andyx Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Cześć. Kupiłem system Windows 10 Home BOX - czyli na pendrive. System kupiłem w popularnym sklepie internetowym i w "normalnej" cenie (ponad 500zł :/). I tak: 1. Po włożeniu pendrive'a do USB i ustawieniu w biosie bootowania z niego nic się nie dzieje... czarny ekran i migający znak podkreślenia _. Gdy wkładam starego pendrive'a z obrazem Linuxa to bootuje się bez problemów z niego i uruchamia instalator. W tej chwili używam systemu Linux Mint. 2. W kartoniku nigdzie nie ma klucza. Nie wiem jak to powinno wyglądać, ale na stronie Microsoftu napisano: Cytat Miejsce, w którym można znaleźć klucz produktu, zależy od sposobu uzyskania danego egzemplarza systemu Windows: Od autoryzowanego sprzedawcy: Klucz produktu znajduje się na etykiecie lub karcie wewnątrz pudełka, w którym system Windows został dostarczony. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z producentem sprzętu. Również instrukcja wewnątrz pudełka mówi o wpisaniu klucza podczas instalacji, jako trzeci krok, tylko gdzie on jest? 3. Na opakowaniu jest naklejka, mówiąca że mój egzemplarz pochodzi z Irlandii (Origin: Ireland). Czy to jakiś problem? Napisy na kartoniku i instrukcja są po polsku. Na razie nie będę pisał nazwy sklepu, wysłałem im wczoraj maila i czekam na odpowiedź. Będę wdzięczny za pomoc bo nieźle się tym wkurzyłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Skoro odpala się pendrive z Linuxem to można wykluczyć problemy z bootowanie . Możliwe że źle przygotowany pendrive ( nawet przy oryginałach może się to zdarzyć ) albo po prostu uszkodzony . Odpal kompa z tego Linuxa Live CD i potem podłącz pendriva z Win 10 i zobacz czy da się odczytać zawartość pendriva . Klucz może też być w wersji elektronicznej ( plik tekstowy ) na pendrive choć to bardzo mało prawdopodobne . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyx Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, reyden napisał: Odpal kompa z tego Linuxa Live CD i potem podłącz pendriva z Win 10 i zobacz czy da się odczytać zawartość pendriva . Zapomniałem napisać, że pendrive normalnie otwiera się w Linuxie. Jest na nim obraz Windows.iso oraz folder System Volume Information 3 godziny temu, reyden napisał: Klucz może też być w wersji elektronicznej ( plik tekstowy ) na pendrive choć to bardzo mało prawdopodobne . Klucza nie ma na pendrive w formie tekstowej. Mam rozumieć, że zostałem oszukany przez sklep? Edytowane 2 Marca 2019 przez andyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Ktoś chyba źle przygotował pendrive albo system jest lewy . Na pendrive powinna być wgrana zaawartośc pliku iso a nie sam plik , nic dziwnego że komp z niego startuje skoro nie ma z czego . Plik z kluczem może się znajdować w samym obrazie . Pendiva można jeszcze poprawnie przygotować , wystarczy komp z Windowsem , ja swego czasu przygotowywałem pendriva windowsowym narzędziem Diskpart a potem normalnie wgrywałem zawartość płyty/obrazu z Win , tyle że to było w czasach Win 7 . Opcjonalnie z pomocą Media Creation Tool lub Rufusa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyx Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) 16 godzin temu, reyden napisał: Plik z kluczem może się znajdować w samym obrazie . Zamontowałem obraz w Linuxie. Gdzie szukać klucza? Na stronie MS napisano: Cytat Etykieta klucza produktu to biała lub pomarańczowa etykieta, która jest dołączona do dysku CD/DVD/USB i Certyfikatu Autentyczności produktu oraz zawiera 25-znakowy klucz produktu. Etykieta klucza produktu nie powinna być kupowana osobno. Ta etykieta klucza produktu to biała etykieta, która jest dołączona do dysku CD/DVD/USB i Certyfikatu Autentyczności produktu oraz zawiera 25-znakowy klucz produktu. Oprócz kodu kreskowego i klucza produktu istnieje niewielki nadruk przy lewej krawędzi i prawym górnym rogu. Po dokładniejszym przyjrzeniu się (może być potrzebne szkło powiększające) widać nazwę „MICROSOFT” w kolorze niebieskim po lewej stronie i zielonym po prawej stronie. Etykieta klucza produktu nie powinna być kupowana osobno. W moim kartoniku jest taka jakby kieszonka, czyżby tam miała znajdować się etykieta (oczywiście była pusta)? Poza tym, wg strony MS ( https://www.microsoft.com/pl-pl/howtotell/Software.aspx?tab=PackagedSoftwareTab ) na pendrive powinien być hologram, ja dostałem zwykłego pendrive'a Goodram z napisem Windows 10... Gdzie to najlepiej zgłaszać gdyby sklep stawiał opór? Edytowane 3 Marca 2019 przez andyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Tu coś kombinowali. Podaj nazwę sklepu dla przestrogi. Masz 14 dni jak kupiłeś w sieci na oddanie. Oddaj w tym sklepie kup w necie w innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Jakaś lewizna. Pendrive z Boxa wygląda inaczej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyx Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 3 godziny temu, radiergummi napisał: Jakaś lewizna. Pendrive z Boxa wygląda inaczej. Czyli pendrive powinien wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej? (źródło: https://www.microsoft.com/pl-pl/howtotell/Software.aspx?tab=PackagedSoftwareTab) 6 godzin temu, barwniak napisał: Masz 14 dni jak kupiłeś w sieci na oddanie. Oddaj w tym sklepie kup w necie w innym. W jakim sklepie mogę kupić Windowsa 10 bez obaw? Tylko nie na stronie Microsoftu bo tam wersja home kosztuje jakieś 630zł... W popularnych sklepach kosztuje ok. 550zł, który byście polecili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Kupić w sieci sam klucz a Windowsa ściągnąć ze strony M$ i samemu przygotować pendrive . Co do mniej lub bardziej pewnych sklepów - morele , x-kom , proline , komputronik , sferis , Vobis , Net-s.pl . Jest duża szansa że nie zrobią wałka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Jak wpiszesz windows 10 usb drive w google grafika to żaden nie wygląda tak jak ten twój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Hehe, ale lewizna jakaś. W x-komie był boxik za 550 pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyx Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 System kupiony w sklepie Sferis.pl za 510zł. Oddaję w ramach zwrotu do 14 dni bo nie chcę mi się walczyć z dziadami. W międzyczasie kupiłem boxa na x-kom.pl za 550zł - tutaj wszystko w porządku. Tak jak przypuszczałem, ta kieszonka ze zdjęcia wyżej jest przeznaczona na kartonik z kluczem, ze sferis przysłali mi bez niego... W dodatku pendrive wygląda zupełnie inaczej, nawet inaczej był zapakowany. Nie spodziewałbym się takiej szopki po tym sklepie... Mam tylko nadzieję, że nie będą robili problemów ze zwrotem kasy - dam znać jak się sprawa zakończy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...