Skocz do zawartości
marsikk

Problem z uruchomieniem komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam problem z uruchomieniem komputera. Zaraz po naciśnięciu przycisku ON dioda od włączenia komputera zapala się, startują wiatraki, ale niestety tak tylko przez jakieś 2sekundy i cisza. Po wyłączeniu się, komputer sam próbuję wystartować ale znowu to samo. Poniżej daje link do youtuba jak to wygląda. 

https://youtu.be/7-aZMKZ2f_g

Z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na początek spróbował przywrócić ustawienia domyślne biosu, a później jeśli to nie pomoże to możesz zacząć wyciągać po kolei komponenty, gpu, ram itp.

Możesz też spróbować podmienić zasilacz na inny lub pójść do serwisu z kompem jeśli nie masz od kogo pożyczyć. Ogólnie ciężko powiedzieć co to może być. 

Zrób to co napisałem powyżej i daj znać czy coś pomogło.

Napisz też trochę więcej info o sprzęcie bo tak naprawdę nic nie wiemy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 10.03.2019 o 13:32, marsikk napisał:

Cześć,

mam problem z uruchomieniem komputera. Zaraz po naciśnięciu przycisku ON dioda od włączenia komputera zapala się, startują wiatraki, ale niestety tak tylko przez jakieś 2sekundy i cisza. Po wyłączeniu się, komputer sam próbuję wystartować ale znowu to samo. Poniżej daje link do youtuba jak to wygląda. 

https://youtu.be/7-aZMKZ2f_g

Z góry dziękuję za pomoc :)

Mam podobnie jak jest zimny komputer, po podgrzaniu suszarką startuje, w lato przy +30 stopniach w pokoju nie ma problemu. Podobno zimne luty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie masz dostępu do biosu ? Na płycie masz albo zworkę do resetu biosu , albo przycisk (nowsze płyty), ostatecznie trzeba wyjąć tą mała baterię na parę minut i wsadzić z powrotem.

Czy na monitorze cokolwiek się pojawia ?

Czy słychać jakieś bip cody (dźwięk z wbudowanego głośniczka w płycie głównej).

Zrób zdjęcie wnętrza kompa i pokaż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim - jak do tego doszło ?

Co robiłeś na kompie ?

Przyczyn może być wiele , od zimnego lutu , wysypany bios  ( za duże OC ) ,  zimny lu t.. wilee .. - potrzeba więcej szczegółów ..
Jak przedmówca pokaż wnetrze kompa , filmik podczas startu ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi