Skocz do zawartości
Lt.Powell

Kt600 - warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

to wie każdy. trudno, wydajność powiedzmy porównywalna do nF2 ale wg mnie każda z tych płyt ma swoje wady i zalety. nie da się ukryć, że nF2 jest kapryśny, a to geile nie chodzą, a to cośjeszcze się kopie. wydaje mi się że z kt600 bedzie mniej problemów no i jest sporo tańszy od nF2 (ważne zalety do kompów dla mało obczajonych w temacie). i zobaczymy jakie FSB uda się wykręcić, przecież nie każdy nF2 dobrze się zachowuje około 200.

SEbaX : czekam na recenzję, może też zmienię niedługo właśnie na KT600. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam kt600... juz pisalem gdzies.

Wydajnosc wcale nie jest taka jak w nf2. jaki to sprzet widac w podpisie. a od kt400 w moich innych systemach, nie chodzi to wcale szybciej.

ale stabilnie i kretliwie (nawet bardzo jak na ktXXX) to jest, nie powiem ;] ale zeby to bylo (kontrroler pamieci) tak szybkie jak w testach ktore byly przed pojawieniem sie faktycznie kt600 na rynku to nie wierze... bynajmniej z takimi biosami jakie sa w asusie to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy bede osoba na tyle kompetentna ja Wy, jestescie bardziej lotni w kreceniu, tweakowaniu. Nie wiem tez czy moj Athlon 1700 bedzie sie krecil tak dobrze (nie jest wykonany w technologii 0.13 :( ) ale obaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA i tak ma duzy rynek i rowniez KT600 zaleje rynek ,wkoncu jest tanszy od nf2

szkoda tylko ze producenci plyt glownych potraktowali go tak ekonomicznie ,np.Abit i KV7

a wystarczylo umiescic na PCB KD7 i bylaby wypasiona plyta

a tak i wyglad tani i funkcjionalnosc nie ta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie można mieć wszystkiego ale nie wiem co producenci płyt zaczęli robić : zmieniajana gorsze zamiast na lepsze, robią okrojone wersje, jakby kasy mieli za dużo.

a cena przyciągnie do kupienia KT600, przecież komputery w MM i innych śmietnikach są nadal budowane albo na dziadowskich celeronach albo, jak już wsadzą athlona, to ECS K7S5A dają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej - też chciałem tego linka puścić ;)

VIA KT600 to beznadzieja.

Jedyne zmiany w porównaniu do KT400:

- obsługa dwóch kości pamięci DDR 400 (KT 400 obsługiwało tylko jedną) LOL

- kontroler Serial ATA zintegrowany w mostku

- obsługa procków z FSB 200, ale tylko takich które mają takie FSB FABRYCZNIE!!! LOL

Brak dzielnika 1/6 jak dla mnie całkowicie dyskwalifikuje ten chipset. IMHO powinien on się nazywać KT400A+ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak dzielnika 1/6 jak dla mnie całkowicie dyskwalifikuje ten chipset. IMHO powinien on się nazywać KT400A+ ;)

to że dzielnika nie ma to mały problem bo po co ci dzielnik przy AGP/PCI blokowanym na dowolnej częstotliwości ? a że w testach wypada słabiej to inna sprawa. jak dla mnie niezły chipset za średnią kasę. są tańsze i są droższe - jaka cena taka wydajność. a jest to jedyna płyta pod AMD z serial ata 150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że dzielnika nie ma to mały problem bo po co ci dzielnik przy AGP/PCI blokowanym na dowolnej częstotliwości ? a że w testach wypada słabiej to inna sprawa. jak dla mnie niezły chipset za średnią kasę. są tańsze i są droższe - jaka cena taka wydajność. a jest to jedyna płyta pod AMD z serial ata 150.

Gdzie jest blokowane???? Ja czytałem już parę testów KT600 i NIGDZIE nie widziałem blokowanego PCI/AGP. Zobacz sobie ten test na frazie. Tam przy FSB 200 masz PCI 40MHz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz - wlasnie pisze o tym ze nie trzeba przeplacac aby miec mobo na nforce... na ficu bez problemow mozna wyciagnac fsb 210, masz zablokowanydzialnik pci no i wszystko co najlepszy w nf. po co kupowac kt600 w tej samej cenie albo wyzszej skoro mozna miec o niebo lepsza mobo na nforce???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest FIC AU13 to i na KT600 będzie. ale jak miałbym dać 300zł za jakiegoś gigayte na KT600 to też wolałbym dać 350 za fic'a na nF2, zawsze to sprawdzona i wydajna płyta.

ale KT600 nie jest takim strasznym badziewiem. a brak blokowanego : każdy pisze inaczej, ja nie bawiłem się taką płytą i pewnie bawić się nie będę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nForce 2 jest juz na rynku od jakiegos czasu i jesli nawet kt600 bedzie we WSZYSTKICH testach szybsze o 5-10% to bedzie i tak troszke poraszkowe bo przez tak dlugi czas od wypuszczenia KT400 a potem nF2 VIA mogla zrobic cos co powinno dac jej przewage lidera wsrod czipsetow przynajmniej na tak dlugi czas jaki krolowala nVidia. W koncu dluzej siedza u "cycka"AMD :lol:.

Dobic po paru miesiacach do poziamu konkurencji to nie sztuka, sztuka jest odsadzic konkurencje na te pare miesiecy.

Pozyjemy zobaczymy, osobiscie chcialbym zeby tak sie stalo ,bo to wymusza walke i postep na rynku czipsetow .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem Wam, ze mam jakies problemy z konfigiem XP. Caly czas jakies bledy w logach mam, a z ktorymi wczescniej sie nie spotkalem (Soltek KAV75). zrobilem update bios do najnowszego i narazie bez zmian.

wzrost szybkosci jest odczuwalny. system startuje w granicach 14 sekund. jak potestuje w 3dmarkach to sie podziele wynikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli VIA dała ciała na całej linii:

- brak blokowanego pci/apg tylko jakieś wsiurne dzielniki (nawet na mojej płycie za 250 zeta mam blokowane i dowolnie ustawiane)

- jakieś dziwne problemy z windozą

- wydajność co najmniej pół roku spóźniona.

wszyscy liderzy się wysypują : gainward w grafach, via w chipsetach, nV w grafach, abit w P4, asus w AMD, posłowie w wychowaniu i inteligencji. ale kurde wieś sięrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli VIA dała ciała na całej linii:

- brak blokowanego pci/apg tylko jakieś wsiurne dzielniki (nawet na mojej płycie za 250 zeta mam blokowane i dowolnie ustawiane)

- jakieś dziwne problemy z windozą

- wydajność co najmniej pół roku spóźniona.

- blokowane pci/agp to kwestia gustu

- jakie problemy?? 8O

- wydajnosc na poziomie nf2 - watpie czy jakas firma stworzy wydajniejszy chipset niz nf2 czy kt600. to juz szczyt mozliwosci AXP 0,13um.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...