Skocz do zawartości
Damian Grajek

Ludzie ratujcie nieudany flash biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Problem tyczy się Radeona 9100 Saphire 64MB . Zgrałem orginalny bios zrobiłem dwie kopie na wszelki wypadek w jednej z nich zmieniłem odświeżania i CAS z 2 NA 3 Próbowałem zflashować karte atiflashem no i wyskoczył jakiś byk po restarcie komputer się <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> ale karta nie generuje obrazu próbowałem wróćić do orginalnego biosu na ślepo używałem komendy atiflash -p 0 -f org.bin no i nic POMOCY!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadź grafę na PCI i tego radka, w biosie ustaw start z grafy na PCI, włącz normalnie program do flashowania radeonów i po udanym flashowaniu wyłącz kompa, wyjmij grafę PCI, przestaw żeby komp najpierw szuakł grafy w AGP (nie musisz ale lepiej) i masz cacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki jutro będe miał karte PCI ale mam małe wątpliwości czy się uda bo komp normalnie startuje tyle że monitor się nie załancza wsadziłem dysk startowy na dysku C w katalogu ATI mam atiflasha i orginalny bios

wlazłem do tego katalogu i na ślepo wpisałem atiflash -p 0 - f org.bin r kontrolka dysku migneła pare razy zrestartowałem i dalej ciemność a z tego co wiem rozszeżenie <r> powinno automatycznie zrestartować komputer po udanym flashowaniu . Czy jest możliwe że tej karty nie da się już naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw musisz miec atiflash v1.6!!! Mialem ten sam problem z wersja 1.3 ale ta nastepna to rozwiazala. wpisujesz atiflash -u 0 xxx.bin -p gdzie xxx to nazwa biosu. Zaloz tak jak ci pisali karte na pci i potem wystartuj kompa. powinno dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh miałem taki sam problem i zaden flash nie pomogl i zaden bios )urzylem wtegy o 4 flaschow i 8 biosow ) No i karte se poleciala do servisu i mi wymienili ( sie nawet nie kapli co sie staslo z tamta :lol: ) Od tego czasu wole jej ni flashowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten sam problem (tylko ze ja z wyczyszczonym biosem po nieudanym sflashowaniu nie restartowalem i dlatego nie potrzebowalem karty na PCI) i atiplash zeczywiscie nie niala w wersji 1.3 .... komenda jaką pisales jest poprawna .... atiflash -p 0 -f bios.rom -----------ok

ale spróbuj atiflash 1.6 tak jak ci radzą ... ja pokonalem karte urzywając flashroima zamiast atiflash ;))))))))))))))) flashrom -p bios.rom ;)

good luck ... jesli masz atislash 1.3 to sie nie przejmuj ... karta jest sprawna ale bez biosu .... jesli uzywałes nowszego np. wspomniany 1.6 (wg któregos z kolegów powinien dzialac) i mimo to nie dziala to sie martw .... ale atiflash 1.3 nie ma prawa dzialac wiec twoja karta jest jak najbardziej ok ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie już puł dnia siedze z tą kartą i ni hu.. Próbowałem flashroma atiflash 1.0 i 1.3 bo 1.6 niemoge nigdzie znaleźć za każdym razem wyskakuje mi : ERROR : timeaut : poll rom idle after bulk erase Może macie jeszcze jakieś pomysły albo ktoś z was mogłby mi przesłać na maila Atiflasha v1.6 ( grajo2@wp.pl ) Dzięki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...