Skocz do zawartości
pokos

2400G Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z temperaturami ryzen 5 2400g

otóż na stockowych ustawieniach przy max. obciążeniu temp dochodzi do 80st (napięcie na płycie pokazuje wtedy 1.4v), po podkręceniu grafiki do 1500Mhz (przy 1.2v) tem podczas grania w BF3 doszła do 91st. Bios zaktualizowany do najnowszego. Pastę zmieniałem 2 razy, wszystko jest dobrze dokręcone. W testach na PPC temperatury po podkręceniu procesora i grafiki nie przekraczają 70st a tutaj na stocku jest prawie 80. Może być to wina płyty?

sprzęt

ryzen 5 2400g

cooler boxowy

msi b450i mini ac

SPC vero m2

pamięc Patriot Viper 3000mhz 16gb

obudowa fractal design meshify c mini

pasta Pactum PT-2

Edytowane przez pokos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widzę, chłodzenie boxowe ma wymary

109mm (L)
108mm (W)
85mm (H)

dałem ss jak to u mnie wygląda, generalnie na płycie jest tyle miejsca co kot napłakał (nawet musiałem przekręcać znaczek AMD do góry bo zahaczał o ram/radiator) i jest na styk. W związku z tym chłodzenie nie może być szersze niż to 108mm (pamięci nie są nisko profilowe) lub być nad ramem, także fortis chyba odpada.

teraz pytanie, z popularniejszych chłodzeń które by pasowały (tak mi się wydaje) jest:

partan 3 PRO

be quiet! Pure Rock

Fera 3

be quiet! Pure Rock Slim

i które wybrać?

chyba, że jest jeszcze jakieś fajne nie za grube

Screenshot_20190224_220126.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi