Skocz do zawartości
Lt.Powell

Kt600 - warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

wydajność pamięci na kt600 na jednej kości pammięci jest wyższa niż nF2 na 2.

a co do testów : nikt nie widział normalnego testu żeby porównać wydajność tych chipsetów.

większość forumowiczów uznaje test porównawczy niedopracowanej wersji epoxa na kt600 (jakaś alfa, nawet nie beta ! ) z oficjalnym nF2 ponieważ mają nF2 i nie chcą lepszego chipsetu bo chcą mieć najlepsze mobo na rynku a kt600 może być lepsze więc trzeba mówić, ża nF2 lepszy.

poczekamy na porównanie soltek, epox, abit KV7 jak pokażą się w jakichś serwisach, teraz nie mogę znaleźć żadnego wiarygodnego testu. poczekaj ze 2 tygodnie to zobaczysz która lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

a co do testów : nikt nie widział normalnego testu żeby porównać wydajność tych chipsetów.

większość forumowiczów uznaje test porównawczy niedopracowanej wersji epoxa na kt600 (jakaś alfa, nawet nie beta ! ) z oficjalnym nF2 ponieważ mają nF2 i nie chcą lepszego chipsetu bo chcą mieć najlepsze mobo na rynku a kt600 może być lepsze więc trzeba mówić, ża nF2 lepszy.

poczekamy na porównanie soltek, epox, abit KV7 jak pokażą się w jakichś serwisach, teraz nie mogę znaleźć żadnego wiarygodnego testu. poczekaj ze 2 tygodnie to zobaczysz która lepsza.

AMD przeczytaj dokladnie co Ty piszesz juz na samiutkim poczatku :D

"wydajność pamięci na kt600 na jednej kości pammięci jest wyższa niż nF2 na 2"

a zaraz po tym : "nikt nie widział normalnego testu żeby porównać wydajność tych chipsetów"

wiec jak to jest,wrozka jestes :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

a zaraz po tym : "nikt nie widział normalnego testu żeby porównać wydajność tych chipsetów"

HEHEEH - jak to jaka ? oczywiście Intel Suckssss - AMD ROXXXX ;)

hehe no offence :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

1. AMD Rulez mial pewnie na mysli ten fakt ze prawdopodobnie wydajnosc pamieci bedzie wieksza na kt600 (tryb single channel-wystarczy jeden modul pamieci) niz na nf2 (tryb dualchannel-konieczne 2 moduly).

2. nie ma jeszcze testu zadnej mobo na kt600 przeznaczonej do sprzedazy. jak ktos znalazl taki review to chetnie zobacze.

3. post wojwara pomine... no OFFENCE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro tak uważasz że intel sux .. nie będę się sprzeciwiał.

chodzi mi o to, że nawet wersja alfa epoxa na kt600 ma wyższą wydajność pamięci a pełna będzie lepsza, wiem bo widziałem testy referencyjnej via kt600, których inni nie uznają bo mają nF2 i chwalą swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

chodzi mi o to, że nawet wersja alfa epoxa na kt600 ma wyższą wydajność pamięci a pełna będzie lepsza, wiem bo widziałem testy referencyjnej via kt600, których inni nie uznają bo mają nF2 i chwalą swoje.

Daj linka bo zainteresowany jestem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

już wywaliłem bo i tak nikt się nie interesował tym testem, pewnie dlatego że nF2 wychodził słabiej. ale poszukam teraz, może znajdę.

to poszukaj ,bo jeszcze nie widzialem tego testu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.hexus.net/review.php?review=581

ja znalazlem to :) i widze ze na calej dlugosci przegrywa kt600.

update

jak z reszta i tu :)

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1835

No ale zobaczymy, ja bym dal im jeszcze szanse, moze cos poprawia. Mieli w koncu caly miesiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem porownanie referencyjnej plyty na KT600 i asusa na nF2ultra400

http://ares.hardocp.com/article.html?art=NDc2LDE=

jest calkie calkiem ,raz wygrywa VIA raz nVidia

w sandrze faktycznie lepiej spisuje sie KT600 jednak co niektore benchmarki tego niepotwierdzaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Daj linka bo zainteresowany jestem...

Tu jest taki test:

http://www.hardocp.com/article.html?art=NDc2

Akurat w tym teście KT600 wypada lepiej niż NF2. Jak będzie w rzeczywistości to będzie można się przekonać jak pojawią się testy seryjnych płyt głównych na KT600.

Wygląda na to że jesłi nawet KT600 bedzie gorszy niz NF2 to i tak nie będzie to chyba jakaś bardzo duża różnica. Swoją drogą dobrze że się coś dzieje, bo być może ostra konkurencja wymusi spadek cen 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Planuje kupić płytę główną , zastanawiałem się nad nforce 2 (np. K7N2 Delta-ILSR) , więc ktoś ma płytę opartą na chipsecie KT600 ?

Czy ona oferuje tryb Dual-Channel ?

