lukasz1309 Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 Witam wszystkich, potrzebuję dobrej jakości uniwersalny monitor, bez wad matrycy itp. w cenie do 650zł. Poniżej opiszę wymagania: - obecnie jako monitor dodatkowy do laptopa (karta GeForce 750M), w dalekiej przyszłości może jako 1 z 2 monitorów do dobrego pc, - do pisania kodu i ogólnie pracy + internet i od czasu do czasu Netflix, - sporadycznie gry, ale jeśli już to stare strzelanki lub FIFA (obecny laptop nie pozwala na gry typu Wiedźmin 3), - dużą zaletą byłaby regulacja wysokości, - technologie ochrony oczu - MUST HAVE, - IPS lub VA, - wąskie ramki, - Display Port i VESA (na przyszłość) mile widziane. Po resarchu wstępnie wybrałem 3 pozycje: - Philips 246E9QJAB - MINUSY: brak regulacji wysokości, 60Hz; PLUSY: FreeSync, matryca(?) - AOC I2490PXQU - MINUSY: 60Hz; PLUSY: pełna regulacja - Acer B247YBMIPRX - MINUSY: brak?; PLUSY: 75Hz, pełna regulacja Porównanie DisplaySpecifications Czy 75Hz Acera stanowi przewagę nad 60Hz, czy może przy 1080p i tak będzie działał na 60? Teoretycznie Acer spełnia wszystkie założenia, a przy tym jest podejrzanie tani. Czy ktoś ma jakieś opinie o nim? Czy warto zrezygnować z regulacji i wybrać Philipsa lub inny (jeśli jest zdecydowanie lepszy)?Bardzo chętnie wysłucham też innych propozycji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Cytat Niby jakie? Lepiej kupić dobrą lampkę nocną do doświetlenia pokoju. Mam na myśli FlickerFree np Cytat No własnie przy 1920x1080 będzie 75Hz, czyli natywnej rozdzielczości matrycy. Chodzi mi właśnie o to czy natywna rozdzielczość to 1080p i czy faktycznie jest to 75Hz sprzętowe czy 60Hz podkręcone do 75. No i Philips ma NTSC 108%, AOC 90%, Acer 72% - więc tu chyba będzie znacząca różnica w głębi kolorów? PS. Philips jednak też 75Hz. Masz jakieś inne godne uwagi modele? Ewentualnie, który z tych trzech? Edytowane 28 Lutego 2019 przez lukasz1309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 phillips i aoc to tak naprawdę ta sama firma właściciel jest ten sam... z podanych wybrałbym aoc ale jakbym miał więcej gotówki to jednak dopłaciłbym do iyamy z pivotem iiyama ProLite XU2493HS-B1 zależy co jest dla ciebie ważniejsze jakość matrycy czy technologie związane z grami a jak napisałeś ma to być do programowania wiec odpowiedz się nasuwa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Dnia 1.03.2019 o 11:14, robertsup napisał: z podanych wybrałbym aoc ale jakbym miał więcej gotówki to jednak dopłaciłbym do iyamy z pivotem iiyama ProLite XU2493HS-B1. @robertsup jakieś argumenty? Cytat zależy co jest dla ciebie ważniejsze jakość matrycy czy technologie związane z grami a jak napisałeś ma to być do programowania wiec odpowiedz się nasuwa... Zdecydowanie jakość matrycy. Wiesz coś o matrycy zastosowanej w tym Acerze? Ciężko znaleźć jakieś opinie o nim. Edytowane 5 Marca 2019 przez lukasz1309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Dnia 5.03.2019 o 14:55, lukasz1309 napisał: @robertsup jakieś argumenty? Zdecydowanie jakość matrycy. Wiesz coś o matrycy zastosowanej w tym Acerze? Ciężko znaleźć jakieś opinie o nim. za aoc czy iyamą? iyama +pivot +jedna z lepszych matryc ips 24"fhd (bardzo dobre kąty widzenia, prawie najlepsza matryca 24"ips -lepszą widziałem tylko w jednym benqu ale on nie miał pivota i żadnej regulacji a i lepsza była tylko w jednym aspekcie odwzorowaniu kolorów pod wydruki wiec dla ciebie to mniej istotne) +swoje waży wiec ma więcej elektroniki niż budżetowe modele w okolicach 500zł aoc +jak na tą cenę dobra matryca z dobrymi katami widzenia - żadnej regulacji i o ile zawsze można jakąś książkę podłożyć to brak pivota przy programowaniu może dokuczać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Ostatecznie kupiłem AOC i wszystko wydaje się być ok, ale jestem trochę zawiedziony czernią. Poniżej wrzucam zdjęcia porównujące do mojego laptopa (Asus n56v) - różnica wydaje się być znacząca, a w obu przypadkach matryca to IPS. https://i.ibb.co/G2Y234X/20190320-182747.jpg minimalny poziom światła w aparacie telefonu https://i.ibb.co/Yk9Dx75/20190320-182815.jpg - automatyczny poziom światła Czy to normalne w moniotorach tej klasy czy jednak coś