23) - 739pln Corsair Hydro Series H100i RGB PLATINUM 240 CW-9060039-WW - 519pln. Dyski HDD mam (plus 2 NASy w domu) więc 500GB M.2 w zupełności mi wystarczy. Jak nie dokupię kolejny dysk m.2 (są 2 sloty na płycie) albo SSD na SATA. Dajcie znać czy ma to sens. I co ewentualnie podmienić na coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Komputronik. Ale pewnie i tak zamówie na morele.net. Zastanawiam się czy w przypadku tej płyty nie będzie rozsądniej wziąć Gigabyte-a Z390 AORUS MASTER za 1350 lub trochę oszczędzić i coś niższego... coś gdzieś przeczytałem o słabej sekcji zasilania bla bla bla.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Może.. Generalnie stwierdzam, że purepc - forum - umiera. "za moich czasów" nie trzeba było czekać doby aby ktoś coś odpowiedział.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...