Jeśli szukasz dobrej i równie stabilnej płyty to oczywiście KT600 jest dobrym wyborem , w innym wypadku [O/C] bierz nforce2

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i sami widzicie, że są testy w których wygrywa KT600.

a to chyba ty bartezjusz masz jakieś problemy i wielkie oge z nalepką epox 8rda+ . nie wiem dlaczego nie potraficie pojąć, że nF2 nie będzie wiecznie najlepszy i że VIA ma większe doświadczenie w budowie chipsetów i zrobiła nowszy, lepszy chipset. ale wy wolicie widzieć tylko testy, w których wygrywa wasz sprzęt.

uważaj martin_n bo cię zaraz zjadą, przecieżnF2 jest najlepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

no i sami widzicie, że są testy w których wygrywa KT600.

a to chyba ty bartezjusz masz jakieś problemy i wielkie oge z nalepką epox 8rda+ . nie wiem dlaczego nie potraficie pojąć, że nF2 nie będzie wiecznie najlepszy i że VIA ma większe doświadczenie w budowie chipsetów i zrobiła nowszy, lepszy chipset. ale wy wolicie widzieć tylko testy, w których wygrywa wasz sprzęt.

uważaj martin_n bo cię zaraz zjadą, przecieżnF2 jest najlepszy ;)

sluchaj AMD czy ja gdzies napisalem ze nF2 bedzie wiecznie najlepszy :?: :?: :?: ,chyba nie masz sie mnie o co czepiac...wiec jak juz cos piszesz to pisz do kogo kierujesz swoje slowa,a nie "Wy wolicie..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amd

mnie to naprawde koło pyty lata co bedzie wydajniejsze-czy nf2 czy via

jak okaze sie ze kt600 bedzie lepsze to pewnie sobie sprawie jakis mobo na tym czipsecie ale na dzis.....

ja po prostu juz nie wierze by via zaproponowało cos fajnego-po prostu sie ta firma juz konczy - u intela praktycznie nie istnieje a chipy pod amd nie wnoszą zupełnie nic nowego

ale mogę sie mylic..,oby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AMD

Ja nie mam nforce :)

A co do KT600 narazie nie ma sensu sie klocic. Jak widac testy sa jakies dziwne bo w jednym jest tak w drugim odwrotnie, takze narazie bym sie wstrzymal z opiniami! Poczekajmy na rzetelne testy bo ta dyskusja zaczyna wygladac smiesznie (nikt nic nie wie a udaje ze wie wszystko) :)

Bo nforce lepszejszy bo via to. nieprawda via bedzie lepsza bo tamto.

to tyle :)

peace fellas :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś nikt nie wierzyłże AMD będą coś warte :D niektórzy z resztą zatrzymali sie na tym etapie.

właśnie referencyjna KT600 ma stałe AGP/PCI, to duży plu, szczególnie powyżej FSB 200 ... 250 :?: VIA sięnie wypaliła i się nie kończy, po prostu szło swoim rytmem gdy wyskoczył nF2 i nieco namieszał - ja tak to odbieram. bo szkoda by było, gdyby któraś firma miała mieć monopol. wtedy $$ by brakowało na wszstko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

kiedyś nikt nie wierzyłże AMD będą coś warte :D niektórzy z resztą zatrzymali sie na tym etapie.  

właśnie referencyjna KT600 ma stałe AGP/PCI, to duży plu, szczególnie powyżej FSB 200 ... 250 :?: VIA sięnie wypaliła i się nie kończy, po prostu szło swoim rytmem gdy wyskoczył nF2 i nieco namieszał - ja tak to odbieram. bo szkoda by było, gdyby któraś firma miała mieć monopol. wtedy $$ by brakowało na wszstko.

hmm jestes pewien ze ma zablokowane pci/agp??? rozne wiesci o tym kraza. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zablokowanego agp/pci to wyczytałem w specyfikacji technicznej VIA ale mogli zrezygnować lub może być to zależne od producenta.

co do tego linka do solteka : beznadziejne umiejscowienie złącza ATX (niestety abit w KV7 popełnił ten sam błąd), kiepski radiator na NB i brak żadnego radiatora na SB, beznadziejne umiejscowienie złącza FDD (niestety też tak mam) i tylko 2 złącza na RAM - co za oszczędność na plastiku :lol: no i znowu brak dziurek wokół gniazda procesora. ale kolr fajny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

co do zablokowanego agp/pci to wyczytałem w specyfikacji technicznej VIA ale mogli zrezygnować lub może być to zależne od producenta.

po czasie, ale wlasnie zamowilem sobie Asusa na kt600 i w pdf ze strony producenta jest napisane Adjustable FSB/DDR ration with fixed AGP/PCI frequencies co chyba w wolnym tlumaczeniu mozna zrozumiec jako blokade AGP i PCI od krecenia FSB... ale moge sie mylic. jak bede mial juz plyte fizycznie to bede cwiczyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tylko jedno ale :) kt600 to chuip ostatnich dni praktycznie a jest conajwyzej taki jak nforce2 (moze czasem lepszy - tego jeszcze nikt nie wie) - wydaje mi sie ze via troche sie spoznila z tym chipem - trza bylo isc dalej a nie starac sie tylko dorownac konkurencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...