jest nie tak i powinienem wymienić monitor? @robertsup @FxJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2019 Co do wycieków światła to wiem, że jest ok. Chodzi mi o "poziom czerni". Wiem, że IPS nigdy nie ma dobrej czerni, ale tutaj czarny wygląda jak szary nawet w porównaniu z matrycą laptopa (też IPS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2019 tak, odpalałem z którejś strony do testowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2019 tak, w paintcie to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Jeśli monitor jest podpięty po HDMI, to ustawiłeś pełną gradację ( 0-255 ) w ustawieniach sterowników karty graficznej? Ponadto, czy kontrast monitora jest ustawiony na natywny? (nie przycięty nastawami kontrastu, nastawami R G B, czy innymi filtrami blue light). Edytowane 26 Marca 2019 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2019 @Kyle podpięty pod HDMI, w ustawieniach karty nic nie zmieniałem. Na monitorze też ustawienia domyślne, bez filtru blue light. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2019 W takim razie w ustawieniach karty graficznej najprawdopodobniej musisz zmienić gradację z 16-235 na pełną, czyli 0-255 (domyślnie często jest ustawiona na obciętą, przez co właśnie spada kontrast i tym samym czerń jest gorsza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Po weekendzie dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2019 @Kyle @FxJ Mam w laptopie zintegrowaną kartę Intela i dedykowaną GeForce, ale w żadnej nie znalazłem opcji ustawienia gradacji. W ustawieniach ekranu (screen1) faktycznie widnieje głębia rzekomo tylko 8-bitowa, ale po wejściu w ustawienia Intela (screen2) z kolei jest ustawiona 32-bitowa, co do gammy, widziałem w innym temacie Kyle, że polecałeś ustawić w okolicach 2,2, ale wtedy czarny już w ogóle jest biały i inne kolory też zdeformowane. Próbowałem też wymusić używanie karty dedykowanej (screen3), ale też bez rezultatów. Jakieś wskazówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Wciśnij na klawiaturze znak windows + r (okienko uruchamiania ). Wpisz dccw. Otworzy się kalibracja kolorów klikaj dalej aż do okienka takiego jak na obrazku Przesuń suwak na maxa w dół. Klikaj dalej aż się zakończy. Zrób test czerni i pokaż co wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, lukasz1309 napisał: @Kyle @FxJ Mam w laptopie zintegrowaną kartę Intela i dedykowaną GeForce, ale w żadnej nie znalazłem opcji ustawienia gradacji. Każdy z producentów nazywa to jak chce. W intelu trzeba zmienić z Ograniczony zakres na Pełny zakres : Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) @Kyle udało mi się w końcu znaleźć tę opcję (screen), myślę, że o to chodziło. Porównanie czerni z laptopem na zdjęciach niżej. To ciemniejsze zrobione przy obniżeniu do minimum jasności w aparacie telefonu. PS. monitor przy zdjęciach po zresetowaniu ustawień i tryb standard, czyli jasność 90%. @helios128 dzięki, w wolnej chwili spróbuję jeszcze zrobić kalibrację, ale wydaje mi się, że już jest dużo lepiej. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez lukasz1309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) To chyba jeszcze nie to. Ustawiłeś prawdopodobnie pełny zakres jedynie dla nakładki Video. Natomiast pulpit nadal pewnie na ograniczonym. Szukaj tego (czyli nie w dziale "Wideo", tylko w dziale "Wyświetlacz"): Powyższy zrzut ekranu, pochodzi z najnowszych sterowników Intel ( dch_igcc_win64_25.20.100.6618.exe ). Zwróć uwagę, że zawartość tego menu trzeba nieco przewinąć (np. rolką myszki), bo to ustawienie jest na dole. ps. by czerń porównać obiektywnie, to ustaw jasność na identyczną, np. na białym, ew. na szarym 127 127 127 Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1309 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2019 W zakładce "Wyświetlacz" znalazłem tylko taką opcję jak na screenie poniżej. Nic innego nazwanego zakresem nie ma. Ewentualnie jeśli, to dalej nie ta opcja, to spróbuję zaktualizować sterownik Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2019 YCbCR na OFF ... może pojawi się wówczas: ps. próbowałeś ściągnąć nowsze sterowniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...